Skip to main content

Pilegrimsveien Santiago de Compostela del 8

Pilegrimsvandring fra Logroño til Burgos i Spania

Logroño er hovedstad i regionen Rioja, et meget kjent vindistrikt. Dermed begynner vandringen i mykt bølget terreng med vinranker på alle kanter. Pilegrimsveien går på kjerreveier som har beholdt sine navn fra svunne tider, og her råder stillheten og roen. De sirlige vinrankene mykes opp av kornåkrer innimellom. Du beveger deg innover i regionen Castilla y Léon, hvor landskapet består hovedsakelig av store åkrer med de skogkledde åsene i Sierra de la Demanda i bakgrunnen. Byen Burgos er denne delens sluttpunkt.

Avganger hver dag hele året.

NB!

 • Sender du inn en "bestilling på forespørsel" går denne automatisk videre som en bindende bestilling. Dersom du ikke har bestemt deg for én konkret dato eller fortsatt har spørsmål om turen, vennligst ring eller send en e-post i stedet for å bruke bestillingsskjemaet.
 • Vi har ikke forhåndsbookede avganger eller oversikt over ledige plasser på denne turen. Etter at vi har mottatt din bestilling må vi kontakte leverandøren(e) for å sjekke om det er ledig plass på valgte dato. Bestill derfor ikke en ev. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, dette kan ta fra noen timer opptil 7 virkedager, avhengig av tur/leverandør(er).

Søk reise

Priser

2121 - Pris uten fly: kr 5 700

Tillegg enkeltrom: kr 2 100
Tillegg pilegrimsmiddager: kr 1 550
Ekstranetter: Se "Overnatting/måltider"
 

2020 - Pris uten fly: kr 5 300

Tillegg enkeltrom: kr 1 850
Tillegg pilegrimsmiddager: kr 1 550
Ekstranetter: Se "Overnatting/måltider"
 

Inkludert:

 • 6 netter på hoteller m/frokost 
 • Bagasjetransport
 • Infomateriell (veibeskrivelser på engelsk)
 • Merlot Reisers GPS-app
 • Servicetelefon


Ikke inkludert:

 • Landtransport

Dag for dag

Dag 1  Norge - Logroño
Ankomstdag. Fly til Bilbao og buss videre til Logroño. Middag og overnatting på hotell i byen. Logroño er hovedstaden i regionen Rioja og har 120 000 innbyggere.

Dag 2  Logroño (384 moh.) - Nájera (485 moh.)   28 km  6-7 t
Dette er første vandredag. Rioja er et meget kjent vindistrikt og her produseres fremfor alt rødviner. Et vindistrikt er sjelden veldig kupert, så dagens etappe går i mykt bølget terreng med vinranker på alle kanter. Pilegrimsveien går for en stor del langs en hovedvei med trafikk, men det er mulig å finne alternativer for å gå på roligere stier. Landsbyen Navarrete er kjent for sine keramikkatelierer, men kan også skilte med en vakker barokk altertavle i kirken La Asunción. I Nájera, ditt overnattingssted, finnes fransiskanerklosteret Santa Maria de Real.

Dag 3  Nájera (485 moh.) - Santo Domingo de la Calzada (639 moh.)    21 km   5,5 t 
Når du forlater klosteret Santa María la Real kommer du til Azofra, som befinner seg midt i sentrum av dalen Cañas. Dagens vandring avsluttes i Santo Domingo de la Calzada hvor du kan få høre om legenden Rooster.

Dag 4  Santo Domingo de la Calzada (639 moh.) - Belorado (770 moh.)    22 km  4-5 t
Dagens etappe fører deg ut av Rioja og inn i den store regionen Castilla y Léon og provinsen Burgos. Den offisielle pilegrimsveien følger bilveien så å si hele tiden, men du står fritt til å velge andre og roligere stier, men vit at disse er uten merking. Landskapet består hovedsakelig av store åkrer med de skogkledde åsene i Sierra de la Demanda i bakgrunnen. I Belorado kan du nyte et glass av det du måtte ønske på Plaza Mayor.

Dag 5  Belorado (770 moh.) - San Juan de Ortega  (1000 moh.) 24 km   6-7 t
Etappen i dag kan deles i to hoveddeler. Den første delen minner mye om gårsdagen med små, enkle landsbyer på rekke og rad bundet sammen av pilegrimsveien. Når du ankommer landsbyen Villafranca Montes de Oca derimot, begynner stigningen og den tette skogen som fører deg helt til San Juan de Ortega.

