Skip to main content

Nederland nord - Båt & sykkel

Sykkeltur og kanalbåtferie i Nederland

Turen går i flatt, kystnært og åpent jordbruksland med romantiske fiskerlandsbyer. Grønt dikelandskap med mark som er erobret fra havet ved hjelp av pumper drevet av vindmøller. Fredelige småveier og sykkelveier mellom byer og landsbyer langs strender og sanddyner. Midt i uka kommer du ut til den svært sykkelvennlige øya Texel. Gamle fiskerlandsbyer med mye historie vil dominere den siste delen av sykkeluka langs Ijesselmeer.  Andre høydepunkter er friluftsmuseumet ”Zaanse Schans”, byen Alkmaar og de gamle havnebyene Medemblik, Enkhulzen, Hoorn og Volendam. Du forflytter deg og er samtidig hjemme i din lugar om bord på ”De Holland”.

Avgang hver lørdag fra 4. april til 10. oktober.
Dersom du ikke får opp ønsket dato på bestillingslisten under, skyldes dette at turen allerede er fulltegnet. 

NB!

 • Sender du inn en "bestilling på forespørsel" går denne automatisk videre som en bindende bestilling. Dersom du ikke har bestemt deg for én konkret dato eller fortsatt har spørsmål om turen, vennligst ring eller send en e-post i stedet for å bruke bestillingsskjemaet.
 • Vi har ikke forhåndsbookede avganger eller oversikt over ledige plasser på denne turen. Etter at vi har mottatt din bestilling må vi kontakte leverandøren(e) for å sjekke om det er ledig plass på valgte dato. Bestill derfor ikke en ev. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, dette kan ta fra noen timer opptil 7 virkedager, avhengig av tur/leverandør(er).

Søk reise

Priser

Priser pr. person i delt dobbellugar uten fly:
 

28.03 kr 7 450
04.04, 11.04 og 10.10 kr 8 450
18.04 og 03.10 kr 9 950
25.04 og 26.09 kr 9 450
02.05, 09.05 og 19.09 kr 9 950
16.05, 23.05, 30.05 og 12.09 kr 10 350
Lørdager fra 06.06 til 05.09              kr 10 750


Tillegg for flyreise (fra Sør-Norge)*: fra kr 4 500 t/r
Tillegg øvre dekk: kr 2 000
Tillegg suite: kr 3 500 
Tillegg enkellugar: kr 3 500                                          
Trippellugarer: på forespørsel
Tillegg el-sykkel: kr 1 150
*Oslo Gardermoen, Torp, Kjevik, Sola og Flesland. Fra andre flyplasser kommer det alltid et tillegg. Vi tar forbehold om ledige billetter.


Inkludert:

 • 7 netter i dobbeltlugar m/frokost
 • Mulighet til å smøre lunsjpakke
 • 7 tre-retters middager (drikke ikke inkl.)
 • 7-girs unisex sykkel m/ pedalbrems og/eller håndbrems og sideveske
 • Syklende engelsktalende turleder
 • Noen korte, guidede vandringer
 • Livemusikk om bord
 • Informasjonmateriell (1 sett per lugar)
 • GPX-filer

 

NB: Spesielle avbestillingsbetingelser gjelder for båt & sykkel 
For flyreisen gjelder våre generelle betingelser
Ved avbestilling mer enn 84 dager før avreise betaler kunden et administrasjonsgebyr på kr. 500.
83-42 dager før avreise: 30 % av reisens pris.
41-28 dager før avreise: 60 % av reisens pris.
27-1 dag(er) før avreise: 90 % av reisens pris.
Avbestilling på ankomstdagen: 100 % av reisens pris.

Dag for dag

Dag 1 Norge – Amsterdam
Ankomstdag. De Holland venter på deg i Amsterdams havn. Innsjekk på båten fra kl. 14. Bruk gjerne muligheten til å utforske byen denne dagen, og ta en guidet båttur gjennom byens kanaler. Velkomstmøte, velkomstdrink, middag og informasjonsmøte om kvelden.

Dag 2 Amsterdam – Zaanse Schans – Zaandam        30-40 km
Dette er første sykkeldag. I dag sykler du ut av byen på fine sykkelveier til friluftsmuseet "Zaanse Schans" med sine tradisjonelle trehus, vindmøller og gamle butikker med ost og tresko. Sykkelturen fortsetter mot Zaandam, hvor båten ligger til havn. Det er muligheter til å forlenge etappen på veien gjennom Waterland-området. Ettermiddagen og kvelden kan benyttes til å utforske Zaandam.

2020: Grunnet arbeid på sykkelruta vil det være endringer på avgangene fra mars t.o.m. mai. på dag 2 og 3. Se dagsprogram nedenfor. Det kan også oppstå noen mindre endringer på ruta gjennom sommeren. 

