Skip to main content

Fra kyst til kyst i England del 1

Vandring fra St. Bees til Kirkby Stephen

Du starter i St. Bees ved Irskesjøen og vandrer østover til den travle småbyen Kirkby Stephen. Underveis stifter du bekjentskap med typiske engelske landsbyer og småbyer, hvor lokalbefolkningen ofte treffes til hyggelige sammenkomster på torget, puben eller i kirken. Overnattingen er på små hoteller og «Bed and Breakfast», ofte styrt av en hyggelig og energisk vertinne, som gjerne forteller deg om lokale severdigheter og hvordan du finner stien ut av byen neste morgen.

Avganger: Hver dag fra 30. mars til 11. oktober.

NB!

 • Sender du inn en "bestilling på forespørsel" går denne automatisk videre som en bindende bestilling. Dersom du ikke har bestemt deg for én konkret dato eller fortsatt har spørsmål om turen, vennligst ring eller send en e-post i stedet for å bruke bestillingsskjemaet.

 • Vi har ikke forhåndsbookede avganger eller oversikt over ledige plasser på denne turen. Etter at vi har mottatt din bestilling må vi kontakte leverandøren(e) for å sjekke om det er ledig plass på valgte dato. Bestill derfor ikke en ev. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, dette kan ta fra noen timer opptil 7 virkedager, avhengig av tur/leverandør(er).

Søk reise

Priser

Pris uten fly: kr 9 400

Tillegg for flyreise (fra Sør-Norge)*: fra kr 5 500 t/r
Tillegg enkeltrom: kr 2 500
Ekstranetter: Se "Overnatting/måltider"

*Oslo Gardermoen, Torp, Kjevik, Sola og Flesland. Fra andre flyplasser kommer det alltid et tillegg. Vi tar forbehold om ledige billetter.

 
Inkludert:
 • 8 netter på Bed & Breakfast m/frokost
 • Bagasjetransport
 • Infomateriell (veibeskrivelser på engelsk)

Ikke inkludert:
 • Landtransport

Dag for dag

Dag 1 Ankomst St. Bees
Ankomst fra Norge med fly til Edinburgh, Newcastle eller Manchester. Tog 3–4 timer til St. Bees ved Irskesjøen, på nordvestkysten av England.

Dag 2   St. Bees – Ennerdale Bridge   23 km  + 705 m
Ifølge tradisjonen til denne vandringsturen, skal du ta med deg en stein fra stranda i St. Bees og bære den med deg til Robin Hood’s Bay ved Nordsjøen. Turen starter med vandring langs Irskesjøen, havområdet som skiller øyene Irland og Storbritannia, for så å svinge inn mot landsbyen Sandwith. Deretter passerer du landsbyene Moor Row og Cleator. Det går litt opp og ned langs kysten, så blir det relativt flatt og til slutt litt mer kupert før du ankommer den lille landsbyen Ennerdale Brigde.

Dag 3  Ennerdal Bridge – Rosthwaite  23 km + 530 m
Du er nå inne i Lake District National Park og dagen starter med vandring langs innsjøen Ennerdale Water, for så å følge en flat dal. Deretter starter oppstigningen langs Moses’ Trod hvor du får en fin utsikt mot Buttermere-dalen til venstre. På vei ned passerer du Honister skifergruve, før du ankommer landsbyen Rosthwaite.

Dag 4  Rosthwaite – Grasmere  15 km   + 600 m
Litt kortere etappe i dag, men oppstigningen til dagens eneste topp, Greenup Edge, er bratt og krevende. Flere bekker og fossefall skaper et vakkert landskap, typisk for Lake District, noe som har gjort det til et av Englands mest populære turområder.  Grasmere er en av de større byene du passerer i Lake District nasjonalpark.  

Dag 5  Grasmere – Patterdale   14 km   + 500 m
Toppen som bestiges i dag heter Grisedale Hause. På vei opp har du fin utsikt bakover mot Grasmere. Vel oppe åpner landskapet seg foran deg og du ser alle de høyeste fjellene i Lake District. Få med deg alle de fine fotomotivene på vei nedover mot Patterdale. Vel nede, kan du ta en velfortjent pause på den lokale puben, The White Lion. Her deler du dagens opplevelser med dine medvandrere og lokale helter ved bardisken.

