Skip to main content

Fra kyst til kyst i England del 1 & 2

Vandring fra St. Bees til Robin Hood's Bay

Du starter ved Irskesjøen og vandrer gjennom tre nasjonalparker i Nord-England – Lake District, Yorkshire Dales og North York Moors – fram til den idylliske fiskerlandsbyen Robin Hood’s Bay ved Nordsjøen. Underveis stifter du bekjentskap med typiske engelske landsbyer og småbyer, hvor lokalbefolkningen ofte treffes til hyggelige sammenkomster på torget, puben eller i kirken. Overnattingen er på små hoteller og «Bed and Breakfast», ofte styrt av en hyggelig og energisk vertinne, som gjerne forteller deg om lokale severdigheter og hvordan du finner stien ut av byen neste morgen.

Avganger: Hver dag fra 30. mars til 4. oktober.

NB!

 • Sender du inn en "bestilling på forespørsel" går denne automatisk videre som en bindende bestilling. Dersom du ikke har bestemt deg for én konkret dato eller fortsatt har spørsmål om turen, vennligst ring eller send en e-post i stedet for å bruke bestillingsskjemaet.
 • Vi har ikke forhåndsbookede avganger eller oversikt over ledige plasser på denne turen. Etter at vi har mottatt din bestilling må vi kontakte leverandøren(e) for å sjekke om det er ledig plass på valgte dato. Bestill derfor ikke en ev. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, dette kan ta fra noen timer opptil 7 virkedager, avhengig av tur/leverandør(er).

Søk reise

Priser

Pris uten fly: kr 16 300

Tillegg for flyreise (fra Sør-Norge)*: kr 5 500 t/r
Tillegg enkeltrom: kr 4 700
Ekstranetter: Se "Overnatting/måltider"

*Oslo Gardermoen, Torp, Kjevik, Sola og Flesland. Fra andre flyplasser kommer det et tillegg. Vi tar forbehold om ledige billetter.

 

Inkludert:

 • 15 netter på Bed & Breakfast m/frokost
 • Bagasjetransport
 • Infomateriell (veibeskrivelser på engelsk)


Ikke inkludert:

 • Landtransport

Dag for dag

Dag 1 Ankomst St. Bees
Ankomst fra Norge med fly til Edinburgh, Newcastle eller Manchester. Tog 3–4 timer til St. Bees ved Irskesjøen, på nordvestkysten av England.

Dag 2   St. Bees – Ennerdale Bridge   23 km  + 705 m
Ifølge tradisjonen til denne vandringsturen, skal du ta med deg en stein fra stranda i St. Bees og bære den med deg til Robin Hood’s Bay ved Nordsjøen. Turen starter med vandring langs Irskesjøen, havområdet som skiller øyene Irland og Storbritannia, for så å svinge inn mot landsbyen Sandwith. Deretter passerer du landsbyene Moor Row og Cleator. Det går litt opp og ned langs kysten, så blir det relativt flatt og til slutt litt mer kupert før du ankommer den lille landsbyen Ennerdale Brigde.

Dag 3  Ennerdal Bridge – Rosthwaite  23 km + 530 m
Du er nå inne i Lake District National Park og dagen starter med vandring langs innsjøen Ennerdale Water, for så å følge en flat dal. Deretter starter oppstigningen langs Moses’ Trod hvor du får en fin utsikt mot Buttermere-dalen til venstre. På vei ned passerer du Honister skifergruve, før du ankommer landsbyen Rosthwaite.

Dag 4  Rosthwaite – Grasmere  15 km   + 600 m
Litt kortere etappe i dag, men oppstigningen til dagens eneste topp, Greenup Edge, er bratt og krevende. Flere bekker og fossefall skaper et vakkert landskap, typisk for Lake District, noe som har gjort det til et av Englands mest populære turområder.  Grasmere er en av de større byene du passerer i Lake District nasjonalpark.  

Dag 5  Grasmere – Patterdale   14 km   + 500 m
Toppen som bestiges i dag heter Grisedale Hause. På vei opp har du fin utsikt bakover mot Grasmere. Vel oppe åpner landskapet seg foran deg og du ser alle de høyeste fjellene i Lake District. Få med deg alle de fine fotomotivene på vei nedover mot Patterdale. Vel nede, kan du ta en velfortjent pause på den lokale puben, The White Lion. Her deler du dagens opplevelser med dine medvandrere og lokale helter ved bardisken.

