Bordeaux & Cognac - sykkeltur med reiseleder

På sykkel fra Bordeaux til Cognac 


Fra vakre Bordeaux ved elven Garonnes utløp - til Médoc-halvøya blant vinmarker, furuskog og berømte vinslott. Atlanterhavskysten byr på forfriskende bademuligheter for oss med viking- blod. På vår innholdsrike, men rolige sykkelvei møter vi blant annet en østersprodusent, en saltmaker, beitende kuer, griser, flere vinmarker, kornåkrer og søvnige knappenålstore landsbyer. Den umiskjennelige eimen av kvalitetsdrikke følger oss, og reisen ender i gylne Cognac. Det er mange smaksprøver, deilige pikniker og etapper som passer godt til mengden smaksprøver. Vi spiser og drikker godt og med akkurat passe med trim er det ingen grunn til dårlig samvittighet. A votre santé!
 

 Noen tilbakemeldinger fra tidligere Bordeaux-Cognac- turer:
- Jeg elsket lunsjene i det grønne hvor jeg kunne fråtse i ost, salater, pølser og skinke.
- For meg var det interessant å se hvordan solsikker, mais og vindruer okkuperte landskapet.
- Besøket hos østersprodusenten var spesielt interessant og han var  veldig sjarmerende.
- En herlig tur!
- Reiselederen var topp. Kunnskapsrik, informativ og morsom.

 

 

 

Status:
Fullt

Priser

Pris uten fly: kr 12 500

Tillegg for flyreise (fra Sør-Norge)*: kr 5 500 t/r
Tillegg enkeltrom: kr 2 450
Tillegg el-sykkel: kr 950
Ekstranetter: Se "Overnatting/måltider"

*Oslo Gardermoen, Torp, Kjevik, Sola og Flesland. Fra andre flyplasser kommer det et tillegg. Vi tar forbehold om ledige billetter.

Inkludert:

 • 7 netter på hoteller m/frokost
 • 8-girs sykkel m/styreveske
 • 5 pikniklunsjer
 • 5 middager (drikke ikke inkl.)
 • Bagasjetransport
 • Reiseleder
 • Omvisninger
 • Buss dag 2
 • Infomateriell

 

Ikke inkludert:

 • Drikke til middager
 • Landtransport

Dag for dag

 
Dag 1   Norge – Bordeaux
Ankomstdag. Enten fly til Bordeaux, som regel med flybytte, eller fly til Paris og TGV-tog videre til Bordeaux. Du har fått tilsendt informasjon om hvordan du kommer til vårt koselige hotell i sentrum. Kl. 19.00 treffer du reiselederen og de andre spente syklistene for informasjonsmøte og felles middag. Bordeaux har  så mye forskjellig å by på, at det er litt vanskelig å vite hvor man skal begynne. For Bordeaux er mye mer enn en by og et fotballag. Bordeaux er et begrep, og en betegnelse på et vinlandskap. Bordeaux er verdens største og viktigste region for fin vin og de mest etterspurte, klassiske og høyest rangerte vinene i verden kommer fra området.
Her har de drevet vindyrking og -produksjon antagelig fra cirka 600 år f.Kr. og har med andre ord hatt tid til å bli knakende gode. Vi er i Acquitene og språket heter gascon, men det gamle språket er ukjent for de fleste. Dialekten er sørvestfransk som blant annet betyr å utelate nasallydene. Gamlebyen i verdens vinhovedstad er praktfull, bilfri og deler av dagens Bordeaux, nemlig havneområdet, er nylig oppført på Unescos liste over Verdensarven. Mange som vet hva de snakker om, sidestiller Bordeaux med St Petersburg, hva angår arkitektur. De har mye å være stolt over i Bordeaux og om sant skal sier er borgerklassen fra denne byen kjent som noen skikkelige snobber. Det er de der i mot ikke utenfor bygrensene. Der har jåleri liten plass og gummistøvler er en bestselger. I kveld er det fellesmiddag på et koselig brasseri og menyen er som området, duftende og herlig gastronomisk.

