Skip to main content

Ligurias landsbyer - fottur på egen hånd

Ligurias landsbyer

Ligurias kyst er Italias riviera og området bak denne kysten gjemmer mange små perler. Høydepunktene på denne vandringen er de mange fjellandsbyene, som ligger på små fjelltopper straks innenfor kysten, kllistret til fjellsiden, stadig høyere, men sjelden over 1000 meter. Her er gamle broer, slott, skog og olivenlunder og utsikt over Liguriakysten og Middelhavet. Turen går i Italia, nær grensen til Frankrike. Lander du i Nice, er det en kort togtur til grensebyen Ventimiglia for første overnatting. Neste morgen bringer en lokalbuss deg til landsbyen Airole, hvor det gamle torget setter tiden mange hundre år tilbake. Her starter vandringen, langs stier som i gamle dager var lokalbefolkningens hovedferdselsåre, og som fremdeles blir vedlikeholdt og merket. Deretter kommer landsbyene som perler på en snor. Rocchetta Nervina, hvor to små elver møtes og med små, søte gangbroer. Apricale, hvor innbyggerne har gjort om mange av de eldste husene til små hotellrom. I Dolceacqua troner den gamle borgen over landsbyen. Baiardo er den høyest beliggende landsbyen, med fantastisk utsikt mot kysten og landskapet rundt. Landsbyene har trange gater, sjelden med plass til biler, og et eller flere torg, hvor de lokale møtes til latter og småprat om livet. Turen avsluttes i Sanremo, som sies å være en av de vakreste byene på den italienske riviera, her gir en blanding av badeliv og byliv en helt annen stemning.


Avgang hver dag fra 8. mars til 11. oktober.
Ingen avgang 19-24. mai pga. Grand Prix de Monaco.
Dere må være minimum to deltakere for å bestille denne turen. 

NB!

 • Sender du inn en "bestilling på forespørsel" går denne automatisk videre som en bindende bestilling. Dersom du ikke har bestemt deg for én konkret dato eller fortsatt har spørsmål om turen, vennligst ring eller send en e-post i stedet for å bruke bestillingsskjemaet.
 • Vi har ikke forhåndsbookede avganger eller oversikt over ledige plasser på denne turen. Etter at vi har mottatt din bestilling må vi kontakte leverandøren(e) for å sjekke om det er ledig plass på valgte dato. Bestill derfor ikke en ev. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, dette kan ta fra noen timer opptil 7 virkedager, avhengig av tur/leverandør(er).

Søk reise

Priser

Pris uten fly: kr 7 850

Tillegg for flyreise (fra Sør-Norge)*: fra kr 5 500 t/r
Tillegg enkeltrom: kr 3 100
Tillegg halvpensjon: kr 1 100**
Tillegg høysesong: kr 450***
Ekstranetter: Se "Overnatting/måltider"

*Oslo Gardermoen, Torp, Kjevik, Sola og Flesland. Fra andre flyplasser kommer det et tillegg. Vi tar forbehold om ledige billetter.
** 3 middager (drikke ikke inkludert).
***Høysesong: Avganger fra 10. til 13. april, fra 30. mai til 2. juni og fra 1. juli til 31. august.


Inkludert:

 • 5 netter på hotell, 1 natt på gjestehus 
 • 6 frokoster
 • Bagasjetransport
 • Infomateriell (veibeskrivelser på norsk)
 • Merlot Reisers GPS-app

Dag for dag

Dag 1 Nice - Ventimiglia
Ankomstdag. Første natten skal du tilbringe i Ventimiglia, som ligger i Italia ved grensen til Frankrike. Byen kan enkelt nås med en times togtur fra Nice. Hotellet (**) ligger fint til, og har koselige rom. Kommer du fram tidlig, kan du flanere i Ventimiglias gamleby eller nyte den flotte strandpromenaden. Eller kanskje ta et bad i Middelhavet, hvis sesongen tillater det. Middag på egen hånd.

Dag 2 Airole – Rocchetta Nervina    5t 30 min    + 700/- 500 m     11 km
Dette er første vandredag. Dagen starter med en kort tur med lokalbuss (ca. 30 min) fra Ventimiglia til Airole i Royadalen. Etter de første kilometerne forandrer atmosfæren seg, og du befinner deg i en helt annen verden, midt blant olivenlunder og i en storslagen og meget malerisk landsby. Dessverre må du forlate landsbyen og begi deg videre på dagens etappe. Du kommer opp til dagens høyeste punkt (752 moh.) på en fin og vill sti, og kan nyte et fantastisk utsiktspunkt. Nedstigningen går delvis på en gammel militærsti, og deretter blir det en bratt sti nedover. Hotellet (***) du skal overnatte på, ligger litt i utkanten av landsbyen. Her kan du blant annet nyte hotellets svømmebasseng.