Dag 6   Patterdale – Bampton  19 km  + 990 m
Brå start med nye oppoverbakker mot Kidsty Pike, vandringens høyeste punkt. Du passerer ved siden av områdets høyeste topp med det merkelige navnet High Street. Dette er Lake Districts siste topp på denne turen. Resten av dagens etappe går først kraftig nedover før landskapet flater ut med en fin vandring langs innsjøen Haweswater.

Dag 7   Bampton – Orton   21 km    + 150 m
Første stopp på dagens etappe er Shap Abbey, ruiner av et kloster som ble grunnlagt på 1200-tallet. Religionsfeider gjorde det vanskelig å drive virksomheten og  i 1540 overlot munkene hele anlegget til Henrik den 8.  Siden den gang har det ligget her som et minne fra en svunnen tid. du er nå på vei over i neste nasjonalpark, Yorkshire Dales. Det er slutt på dramatiske granittsteiner, nå er det et småkupert, åpent kalksteinslandskap mot landsbyen Orton.

Dag 8 Orton – Kirkby Stephen   20 km    + 385 m
Dagens etappe går gjennom et øde, åpent landskap med få landsbyer, bare enkelte hus og gårder. Dagens første naturlige stopp blir på Sunbiggin Farm Coast to Coast Café, som du når på formiddagen. Du fortsetter i det åpne kulturlandskapet mot Smaredale Bridge, hvor det er naturlig å ta fram nistematen. Deretter er det bare å gå på mot Kirkby Stephen, hvor du møter en travel småby med gode mulighet for en velsmakende pubmiddag.

Dag 9  Kirkby Stephen – Keld  19 km       + 515 m
I dag blir landskapet mer kupert og du skal passere over Nine Standards, som er vannskillet mellom Irskesjøen og Nordsjøen. Du forlater Kirkby Stephen via landsbyen Hartley. Veien over fjellet har 3 alternative ruter, som anbefales avhengig av årstid. Grønn (desember–april), rød (mai–juli) og blå (august–november). Når du kommer ned mot dalen Swaledale passerer du dagens mulige serveringssted, Ravenseat Farm. Dagens mål, Keld, er en fredelig husklynge i North Yorkshire.

Dag 10 Keld – Reeth  19 km        + 545 m               
I dag har du valget mellom en rute over fjellet eller en rute langs dalen. Mest natur og høydemeter over fjellet, mens den i dalen følger en idyllisk rute langs elven Swale. Uansett hva du velger, kommer du fram til Reeth, en landsby som tidligere var et senter for regionens gruvedrift.  På The Black Bull kan du utveksle erfaringer om dagens etappe over en steak and kidney pie.  

Dag 11  Reeth - Richmond  19 km   + 335 m
Dagens etappe bringer deg over enger og vidder, langs både stier og veier. Dagens viktigste historiske monument er Marrick Priroy fra 1100-tallet, et nonnekloster i benediktinerordenen, forlatt under 1500-tallets religionskriger.  Ved landsbyen Marske kan du ta fram pikniken, og deretter er det bare lette veier fram til byen Richmond.  

Dag 12  Richmond – Ingleby Cross  37 km    +  170 m
Dagens etappe er flat og lettgått, men lang. En blanding av skogsstier og landsbyer, forbi gamle gårder og enger. I Bolton-on-Swale kan du besøke St. Mary’s Church fra det 14. århundre, i Danby Wilske finnes en landsbykirke fra 12. århundre. Begge er verdt et besøk. Du fortsetter over et åpent viddelandskap til Ingleby Cross, oppkalt etter et steinkors midt i landsbyen.

Dag 13 Ingleby Cross – Clay Bank Top   19 km   + 775 m
Dagens første stopp er Osmotherley, en livlig liten landsby oppkalt etter en viking ved navn Åsmund. Du er nå over i den 3. og siste nasjonalparken på vandringen, The North York Moors og Nordsjøen nærmer seg. The Moors er åpne viddelandskaper med mange spor av forhistoriske monumenter.