Dag 6   Patterdale – Bampton  19 km  + 990 m
Brå start med nye oppoverbakker mot Kidsty Pike, vandringens høyeste punkt. Du passerer ved siden av områdets høyeste topp med det merkelige navnet High Street. Dette er Lake Districts siste topp på denne turen. Resten av dagens etappe går først kraftig nedover før landskapet flater ut med en fin vandring langs innsjøen Haweswater.

Dag 7   Bampton – Orton   21 km    + 150 m
Første stopp på dagens etappe er Shap Abbey, ruiner av et kloster som ble grunnlagt på 1200-tallet. Religionsfeider gjorde det vanskelig å drive virksomheten og  i 1540 overlot munkene hele anlegget til Henrik den 8.  Siden den gang har det ligget her som et minne fra en svunnen tid. du er nå på vei over i neste nasjonalpark, Yorkshire Dales. Det er slutt på dramatiske granittsteiner, nå er det et småkupert, åpent kalksteinslandskap mot landsbyen Orton.

Dag 8 Orton – Kirkby Stephen   20 km    + 385 m
Dagens etappe går gjennom et øde, åpent landskap med få landsbyer, bare enkelte hus og gårder. Dagens første naturlige stopp blir på Sunbiggin Farm Coast to Coast Café, som du når på formiddagen. Du fortsetter i det åpne kulturlandskapet mot Smaredale Bridge, hvor det er naturlig å ta fram nistematen. Deretter er det bare å gå på mot Kirkby Stephen, hvor du møter en travel småby med gode mulighet for en velsmakende pubmiddag.

Dag 9 Kirkby Stephen – Norge
Tog til flyplasser i Manchester, Newcastle og Edinburgh ca. 3,5 timer. Flyplasser i London er også mulig for hjemreisen, men de noe lengre unna. Ta gjerne en ekstranatt i en storby på vei til flyplassen.

Reisen til og fra

OBS! Husk å stille klokken 1 time tilbake når du ankommer England.

Oppmøte:
På første overnattingssted i St. Bees. 

Fly:
Edinburgh flyplass (EDI) Nettside
Newcastle flyplass (NCL) Nettside
Manchester flyplass (MAN) Nettside

Bestiller du flyreisen via Merlot Reiser flyr vi deg til og fra Edinburgh, Newcastle eller Manchester (fra kr 5 500 t/r). Vi tar forbehold om ledige billetter.

Tips til rimelige flybilletter på egen hånd:
Momondo
Finn.no
Skyscanner

Obs! Pass på at du rekker å komme frem til første overnattingssted på ankomstdagen. Hvis flyreisen blir lang kan det lønne seg med ankomst dagen i forveien med en ekstra overnatting.

Tog:
Edinburgh togstasjon - St. Bees ca. 3 t (1 bytte)
Newcastle togstasjon - St. Bees ca. 3,5 t (1 bytte)
Manchester Picadilly - St. Bees ca. 4 t (1-2 bytter)

Hjemreise:
Tog fra Kirkby Stephen. Total reisetid til flyplassene i Manchester og Newcastle er ca. 3,5 timer. Hjemreise er også mulig fra London, men det er noe lengre unna, ca. 5 timer. 

Togtider og priser:
Thetrainline.com
Nationalrail.co.uk

Overnatting og måltider

Hotellene
Overnatting på Bed & Breakfast. Alle rom har eget bad.
Dobbeltrom: dobbeltseng, twinrom: to separate senger. Vennligst presiser romtype i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Måltider
8 frokoster er inkludert.
Halvpensjon er ikke mulig å bestille på denne turen.

Ekstranetter
Ekstranetter før/etter turen er mulig på forespørsel, oppgi dette i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Ruteprofil

Vanskelighetsgrad: 4 av 5

Du bør tilhøre de som regelmessig går lange turer, er fjellvant og i god form. 14–23 km pr. dag. Kupert terreng. Kortere etapper enn del 2. 

Infomateriell

Tilsendt på e-post etter bestilling:

 • Informasjonsskriv


Tilsendt på e-post like før avreise:

 • Siste informasjon
 • Hotelliste
 • Kart over overnattingsstedene
 • Ev. flybilletter


Ved ankomst på det første hotellet:

 • Hotellvouchere
 • Kart
 • Veibeskrivelser på engelsk
 • Bagasjelapp til bagasjetransporten

Kart

Kart

 • NRF Logo
 • RGF Logo