Dag 2   Bordeaux – Vendays-Montalivet    55 km
Dette er første sykkeldag.  Etter cirka en time på buss kommer vi til byen Paulliac og får utlevert sykler. Byen er den eldste og viktigste byen i regionen Medoc, og var en gang utskipingshavn for vinhandlerne. Virkelig eksklusive viner som Château Latour, Lafite Rothschild og Mouton Rothschild holder til i området. Medoc har over 1500 vingårder, og du triller avgårde nordover på Médoc-halvøya, i et relativt flatt landskap med en blanding av vinmarker og furuskog.  Fram til 1600-tallet måtte vi rodd for å ta oss fram i dette som en gang var et sumplandskap. Den dynamiske kong Henri VI  satte i gang storstilte prosjekter for å drenere landet sitt. Det var et godt tiltak for vi befinner oss i dyrbar jord.  De fleste forestiller seg vinslott på alle høyder. Det er få eventyrslott å spore og å bli kalt et «Chateau» betyr ikke tårn og spir. Det kan like gjerne være et stort hus.  På vei nordover stopper vi ved  en renommert vingård for å prøvesmake de edleste dråper og få et lite kurs i hva en vinbonde gjør for å produsere vin Cru Bourgeois. Vi har piknik i det grønne på vingården.  Den greske filosofen Plutarch observerte at der det grodde furutrær ble vinene bedre, og vi skal gjennom en furuskog uten spor av druer. Vi overnatter i skogen på et hyggelig, blomstrende hotell og det blir felles middag med kortreist mat.

Dag 3   Vendays-Montalivet – Royan    46 km
Vi sykler mot Atlanterhavet, stort, mektig og hvor Amerika er neste stopp.  Du sykler med Atlanteren til venstre, furuskogen til høyre, frisk havbris rundt ørene utover mot den lille badebyen Soulac-sur-Mer hvor det er flotte strender. Vær ellers obs på varselskiltene, det kan være store bølger og skiltet «Baignade interdite», betyr bading forbudt.  Piknik i det grønne og på ettermiddagen tar vi ferge over elven Gironde fra Verdon til herlige Royan. Hotellet ligger rett bak strandpromenaden.  Royan var en slager av en badeby fra midten av 1800-tallet og allerede den gangen var gjesterekorden 170 000. I dag en den 1.5 millioner besøkende, og det til tross for at byen ble bombet under 2.vk. Det er fortsatt noen fantastiske strandhus igjen og de får du se hvis du en tur langs klippene mellom Pontaillac og havnen i et gyllent solnedgangslys.  Små fiskehytter med giganthåver som senkes i havet, dekorer klippene. Også noe som ligner på badekar, kalt sjøbad, som ble hugget ut i klippene til medisinsk behandling på 1800-tallet.  Middag på egen hånd. Et hett tips er å prøve lokale østers med mørkt brød, salt smør og iskald hvitvin.
 
Dag 4 Rundtur Royan   41 km/60 km
Etter en god fransk frokost starter dagens rundtur med skoglandskap ned til munningen av elven Seudre. Ruten går mot det som kalles «marais» som betyr sumpområder. Den lille byen Mornac sur Seudre står på den fasjonable listen over Frankrikes vakreste landsbyer. Her i de krokete små gatene, med alle - kunst og gavebutikkene -  de små utekafeene og husene som vitner om iskalde vinternetter, skal vi besøke en østersfarm.  Gjennom mange generasjoner har familien Nicollet dyrket østers. Det er ikke et nymotens påfunn, men har pågått siden forhistorisk tid i denne elven.  Dette er en region med produksjon av store mengder østers og om du liker det eller ei så vil Monsieur Nicollet gi deg smaksprøver. Vi har vår bugnende piknik på gården.  Etter piknik er det besøk hos en liten saltprodusent som utvinner salt fra havet. På ettermiddagen har du to muligheter, en kort rute som tar deg fort tilbake til badestranden i Royan, eller en lengre rute hvis du ønsker litt mer sykling. Felles middag på en restaurant i byen.