Dag 6  San Juan de Ortega (1000 moh.) - Burgos (860 moh.)    26 km    4-5 t
Dette er siste vandredag. På dagens etappe vil du oppleve Atapuerca og de kjente kalksteinsgrottene som står på UNESCO verdensarvliste. Videre vil det åpne landskapet føre deg til Burgos og den imponerende gotiske katedralen.

Dag 7  Burgos - Norge
Hjemreisedag. Buss fra Burgos til Bilbao og fly tilbake til Norge.
 

Juksemuligheter
Lokalbuss eller taxi mellom byene. Det er ikke mulig til å sitte på med bagasjetransporten.


På denne turen kan det forekomme mindre avvik i antall kilometer og hvor overnattingstedene befinner seg på grunn av fullbookede hoteller. Dette vil i så fall oppgis i bestillingsbekreftelsen.

Reisen til og fra

Oppmøte:
Hotellet i Logroño.

Fly:
Bilbao Bilbao flyplass (BIO) Nettside
Madrid Adolfo Suárez Madrid-Barajas (MAD) Nettside

Bestiller du flyreisen via Merlot Reiser flyr vi deg til og fra Bilbao, evt. Madrid (fra kr 6 000 t/r). Vi tar forbehold om ledige billetter.

Tips til rimelige flybilletter på egen hånd:
Momondo
Finn.no
Skyscanner

Obs! Pass på at du rekker å komme frem til første overnattingssted på ankomstdagen. Hvis flyreisen blir lang kan det lønne seg med ankomst dagen i forveien med en ekstra overnatting.

Fra flyplassen til bussterminalen:
Buss. Se link til flyplassene for mer informasjon.

Buss:
Bilbao bussterminal - Logroño ca. 1,5-2t
Madrid flyplass - Logroño ca. 4t
Burgos - Bilbao ca. 2-3t
Burgos - Madrid flyplass ca. 2,5-4t

Busstider og -priser:
Movelia.es

(Bussbilletter kan bestilles på nett først tre mnd før avreise. Merlot Reiser bestiller ikke bussbilletter.)

Transfer kan forhåndsbestilles for strekning til eller fra flyplassen, ta kontakt for mer informasjon.

Overnatting/måltider

Overnatting
Overnattingstedene holder enkel standard med bad tilknyttet til rommet.
Hotellisten mottar du på e-post senest ti dager før avreise.
Dobbeltrom: dobbeltseng, twinrom: to separate senger. Vennligst presiser romtype i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Måltider
6 frokoster er inkludert. 
Det er mulig å bestille pilegrimsmiddager mot et tillegg i pris.

Ekstranetter
For ekstranetter før/etter turen, oppgi dette i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Logroño
Pris pr. person pr. natt m/frokost:
Dobbeltrom: kr 630
Enkeltrom: kr 1 030

Burgos
Pris pr. person pr. natt m/frokost:
Dobbeltrom: kr 570
Enkeltrom: kr 990

Ruteprofil

Vanskelighetsgrad: 2 av 5.

 

Infomateriell

Tilsendt på e-post etter bestilling:

 • Informasjonsskriv
   

Tilsendt på e-post like før avreise:

 • Siste informasjon, inkl. passord til GPS-app
 • Hotelliste
 • Kart til første hotell
   

Ved ankomst på det første hotellet:

 • Veibeskrivelser på engelsk
 • Bagasjelapper til bagasjetransporten
 • Pilegrimspass
 • Kart over overnattingsstedene
 • Bykart

 

Reiseskildring

Pilegrimsveien til Santiago de Compostela
 
 
Natur, historie og meningen med livet
 
 
Veien er den samme. Det er også målet. Men mens fortidens pilegrimers drivkraft var religiøs, går tusenvis av moderne mennesker til Santiago de Compostela for å komme vekk fra sine hektiske, materialistiske liv.
 
Av Kirsti Ellefsen
 

 