Dag 14 Clay Bank Top – Egton Bridge/Grosmont  32 eller 35 km   + 330 m eller + 350 m
Det føles som å være på høyfjellet, men the North York Moors ligger bare 400–500 moh. Dagens strekning bringer deg over vidda, og midtveis får du et naturlig rastestopp på puben The Lion Inn. Opprinnelig en gård fra 1500-tallet som nå er regions meste populære pub. Alltid fyr på peisen, godt utvalg pale ale på fat og en meny med steak and mushroom pie og andre engelske godsaker som sikrer den riktige stemningen på stedet.  Heldigvis er det mest nedoverbakker resten av dagen.  

Dag 15  Egton Bridge/Grosmont – Robin Hood’s Bay  25 eller 28 km    + 480 m eller + 500 m
I Grosmont kan du besøke en gammeldags jernbanestasjon med veterantog. Deretter er det bare å sette kursen vestover mot havet.  Du skal over siste delen av the Moors før du kommer ned til Nordsjøen ved landsbyen Hawsker. Her tar du mot høyre og følger en kyststi fram til fiskerlandsbyen Robin Hood’s Bay. Her kan du legge fra deg steinen du har båret med deg fra St. Bees. Målet er nådd – du har gått på tvers over England.

Dag 16   Hjemreise fra Robin Hood Bay
Fra Robin Hood’s Bay går det buss til Scarborough hvor du får tog videre. Total reisetid til flyplassene i Manchester og Newcastle er ca. 4 timer, til Edinburgh ca. 5 timer. Retur fra flyplass i London er også mulig

Reisen til og fra

OBS! Husk å stille klokken 1 time tilbake når du ankommer England.

Oppmøte:
På første overnattingssted i St. Bees. 

Fly:
Edinburgh flyplass (EDI) Nettside
Newcastle flyplass (NCL) Nettside
Manchester flyplass (MAN) Nettside

Bestiller du flyreisen via Merlot Reiser flyr vi deg til og fra Edinburgh, Newcastle eller Manchester (fra kr 5 500 t/r). Vi tar forbehold om ledige billetter.

Tips til rimelige flybilletter på egen hånd:
Momondo
Finn.no
Skyscanner

Obs! Pass på at du rekker å komme frem til første overnattingssted på ankomstdagen. Hvis flyreisen blir lang kan det lønne seg med ankomst dagen i forveien med en ekstra overnatting.

Tog:
Edinburgh togstasjon - St. Bees ca. 3 t (1 bytte)
Newcastle togstasjon - St. Bees ca. 3,5 t (1 bytte)
Manchester Picadilly - St. Bees ca. 4 t (1-2 bytter)

Hjemreise:
Buss fra Robin Hood's Bay til Scarborough (ca. 40 min) hvor det går tog videre. Total reisetid til flyplassene i Manchester og Newcastle er ca. 4 timer, til Edinburgh ca. 5 timer.
Retur fra flyplass i London er også mulig, ca. 3 timer med tog fra Scarborough.

 

Togtider og priser:
Thetrainline.com
Nationalrail.co.uk

Overnatting og måltider

Hotellene
Overnatting på Bed & Breakfast. Alle rom har eget bad.
Dobbeltrom: dobbeltseng, twinrom: to separate senger. Vennligst presiser romtype i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Måltider
15 frokoster er inkludert.
Halvpensjon er ikke mulig å bestille på denne turen.

Ekstranetter
Ekstranetter før/etter turen er mulig på frespørsel, oppgi dette i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Ruteprofil

Vanskelighetsgrad: 4 av 5

Du bør tilhøre de som regelmessig går lange turer, er fjellvant og i god form.

Del 1: Mer kupert, kortere etapper (14 - 23 km pr. dag).
Del 2: Mindre kupert, lengre etapper (19 - 37 km pr. dag).

Infomateriell

Tilsendt på e-post etter bestilling:

 • Informasjonsskriv


Tilsendt på e-post like før avreise:

 • Siste informasjon
 • Hotelliste
 • Kart over overnattingsstedene
 • Ev. flybilletter


Ved ankomst på det første hotellet:

 • Hotellvouchere
 • Kart
 • Veibeskrivelser på engelsk
 • Bagasjelapp til bagasjetransporten

Kart

 • NRF Logo
 • RGF Logo