Dag 5 Royan – Saintes   53 km
Vi forlater kysten og sykler østover og innover i dette vakre landet hvor til og med Cro magnum menneskene valgte å slå seg ned.  Små og enda mindre landsbyer passerer, og det gjør også et utall av kirker. Det er faktisk 600 romanske kirkebygg i Poitou – Charente. Vi skal ha piknik hos svenske Marie-Louise, før vi kommer inn i mer kupert terreng og sykler over grensen til konjakkland. På slutten av dagen besøker vi en liten konjakk- og pineau produsent. Pineau er lillebroren til konjakken og ble til ved en ulykke. Den passer perfekt til aperitiff, gåselever og roquefortost. Byen Saintes er en gammel romersk by ved elven Charente og her finnes romerske arenaer. Etter litt frisk smaking blir veien kort fram til den nydelige romerske byen Saintes. En gang rommet det romerske amfiteatret 15 000 mennesker og det vil si nesten hele befolkningen. Byen har også et mektig kloster Abbaye aux dames, bygget i 1407 og omformet til fengsel på 1700-tallet. I dag er det mest kjent for å være et selebert musikkonservatorium. I kveld er det fellesmiddag.
 
Dag 6 Saintes – Cognac   45 km
Siste sykkeletappe starter på sørsiden av elven Charente, før vi tas over til den andre siden på en veldig hyggelig ferge. Terrenget er mer kupert og vi sykler utenfor allfarvei i en dal. Der ligger det vakre benedikterklosteret, Abbaye de Fontdouce. I denne milde kilden har tiden stoppet opp,
og til tross for at den franske revolusjonen ødela det meste i klosteret fra 1111, er dette fortsatt bebodd av munker. Prøv stemmen ved hoved alteret i kapellet. Akustikken gir selvtillit. Vi skal på en ny liten Pineau-smaking og omvisning i klosteret og etter det dukes det til dagens høydepunkt, nemlig pikniken. Vi sykler siste etappe inn til Cognac og vårt hotell i sentrum. Byen har gitt navn til Cognac-området og strekker seg over to departement, Charente og Charente-Maritime. Dermed har den også gitt navn til drikken Cognac. Middag på egen hånd.

Dag 7 Cognac
Byen Cognac er så liten at vi vandrer på omvisning etter frokost og avslutter med en prøvesmaking av de aller edleste, gylne dråper i et renommert konjakkhus. Resten av dagen er fri til og utforske byen med cirka 20 000 innbyggere. Det er spesielt tre nordmenn som har gjort det stort i området, Sverre Braastad, Thomas Bache Gabrielsen og Jens Reidar Larsen. De slo seg ned fordi franskmennene var på leting etter fremmedspråklige. De har gjort det så bra at Norge er det landet i verden som nyter mest konjakk. Men Cognac er ikke bare konjakk, det er vakre handlegater, marked, et utall av restauranter, et kunstmuseum og ikke minst vidunderlig mat. Gåselever flambert i nettopp konjakk bør prøves til lunsj. Om kvelden har vi avslutningsmiddag. Ja, det er straks over. Etter cirka 200 kilometer fra kyst, over elver, gjennom bølgende vinlandskap, gjennom knappenålsstore landsbyer og det i verdens beste vinområde. Vi håper å se deg igjen på en av våre andre turer.

Dag 8  Cognac – Paris – Norge
Hjemreisedag. Tog fra Cognac til Bordeaux eller Paris. Dersom du har fly fra Paris, pass på å beregne minst 3 t fra toget ankommer Paris til flyet går.
 
 
 

Reisen til og fra

Oppmøte:
Hotellet i Bordeaux kl. 19.00

Fly:
Bordeaux Mérignac flyplass (BOD) - Nettside
Paris Charles de Gaulle (CDG) - Nettside
Paris Orly (ORY) - Nettside

Bestiller du flyreisen via Merlot Reiser flyr vi deg t/r Bordeaux eller Paris (kr 5 500 t/r). Vi tar forbehold om ledige billetter.

Tips til rimelige flybilletter på egen hånd:
Finn.no
Skyscanner
Momondo

Obs! Pass på at du rekker å komme frem til første overnattingssted på ankomstdagen. Hvis flyreisen blir lang kan det lønne seg med ankomst dagen i forveien med en ekstra overnatting.

Fra flyplassen i Bordeaux til hotellet:
Taxi el. buss til togstasjonen (ca. 30min) og trikk til hotellet.

Fra flyplassen i Paris til togstasjonen:
Buss, tog eller taxi. Se link til flyplassene for mer informasjon.