Santiago de Compostela? For de fleste nordmenn er det en relativt ukjent by i Spania, uten spesiell betydning. At apostelen Jacob skal ligge begravd der, gjør det ikke akkurat livsviktig for oss å komme dit. Historie? Fin natur? Flotte turstier? Må vi helt til Spania for å finne det? Hvis det er sjelefred, natur og stillhet en søker, har vi da både skog, fjell og vidder av beste kvalitet her hjemme i Norge?
Å gå pilegrimsveien til Santiago de Compostela – det tredje store europeiske pilegrimsmålet etter Jerusalem og Roma, er noe annet. Noe helt annet.
- Du må ha et åpent sinn, være ydmyk og nysgjerrig. Er du det, vil pilegrimsveien til Santiago bli et eventyr, sier Eivind Luthen, leder for Pilegrimskontoret i Oslo.
De siste 20 årene har tallet på moderne pilegrimer eksplodert. I 1989 ble det registrert drøyt 5000 Santiago-pilegrimer, mens det i dag er nærmere 70 000 mennesker fra hele verden bestemmer seg hvert år for å ta seg fri fra jobben, forlate venner og familie – legge stress, krav, plikter og mobiltelefoner igjen for å gå. 8-9 timer om dagen. Stå opp grytidlig hver morgen, tåle gnagsår, senebetennelser og pilegrimsherberger der det snorkes i kor, og privatliv knapt nok eksisterer. Og nordmenn ligger i dag som nummer 11. på listen over land med flest Santiago-pilegrimer. Og så vi som ikke er katolikker engang. Hvorfor svette oss gjennom Europa langs en støvete eldgammel vei?
 
Tolv århundrer med såre føtter
Det begynte i 813. En eremitt ved navn Pelayo hadde en drøm, der han ble fortalt hvor Apostelen Jakobs levninger lå begravd. Man tok ham på alvor, informerte både Paven og Karl Den Store om funnet, og noen år senere fikk Kong Alfons av Galicia og Asturia reist en liten kirke på stedet. Geistlige og troende fra hele Europa ville se denne hellige graven. De gav seg i vei, til fots og til hest, og med båt – slik de første skandinaviske pilegrimene etter hvert. Ryktet om graven og dens helllige kraft spredde seg, stadig flere gav seg i vei og den lille kirken vokste seg større. I 1078 ble kirken, som er utgangspunktet det som skulle bli den enorme, eksepsjonelt vakre katedralen i Santiago, reist. Pilegrims-vandringens epoke var begynt. På svært tynt grunnlag, mener moderne historikere og forskere.
For spørsmålet er; hva gjorde apostelen Jacob i Nord-Spania? Finnes det bevis for at han var der? Og hvordan i all verden vet man at beinrestene man fant nedgravd, faktisk var hans?
St. Jakob var altså en av Jesus tolv apostler - en fattig fisker fra Galilea. Gitt at vi kan stole på bibelen som historisk dokument, vet vi altså at denne Jakob faktisk har levd. Og rundt år 44 skal han så ha gitt seg i vei til Spania? For å spre det kristne budskap over hele verden, slik Jesus hadde befalt. Så hvorfor ikke Spania – der det på den tiden var nok av muslimer og hedninger å jobbe med? Det finnes ingen sport eller historiske kilder for at Jakob faktisk var i Spania. Her handler det, som med religion generelt - ikke om å vite, men om å tro. Og det man tror er at Jakob kom sjøveien, gav seg i vei fra Andalucía og videre til Galicia, der han dør på mystisk vis. Disiplene han har fått underveis bestemmer seg for å bringe den døde tilbake til Jerusalem og begrave ham der. Men båten de reiser med blir ”kapret” av engler, som sturer skipet tilbake til kysten av Galicia. Planen om å begrave Jakob i Jerusalem blir endret, og liket brakt til det som senere skal bli pilegrimsmålet, kulturbyen og turistmagneten Santiago de Compostela.
 
Flukt fra slips og suksess
Jeg trodde jeg skulle møte mange troende mennesker. Det gjorde jeg ikke. De færreste moderne pilegrimer er spesielt religiøse. Apostelen Jacob er for dem i beste fall en mytisk skikkelse, og graven hans historisk tvilsom. Den moderne pilegrim kan være buddhist eller ateist, skeptiker eller romantiker. De færreste regner med å oppleve verken undere eller mirakler. De kommer fra New York og Reykjavik, fra Kløfta, Rio og Paris og Paris. For å tenke. For å puste. Slippe unna det moderne livets krav til effektivitet og prestasjoner og til alltid å ligge et hestehode foran., mangelen på tid og mangelen på evne til å leve i øyeblikket og slippe kontroll. De legger ut på vandring for å få perspektiv på liv de føler seg fanget i. For å spørre seg hva som egentlig er meningen med karrierejag, stress og en tilværelse sentrert rundt materielle verdier. Businessmannen fra London, psykologen fra Salzburg, den spanske it-konsulenten og advokaten fra Canada – på pilegrimsveien Camino de Santiago, blir deres identitet fristilt. Uten slips og uniformer og posisjoner å forsvare, er vi alle pilegrimer – et merkelig sosialt fellesskap på tvers av nasjonalitet, alder, livssyn og sosial status.
- Mennesker ønsker å være mer enn en konsument. Vi vil ha noe mer enn mobiltelefoner og digitalkameraer og såpeserier og VG. Det åndelige mennesket er veldig fortrengt i vår kultur Å være pilegrim er å reise innover, sier Eivind Luthen
 