Dag 3 Zaandam – Alkmaar – Den Helder        33 eller 40 km
Sykkeltur gjennom vakkert dikelandskap via små landsbyer. Dette «Land of Leeghwater» er oppkalt etter Jan A. Leeghwater, som på 1600-tallet oppfant et system for å pumpe ut vann ved hjelp av et system med vindmøller og kanaler. Dagens etappe tar deg til Alkmaar, hvor båten venter. Under middagen seiler båten til Den Helder, som tradisjonelt har vært en viktig havn. Her er også den største marinebasen i landet.

Dag 4 Den Helder – Texel – Den Oever           15 - 65 km
Under frokosten krysser båten over sundet Marsdiep, som skiller øya Texel fra fastlandet. Over på øya legger båten til i Oudeschild. Texel er den største av Nederlands vest-frisiske øyer. Du tar en rundtur på øya, og gjennom naturreservatet på øyas vestside er det mange bademuligheter langs de lange strendene. Du kan gjerne velge den 40 km lange merkede sykkelruten "Thijsse-ruten", som går gjennom pittoreske landsbyer og landskap. Om kvelden fortsetter båten videre til Den Oever på fastlandet, hvor det vil bli livemusikk om bord.

Dag 5 Den Oever – Stavoren   43 eller 55 km
Båten krysser innsjøen Ijsselmeer og setter kursen mot Stavoren – en av de 11 berømte byene i Friesland. Her kan du velge om du ønsker en kort eller en lang rundtur på sykkel. Båten ligger til kai i Stavoren denne natten.

Dag 6 Stavoren – Medemblik – Hoorn – Enkhuizen    30 eller 50 km
Mens du spiser frokost, går båten fra Stavoren til Medemblik. Sykkeltur fra Medemblik langs IJsselmeer-kysten direkte til Enkhuizen, om du ønsker en kortere sykkeltur. Alternativt kan du sykle via byen Hoorn, som har gitt navnet til Kapp Horn, om du ønsker en lengre sykkeltur. Enkhuizen er en by med lang maritim historie. Her kan du tilbringe ettermiddagen og besøke byens vakre havn, gamlebyen og museet ”Zuiderzeemuseum”, med kunst og lokalhistorie. Byvandring i Enkhuisen på kvelden, inkludert et besøk i en lokal ostebutikk.

Dag 7 Enkhuizen – Volendam – Waterland – Amsterdam       35 eller 50 km
Dette er siste sykkeldag. Under frokosten seiler skipet til Volendam. Denne dagen sykler du gjennom det vakre Waterland-området med hundrevis av små innsjøer og kanaler, og besøker en gård hvor det produseres ost. Mulighet for en omvei via den tidligere øya Marken, som nå er landfast. Du sykler gjennom "Amsterdams hage" langs kysten på en fredelig liten vei, og avslutter tilbake i den pulserende storbyen på ettermiddagen for en siste overnatting på båten. Dersom du ikke rakk en guidet båttur på kanalene den første dagen, har du mulighet til det i dag.

Dag 8 Amsterdam – Norge
Hjemreisedag. Etter frokost forlater du båten og reiser hjem, om du ikke tar noen ekstra dager på hotell og besøker storbyen Amsterdam.

Grunnet restaurering av sluser mellom Amsterdam, Zaandam og Alkmar vil det bli noen endringer på ruta fra mars t.o.m. mai. 

Dag 2 Amsterdam – Zaanse Schans – Alkmaar - Enkhuizen (med buss)       45 km
Dette er første sykkeldag. Du starter dagen med en god frokost samtidig som båten tar deg til Zaandam, hvor dagens sykkeletappe starter. Du sykler på fine sykkelveier, og første stopp er friluftsmuseet "Zaanse Schans" med sine tradisjonelle trehus, vindmøller og gamle butikker med ost og tresko. Videre går etappen på veier gjennom det frodige Waterland-området. Dette «Land of Leeghwater» er oppkalt etter Jan A. Leeghwater, som på 1600-tallet oppfant et system for å pumpe ut vann ved hjelp av et system med vindmøller og kanaler. En liten spasertur gjennom den lille landsbyen De Rijp er også mulig. Sykkelturen avsluttes i det historiske sentrum i Alkmaar. Her låses syklene, og du blir kjørt med buss til "De Holland", som ligger i Enkhuizen for natten. Enkhuizen ligger ved den kunstige innsjøen IJsselmeer og var en av de viktigste havnebyene i Nederland på 1600-tallet.