Tog:
Paris Montparnasse (all stations) - Bordeaux St Jean  ca. 3t 15min

Total effektiv reisetid Paris - Bordeaux ca. 5 t

 

Hjemreise - total effektiv reisetid Cognac - flyplass Paris ca. 5t

Tog Cognac – Roissy Charles de Gaulle, med 1 bytte, ca. 4,5 t
Tog Cognac – Paris Montparnasse, med 1 bytte, ca. 4 t
Tog Cognac - Bordeaux, med 1 bytte, ca. 2,5 t

NB! Husk å beregne minst 3 t fra ankomst på togstasjonen Paris Montparnasse til flyet ditt går.

Togtider og priser:
Sncf.com eller Bahn.com

(Togbilletter kan bestilles på nett først tre mnd før avreise. Merlot Reiser bestiller ikke togbilletter)

Overnatting/måltider

Hotellene
Hotellene har gjennomsnittlig 3 stjerner. Alle rom har eget bad, men ikke alle har A/C. Det er mulig å bade i havet i Royan.
Dobbeltrom: dobbeltseng, twinrom: to separate senger. Vennligst presiser romtype i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Dag 1: Quality Hôtel Bordeaux Centre Nettside
Dag 2: Hôtel l'Arbéret Nettside
Dag 3 og 4: Grand Hôtel de la Plage Nettside
Dag 5: Hôtel Bleu Nuit Nettside
Dag 6 og 7: Hôtel le Valois Nettside

Måltider
7 frokoster, 5 pikniklunsjer og 5 middager u/drikke er inkludert.
 

Ekstranetter
Ønsker du ekstranetter før eller etter turen ber vi deg skrive dette inn i feltet "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Pris per person per natt m/frokost:

Bordeaux
Enkeltrom kr 1 260
Dobbeltrom kr 700

Paris
Enkeltrom fra kr
Dobbeltrom fra kr

Hvis du vil ha tilleggsnetter i en by vi ikke tilbyr, kan du bestille dette via Hotel Reservation System (HRS), på forsiden av hjemmesiden vår. 

Sykkelen

 • 8-girs sykkel med to håndbremser
 • Styreveske m/plastlomme til veibeskrivelser
 • Vannflaskeholder
 • Vannflaske
 • Sykkellås

 

Ikke inkludert:

 • Hjelm
 • Sykkelcomputer
 • Klikkpedaler


 Damesykkel 

Herresykkel 

 El-sykkel

Reiseledere

 REIDUN MEDIAVILLA Bordeaux & Cognac-tur 24. juni: - Jeg kommer fra Bergen og flyttet til Frankrike i 1975. Det er lenge siden, men jeg er fortsatt en skikkelig bergenser. Jeg er utdannet språklærer i fransk, tysk og engelsk, er gift med en franskmann og har tre voksne barn. Jeg har jobbet for Merlot i ti år og trives kjempegodt med oppgavene og menneskene. Håper å se dere snart i Bordeauxdistriktet.

 HARRIET LEBRUN Bordeaux & Cognac, turene 8. juli, 9. september og 16. september: - Jeg har jobbet som reiseleder for Merlot Reiser i elleve år. I bunn og grunn er jeg utdannet som syerske, men oppdaget fort at jeg liker best å jobbe med mennesker. Det er over 40 år siden jeg flyttet fra Sverige. Jeg bodde lenge i Frankrike og er nå bosatt i Belgia. Frankrike har etter så lang tid blitt mitt andre hjemland og et land jeg er blitt veldig glad i. Reiselederjobben for Merlot passer meg perfekt. Det er gøy å fortelle og dele historier med syklistene, og så blir de så glade for pikniklunsjen. Den legger jeg sjelen min i.

Ruteprofil

Vanskelighetsgrad: 1 av 3

Ruteprofil: Turen er satt til kategori 1 på grunn av flatt terreng. Denne turen kan gjennomføres av alle som er i vanlig god form.

Kart


View Bordeaux & Cognac in a larger map

Infomateriell

Tilsendt på e-post etter bestilling:

 • Informasjonsskriv
 • Reiseskildring


Tilsendt på e-post like før avreise:

 • Siste informasjon
 • Deltagerliste
 • Hotelliste

Ved ankomst:

 • Veibeskrivelser
 • Kart
 • Bagasjelapper til bagasjetransporten

Reiseskildring

klikk her