Gjestfrihet og respekt
Ordet pilegrim kommer av det latinske ”peregrinus”, som betyr ”fremmed”. Som vandrer gjennom ukjent landskap, gjennom gatene i bittesmå landsbyer, som gjest i et herberge eller når du banker på hos en fjellbonde for å fylle vannflasken din, er du nettopp det. En fremmed. Men som pilegrim er du en fremmed som blir vist respekt. Slik har det vært helt siden de første pilegrimene slet seg frem, barbent og uten anatomiske ryggsekker. De var tapre og gudfryktige, og som en god kristen pliktet man å gi pilegrimen husrom og en matbit.
Tradisjonen lever videre. Ikke minst i form av alle pilegrimsherbergene som ligger langs ruten gjennom Frankrike og Spania. De drives av idealister, oftest religiøse stiftelser, som tilbyr overnatting – enten gratis, eller mot et minimalt pengebidrag. Det betyr at du som pilegrim, ikke behøver noe stort reisebudsjett. Du sover sammen med andre pilegrimer, på mindre rom eller i store sovesaler. Men lager gjerne mat sammen, deler en flaske vin og noen gode historier. Eller man spiser ute på restaurant, der det alltid tilbys en egen, veldig billig pilegrimsmeny. I de litt større byene, finnes det også hoteller – hvis det du drømmer om er litt privatliv, et badekar og en ferdig oppredd seng. Men litt av poenget er å leve enkelt. Oppleve
gleden ved andre ting enn de som kan kjøpes for penger.
Bonjour! Hola! Alle hilser og vinker når de ser en pilegrim. Og det forventes at du hilser igjen. Selv etter mange tusen år med pilegrimstrafikk, later ikke de lokale til å ha gått lei av vandrerne som passerer. At de synes det er litt absurd det vi driver med, er en annen sak.
Du går ikke pilegrimsveien til Santiago de Compostela hvis du ikke er glad i mennesker. Da har du det bedre alene på Hardangervidda. El Camino de Santiago er et møtested for søkende sjeler fra hele verden. Det er et sted for uventede samtaler, for overraskende livshistorier, for fellesskap og nærhet – uten forpliktelser. Selv etter en mange timer lang samtale om livet, døden og kjærligheten, er det helt greit å vinke farvel og gå videre. Kanskje møtes man igjen. Kanskje ikke.
 
Ett mål – mange veier
Den veien de fleste moderne pilegrimer går, kalles Camino Frances – den franske veien. Den starter i Le Puy i Frankrike, krysser Pyreneene og fortsetter videre inn i Spania, over den golde, men fascinerende Mesetaen, stiger opp til landsbyen O Cebreiro - turens høyeste punkt på 1300 meters høyde, før de siste ukenes vandring går gjennom frodiggrønne Galicia.
Men pilegrimer har startet – og starter fortsatt i København og i Brussel, i Newcastle og Paris. Alle veier fører i så måte til Santiago. Hvor du vil begynne vandringen, avhenger av hvor mye tid du har. Om du har satt av et helt år, slik noen gjør, et par måneder – som de fleste moderne pilegrimer, eller må fordele de mange hundre kilometerne på et par uker hvert år. Det siste er løsningen for alle som ikke har råd eller mulighet til å ta seg fri en lengre periode, men som velger å gjøre Santiago-vandringen til et flerårig prosjekt.
I dag finnes det en god del pilegrimer på sykkel. Slik kan turen gjøres unna på kortere tid, men opplevelsen blir annerledes. Ikke nødvendigvis mindre fantastisk, men helt klart annerledes. Du ser ting på en annen måte, raser fortere gjennom landskapet, og kommer ikke like lett i snakk med mennesker underveis.
Hvor krevende er det å gå til Santiago? Det er det bare du selv som avgjør. På ”Caminoen” treffer du hofteopererte pensjonister som tappert sliter seg frem, sprekinger som går fire mil om dagen – minst, livsnytere som legger inn lange piknikpauser med god lokal vin, venner som går i gruppe, forelskede par som går hånd i hånd – og som ett par jeg traff; går til Santiago på bryllupsreisen.
Gjennomsnittspilegrimen står opp grytidlig før solen blir for plagsom, går ca 25 kilometer om dagen, tar seg tid til å oppleve naturen, til å tenke og til å besøke små kirker og kapeller eller andre kulturminner underveis, og tar seg og tar seg kanskje en vandingsfri hviledag når gnagsår og vonde knær tilsier det.
Uansett – de aller fleste kommer frem. Før eller siden.
 