Dag 3 Enkhuizen – Alkmaar (med buss) – Den Helder        38 eller 55 km
Dagens etappe starter med en busstur tilbake til syklene i Alkmaar. Herfra går turen på sykkel over et nydelig kystområde i Nord-Holland. En ca. 70 km lang stripe med skog, heder, sanddyner og selvfølgelig vide vakre strender ut not Nordsjøen. På veien kan du sykle innom kunstnerbyen Bergen, vel verdt et besøk. Videre fortsetter du forbi sandynene til Den Helder, som tradisjonelt har vært en viktig havn. Her er også den største marinebasen i landet. (Ønsker du et kortere alternativ, er det mulig å sykle til Schagen og derfra ta toget til Den Helder. Toget tar ca. 30 min, og koster 13€ (ikke inkl.).

Reisen til og fra

Oppmøte:
Innsjekk på båten i Amsterdam fra kl 14.00.

Fly:
Amsterdam Schiphol (AMS) Nettside

Bestiller du flyreisen via Merlot Reiser flyr vi deg til og fra Amsterdam (fra kr 4 500 t/r). Vi tar forbehold om ledige billetter.

Tips til rimelige flybilletter på egen hånd:
Momondo
Finn.no
Skyscanner

Obs! Pass på at du rekker å komme frem til båten på ankomstdagen. Hvis flyreisen blir lang kan det lønne seg med ankomst dagen i forveien med en ekstra overnatting.

Fra flyplassen: 
Tog eller taxi. Se link til flyplassen for mer informasjon.

Tog:
Amsterdam Schiphol - Amsterdam Centraal   ca. 20 min

Togtider og priser:
NS.nl eller 9292.nl

(OBS! Merlot Reiser bestiller ikke togbilletter.)

Overnatting/måltider

Måltider:

- Frokostbuffet
- Mulighet til å smøre lunsjpakke
- 3-retters middag

Båten:

De Holland


De Holland kan ta imot i 72 gjester. I løpet av vinteren 2017/2018 ble hele båten pusset opp.

Nedre dekk:
-
24 twin lugarer (ca. 10m2)
Lugarene har noen individuelle forskjeller. Noen lugarer har to enkle senger satt sammen til en dobbeltseng og er klassifisert som superior. Noen lugarer har to enkle senger satt i L-form for å spare plass. Enklete av disse har mulighet for køyeseng. Alle lugarene på nedre dekk har vindu, men dette kan ikke åpnes av sikkerhetsmessige årsaker. 

Øvre dekk:
- 9
 superior lugarer (ca. 13m2) og en suite. 
På øvre dekk har alle lugarene to enkle senger som er satt sammen til en dobbeltseng. Sengene kan separeres på forespørsel. På øvre dekk har alle lugarer fransk balkong med skyvedør. 

Alle lugarene har tilhørende lite bad med dusj og toalett, to enkle senger, A/C, hårføner, mini-safe og et lite garderobeskap. (Det anbefales å pakke i myk bag/koffert for å enklere kunne stue vekk bagasje.) 

Salongen på øvre dekk har store vinduer, et adskilt resturantområde og bar, og i fremre del av båten finner du en ny stor loungeavdeling, med hyggelige sittegrupper der man kan slappe av og bruke Wifi (begrenset databruk). 
På det store og delvis overdekte soldekket av denne ca. 78 meter lange båten finnes det hyggelige sittegrupper med stoler og bord, og et separat område for sykler.

Båten er veldig populær og egner seg svært godt til båt & sykkelturer på denne strekningen.  

                      
Premium twin, nedre dekk                           Tilhørende bad

 


Plantegning av De Holland

Sykkelen

 • 7-girs unisex sykkel m/ pedalbrems og/eller håndbrems
 • Dobbel sideveske som festes til bagasjebrettet


Ikke inkludert:​​​​​​

 • Kartholder/styreveske
 • Sykkelcomputer
 • Reparasjonssett
 • Hjelm
   

El-sykkel:
Det tilbys el-sykkel på denne turen (kr 1 150).

Ruteprofil

Vanskelighetsgrad: 1 av 3.

Ruteprofil: Turen er satt til kategori 1 på grunn av flatt terreng og flere muligheter for å korte ned eller stå over etapper. Denne turen kan gjennomføres av alle som er i vanlig god form.

 

Infomateriell

Tilsendt på e-post etter bestilling:

 • Informasjonsskriv på norsk


Ved ankomst på båten:

 • Kart
 • Veibeskrivelser på engelsk

Fotoreportasje fra kunde

El-sykkelentusiast, blogger, fotograf og journalist Guttorm Eskild Nilsen har laget en flott reportasje fra båt- og sykkelturen Nederland nord. Les den her.

NB: Dette er Guttorm Nilsens side, laget helt uavhengig av Merlot Reiser. 

 

Kart

 • NRF Logo
 • RGF Logo