Å vite

Hvorfor hit?

På denne delen av pilegrimsveien til Santiago de Compostela får du nærkontakt med det grønne og fredelige landskapet Gascogne. Her vandrer du i en stillhet som bare blir brutt av haner som galer og andre fredelige landsens lyder. Strekningen gir tid til refleksjon og ettertanke i hvert skritt, og etterhvert vil du også føle et fellesskap med dine medvandrende pilegrimer på vei i samme retning.

 

Høydepunkter

 • Kirken i Eauze og byens bindingsverkshus
 • Montréal-du-Gers, en av Frankrikes vakreste landsbyer
 • Bli kjent med brandyen armagnac i området den kommer fra

 

Hva venter deg?

Denne etappen av pilegrimsveien i retning Santiago de Compostela går gjennom et bølgende landbrukslandskap med innslag av skog og små fjellknauser. Langs pilegrimsveien vil du oppleve et fellesskap med andre pilegrimer på vei i samme retning, og mange av landsbyene har åpne kirker som kan besøkes av pilegrimer.

Overnatting

Turen inkluderer overnattinger på hoteller og gjestehus i de historiske sentrene eller på landsbygda og nær pilegrimsveien: 2-/3*-hoteller, pensjonater, landlige hus og utleiere. Dette er enkle, men autentiske overnattingssteder, ofte familiedrevne. De fleste rommene har eget bad, men det kan forekomme at noen overnattinger har toalett og/eller bad på gangen. Frokost og middag er inkludert hver dag.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | 1. april - 31. okt. 2022

 

Pris pr. person:

 • 9 100 kr i dobbeltrom | 11 850 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Lectoure og Aire-sur-l'Adour, på forespørsel
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 7 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel
 • Turistskatt

 

 • 7 frokoster
 • 7 middager, drikke er ikke inkludert. 

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.
Det er kun tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 13 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Del 5 / Lectoure – Aire-sur-l’Adour»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • GPS-spor

 

Før avreise i posten:

 • hotelliste
 • bok med veibeskrivelse på engelsk
 • kart
 • bagasjelapper
 • reiseskildring

Vår samarbeidspartner er på stedet og er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Lectoure og/eller Aire-sur-l’Adour før og/eller etter turen.

Dag for dag
1. Ankomst Lectoure
Denne lille byen er svært gammel og tradisjonelt en viktig by i landskapet Gascogne. Selv om den kun kan skilte med i underkant av 4000 innbyggere, har den likevel en vakker katedral, et museum og ruiner av gamle bymurer fra romertiden som er verdt å se for den som… mer

Denne lille byen er svært gammel og tradisjonelt en viktig by i landskapet Gascogne. Selv om den kun kan skilte med i underkant av 4000 innbyggere, har den likevel en vakker katedral, et museum og ruiner av gamle bymurer fra romertiden som er verdt å se for den som kommer tidlig.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider middag
2. Gjennom det bølgende landskapet til La Romieu
Denne første dagsetappen går midt i det bølgende gascognske landskapet med små landsbyer, gårder, borger og slott. På veien passerer du landsbyen Marsolan med ruiner av et gammelt hospital for syke pilegrimer. La Romieu er en liten landsby med 500 innbyggere, og her tilbringer du natten. Klosterkirken i romansk… mer

Denne første dagsetappen går midt i det bølgende gascognske landskapet med små landsbyer, gårder, borger og slott. På veien passerer du landsbyen Marsolan med ruiner av et gammelt hospital for syke pilegrimer. La Romieu er en liten landsby med 500 innbyggere, og her tilbringer du natten. Klosterkirken i romansk stil med den vakre klostergården er verdt et besøk.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 19
3. Fra lille La Romieu til armagnac-hovedstaded Condom
Vandringen fortsetter videre gjennom det samme bølgende landskapet. Dagens mål er byen Condom med ca. 8 000 innbyggere. Byen har en stor gotisk katedral fra det 16. århundre beliggende på torget midt i sentrum. Condom er den viktigste byen i Armagnac, kjent for sin brandy, god vin og solid… mer

Vandringen fortsetter videre gjennom det samme bølgende landskapet. Dagens mål er byen Condom med ca. 8 000 innbyggere. Byen har en stor gotisk katedral fra det 16. århundre beliggende på torget midt i sentrum. Condom er den viktigste byen i Armagnac, kjent for sin brandy, god vin og solid mat, med gåselever som den mest berømte spesialiteten. I gamle dager ble armagnac transportert på elven Baise, som renner gjennom sentrum av byen.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 16
4. Fra Condom via befestede landsbyer til Montréal-du-Gers
Du legger Condom bak deg og vandrer videre vestover i retning Santiago de Compostela. På veien passerer du tett inntil landsbyen Larressingle, som er en av de få landsbyene i Sørvest-Frankrike med en landsbymur fra middelalderen som fremdeles er helt intakt. Straks etterpå passerer du en romersk bro med… mer

Du legger Condom bak deg og vandrer videre vestover i retning Santiago de Compostela. På veien passerer du tett inntil landsbyen Larressingle, som er en av de få landsbyene i Sørvest-Frankrike med en landsbymur fra middelalderen som fremdeles er helt intakt. Straks etterpå passerer du en romersk bro med 5 brospenn over elven Osse. Dagens mål er landsbyen Montréal-du-Gers, som var en av regionens første borglandsbyer, grunnlagt i år 1289. Landsbyen er medlem av av foreningen for Franrikes vakreste landsbyer og er vennskapsby med sin store navnebror i Canada.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 17
5. Fra Montréal-du-Gers langs nedlagt jernbanelinje til Eauze
Hvis dagen i dag er fredag, kan du glede deg over å kunne besøke det ukentlige markedet i Montréal-du-Gers, før du trasker videre i retning Santiago de Compostela. Først langs en grusvei på en nedlagt jernbanelinje. Underveis passerer du landsbyen Lamothe, som var en viktig forpost under hundreårskrigen på… mer