Ved veis ende
Enhver pilegrim vet at ”veien er målet”. Likevel skjer det noe de siste dagene, når målet begynner å komme innen rekkevidde. Etter uker, kanskje måneder underveis, har navnet Santiago fått en nesten magisk klang. Og når du sakte nærmer deg byen, ser spirene på den vakre katedralen, passerer storslagne bygninger og lar de kronglete små gatene føre deg frem til målet - som ikke egentlig er noe mål. Noen synes det er en lettelse å være fremme, andre synes det er litt melankolsk at turen er over, men ingen er uberørt. Derfor – enten man er troende eller ateist, er det umulig ikke å bli grepet av stemningen i Santiago de Compostela. Katedralen – med den daglige pilegrims-messen der hundrevis av pilegrimer og andre besøkende samles i det storslåtte kirkerommet. Der du, hvis du er ekstra heldig kan få se det legendariske 80 kilo tunge røkelsesklaret i sølv, ”Botafumeiro” bli svingt fra side til side av 8 høytidskledde menn, og der du garantert vil treffe igjen mange av pilegrimene du har møtt og vekslet ord og tanker med underveis. Santiago er et sted for gjensynsglede og avskjeder. Santiago er både slutt og begynnelse.
Byen er full av kirker, historiske bygninger, museer og restauranter. Et kommersielt sjokk i forhold til stillheten som har omgitt oss de siste ukene. Men mer enn nok å se og oppleve til at et par ekstra dager i Santiago de Compostela er å anbefale.  
Santiago de Compostela ligger ikke ved havet. Men nettopp det å nå kysten – Finisterra, som betegnende nok betyr ”jordens ende”, er og har vært viktig for mange pilegrimer. Der, ved de bratte klippene på Spanias vestligste punkt, var det at de gamle pilegrimene brant alle klærne sine – for å starte et nytt og bedre liv – i nye rene klær. Også i dag er det mange som synes det er et poeng å nå ”slutten”, og velger å ta de ekstra 5-6 dagene det tar å nå Finisterra. For de med dårligere tid, og samvittighet til å ”jukse”, kan ta bussen ut og nå dit på en dag. Der kan du plukke ditt eget kamskjell – symbolet som pilegrimer før og nå har båret med seg rundt halsen eller festet på sekken, spise et bedre fiskemåltid på en av de små restaurantene, og vite at nå kan du virkelig ikke komme lenger. Det er på tide å vende hjem. Til hverdagen. Kanskje med et nytt syn på tilværelsen.
 

 

 

 

 

 
FAKTA:
Pilegrimsveien til Santiago de Compostela:
-         Har siden 813 tiltrukket seg pilegrimer fra hele Europa.
-         Har utgangspunkt både i England, Frankrike og Tyskland. I dag går de fleste enten fra Frankrike eller Spania. Vanlige utgangspunkter er Le Puy eller St. Jean Pied de Port i Frankrike, eller Roncesvalles i Spania.
-         Fra Le Puy i Frankrike til Santiago de Compostela er det 160 mil, og en bør sette av ca. to måneder.
-         Hvert år går ca. over 70 000 mennesker til Santiago.
-         Nordmenn ligger på 11. plass når det gjelder antall pilegrimsvandrere som går til Santiago.
-         Har de senere årene blitt tilrettelagt for moderne vandrere, og finansiert med EU-midler.
-         Langs hele veien ligger det herberger, serveringssteder, historiske minnesmerker og andre fasiliteter for pilegrimer. 
-         Stadig flere moderne mennesker velger å gå pilegrimsveien for å finne ro i en hektisk hverdag.
-         De årene hvor Sankt Jakobs fødselsdag 25. juli faller på en søndag, er såkalte hellige år.
-         Pilegrimsfellesskapet St. Jacob er en organisasjon som bistår norske pilegrimer med informasjon, kunnskap og praktisk hjelp. www.pilegrim.no. Her finner du også linker til andre gode sider med pilegrimsinformasjon.
 
 

Kart

Bestilling

Side 1 av 4

AvreiseReisemålLedige plasserPris

November 2020

14/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
15/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
16/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
17/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
18/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
19/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
20/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
21/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
22/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
23/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
24/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
25/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
26/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
27/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
28/11Pilegrim del 8: Logroño - BurgosPå forespørsel5 300,-Bestill på forespørsel
 • NRF Logo
 • RGF Logo