Dag 3 Rocchetta Nervina – Isolabona – Apricale     5t 30 min     + 750/- 635 m    13 km
Lett oppstigning til åskammen som ligger over Nervinadalen. Nedstigning til Isolabona, en vakker landsby som ligger midt i dalen. Her møtes veiene som fører oppover i dalen til Pigna og Triora, eller til landsbyene Apricale og Perinaldo, som begge henger i fjellsiden og vil vokte deg på hele oppstigningen. Apricale (273 moh.) er virkelig pittoresk. Den regnes for å være en av de vakreste landsbyene i Italia. Her skal du installere deg i et fantastisk og overraskende hotell. Rommene, som er nyoppussede og kunstferdig dekorert av verten, er meget fargerike. Middagen inntas på en restaurant i landsbyen.

Dag 4 Apricale – Perinaldo – Dolceacqua     4t 30 min     + 450/- 650 m     10 km
Dagens løype lar deg få oppleve de karakteristiske landsbyene i Ligurias innland. Først går du ned til Merdanzodalen til du når elven. En praktfull bro fører deg over til den andre siden, slik at du kan starte oppstigningen til Perinaldo (572 moh.) på en kløvsti. Du får en fantastisk utsikt ut over havet etter at du har passert byens torg. Deretter blir det nedstigning til Dolceacqua på en pilegrimssti som fører til «La Vièrge des Douleurs» og forbi et gammelt slott. Den gamle broen i Dolceacqua er også imponerende. Herfra tar du lokalbuss til Pigna (ca. 35 min) hvor du sjekker inn på ditt hotell (**).

Dag 5 Pigna – Castel Vittorio – Baiardo     5t     + 850/- 200 m    10 km
Allerede fra starten i Pigna stiger løypa raskt opp gjennom skogen til Castel Vittorio (412 moh.), nok en landsby som ser ut som om den er hugget ut av fjellsiden. Deretter fortsetter du opp til kapellet San Sebastio (700 moh.), før du går nedover mot broen Bonda (500 moh.) før du igjen får en siste, god stigning opp til Baiardo. Denne flotte landsbyen er «hugget» inn i støttepilarene til fjellet Mont Ceppo (1627 moh.), som virkelig er et smykke for denne fredelige landsbyen over Nerviadalen. Denne lille middelalderlandsbyen, med høyeste punkt på 900 moh., er et sjarmerende hvilested i fri natur. Natten tilbringes i et gjestehus (***).

Dag 6 Baiardo – Monte Bignone – San Romolo     4t      +450/- 540 m     8 km
Dette er siste vandredag. Fra Baiardo er stien lett å gå på åskammen fram til Monte Bignone (1299 moh.). Her får du en storslagen utsikt over Liguriakysten. En sti gjennom en skog fører deg ned til San Romolo, og du tar lokalbuss til San Remo. Overnatting på hotell (***). Middag på egen hånd.

Dag 7 San Remo - Nice - Norge
Hjemreisedag. Etter frokost sjekker du ut av hotellet og begir deg på vei hjem.

Reisen til og fra

Oppmøte:
Hotellet i Ventimiglia.

Fly:
Nice Côte d'Azur airport (NCE) Nettside

Bestiller du flyreisen via Merlot Reiser flyr vi deg til og fra Nice (fra kr 5 500 t/r). Vi tar forbehold om ledige billetter.

Tips til rimelige flybilletter på egen hånd:
Momondo
Finn.no
Skyscanner

Obs! Pass på at du rekker å komme frem til første overnattingssted på ankomstdagen. Hvis flyreisen blir lang kan det lønne seg med ankomst dagen i forveien med en ekstra overnatting.

Fra flyplassen til Ventimiglia: 
Trikk til togstasjonen i Nice, ca. 30 min.
Tog videre til Ventimiglia, ca. 50 min.

Retur:
Fra San Remo til flyplassen i Nice med tog og buss. Se ovenfor.

Togtider og -priser:
Sncf.com eller Bahn.com

(OBS! Det er ikke nødvendig å bestille togbilletter på forhånd)

Overnatting/måltider

Hotellene
Hotellene har 2/3 stjerner. Alle rom har eget bad, men ikke alle har A/C.
Dobbeltrom: dobbeltseng, twinrom: to separate senger. Vennligst presiser romtype i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Halvpensjon
Velger du halvpensjon får du 3 middager i tillegg til frokost.

Ekstranetter
For ekstranetter før/etter turen, oppgi dette i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Mulig i Ventimiglia, San Remo og Nice, på forespørsel.

Ruteprofil

Vanskelighetsgrad: 3 av 5.

Ruteprofil: Du bør ha god kondisjon og være vant til å bevege deg. Terrenget er kupert og krever derfor gode knær.

Infomateriell

Tilsendt på e-post etter bestilling:

 • Informasjonsskriv
 • Reiseskildring


Tilsendt i posten senest 10 dager før avresie:

 • Siste informasjon, inkl. passord til GPS-app
 • Hotelliste
 • Kart
 • Veibeskrivelse på norsk (sist oppdatert mai 2018)
 • Nødvendige buss- og togtider
 • Bagasjelapper til bagasjetransporten

Kart

 • NRF Logo
 • RGF Logo