Hvis dagen i dag er fredag, kan du glede deg over å kunne besøke det ukentlige markedet i Montréal-du-Gers, før du trasker videre i retning Santiago de Compostela. Først langs en grusvei på en nedlagt jernbanelinje. Underveis passerer du landsbyen Lamothe, som var en viktig forpost under hundreårskrigen på 1300-tallet. I dag har den en kirke og et slott, men bare 78 innbyggere. Byen Eauze har en vakker kirke og mange gamle bindingsverkshus. Kommer du hit den første helgen i juli, kan du være med på byens store sommerfest, Feria d’Eauze.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 16
6. Fra Eauze over vinåkre til Nogaro
Dagens etappe har mange vinåkre, og går du her i september, kan du kanskje delta i innhøstingen? Ellers er landskapet behagelig å gå i, og som vanlig, finnes det godt med rød-hvite merker som viser deg veien. I landsbyen Manciet, midtveis på etappen, finnes det både butikker og bar… mer

Dagens etappe har mange vinåkre, og går du her i september, kan du kanskje delta i innhøstingen? Ellers er landskapet behagelig å gå i, og som vanlig, finnes det godt med rød-hvite merker som viser deg veien. I landsbyen Manciet, midtveis på etappen, finnes det både butikker og bar for en behagelig lunsj før du går videre. På slutten av dagen kommer du fram til Nogaro, en liten by som lever godt av armagnac og vin.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer / Km 20
7. Fra Nogaro over lave åskammer til Aire-sur-l'Adour
På denne ukas siste vandringsdag vil du oppleve litt mer skog og litt færre vinåkre. Du kan glede deg til flere idylliske småsteder med bondegårder, fritidshytter og små kirker. Dagens etappe følger de lave høydedragene som finnes i dette landskapet. Mot slutten av dagen, når du nærmer deg Aire-sur-l’Adour,… mer

På denne ukas siste vandringsdag vil du oppleve litt mer skog og litt færre vinåkre. Du kan glede deg til flere idylliske småsteder med bondegårder, fritidshytter og små kirker. Dagens etappe følger de lave høydedragene som finnes i dette landskapet. Mot slutten av dagen, når du nærmer deg Aire-sur-l’Adour, kommer du ned i lavlandet og her forlater du fylket Gers. Byen Aire-sur-l’Adour ligger i fylket Landes, med et stabilt innbyggertall på 6000 sjeler. Gjennom denne byen har pilegrimer vandret i over 1000 år i retning Santiago de Compostela, og på 1200- og 1300-tallet hadde byen to sykehus for slitne og syke pilegrimer. Kanskje er du også litt deilig sliten etter en ukes vandring? I dag kan du slappe av på hotellet og glede deg over å ha gått nok en strekning på veien vestover.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 7 timer / Km 28
8. Turslutt i Aire-sur-l'Adour
Turen er slutt etter frokost. Du har nå lagt Gascogne-området bak deg i retning Santiago de Compostela. Fortsetter du vandringen videre, vil du skimte Pyrenéene i horisonten. mer

Turen er slutt etter frokost. Du har nå lagt Gascogne-området bak deg i retning Santiago de Compostela. Fortsetter du vandringen videre, vil du skimte Pyrenéene i horisonten.

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: middels
 • Etappelengde: 16 – 28 km
 • Varighet: 4 – 7 timer
 • Terreng: asfalterte partier, skogsstier, veier med hard grus og steiner, landlige veier til tider nærheten av travle veier. 

 

Individuell ankomst til startstedet Lectoure.

 

Med fly
Toulouse (TLS) er nærmeste flyplass. Det er også mulig å fly til Paris (CDG).

 

Fra Toulouse flyplass:

 • Flybuss fra selskapet Tisséo til togstasjonen Toulouse Matabiau, 20-45 min. Tog videre herfra til Agen og herfra buss til Lectoure, totalt min. 2 t 35 min.

Fra Paris flyplass:

 • Alt. 1: Taxi til togstasjonen Gare de Montparnasse, ca. 30-50 min
 • Alt. 2: RER B (forstadstog) til Denfert-Rochereau, herfra Metro linje 4 videre til Montparnasse, totalt ca. 1 t

Tog fra Gare de Montparnasse til Agen, og buss videre herfra til Lectoure, totalt min. 4 t 50 min.

Hvordan komme seg hjem

Aire-sur-l’Adour er turens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly

Bordeaux (BOD) og Toulouse (TLS) er nærmeste flyplasser.

 

Til Bordeaux flyplass:

 • Alt. 1: Buss fra selskapet Citram til Pau, 1 t 35 min. Tog videre herfra til Bordeaux Saint-Jean, 2 t.
 • Alt. 2: Buss 934 fra selskapet Rivières til Auch, 1 t 40 min. Tog med ett bytte videre herfra til Bordeaux Saint-Jean, 3 t 15 min.

Flybuss fra selskapet 30’direct fra Bordeaux Saint-Jean stasjon til flyplassen, ca. 30 min.

 

 

Til Toulouse flyplass:

 • Alt. 1: Buss 934 fra selskapet Rivières til Auch, 1 t 40 min, og tog videre herfra til Toulouse Matabiau, 1 t 30 min.
 • Alt. 2: Buss fra selskapet Citram til Pau, 1 t 35 min, og tog videre herfra til Toulouse Matabiau, 2 t 30 min.

Flybuss fra selskapet Tisséo fra Toulouse Matabiau stasjon til flyplassen, 20-45 min.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg: pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med «souvenirer» fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene : ikke forstyrr dyrene og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk