Å vite

Hvorfor hit?

På denne vandringen mot Santiago de Compostela blir du godt kjent med regionen Galicia og den tusenårige tradisjonen med pilegrimsvandring til apostelen Jakobs grav. En landlig og åndelig vandring hvor rolige tanker smelter sammen med duften av eukalyptustrær. Fra Sarria er det litt mer enn 100 kilometer å gå til Santiago de Compostela. Sørg for å stemple ditt pilegrimspass underveis, og du vil få ditt «compostela», pilegrimsbevis, ved ankomsten til pilegrimskontoret på siste vandringsdag.

 

Høydepunkter

 • Møtet med de andre pilegrimene, følelsen av tilhørighet og solidaritet
 • Natur, mystikk og åndelighet, vandring i skyggen av eik og kastanjetrær
 • Spenningen ved å krysse portalen til katedralen i Santiago de Compostela

Hva venter deg?

Godt opparbeidede vandringsveier med skogsti, grus og asfalt i nærheten av byene. Terrenget har enkelte slake stigninger og nedoverbakker og vandringsveien går både forbi fredelige enger, gjennom stille skoger og noen ganger i hørbar avstand av biltrafikk. Det er mange serveringssteder og småbutikker underveis, så mat og drikke er lett tilgjengelig. Det er ingen vanskelig passasjer for deltakere med høydeskrekk. Med bagasjetransport kan denne turen gjennomføres av alle som er i normalt god form.

Overnatting

Du som har gått langt fortjener å ha det godt. Her overnatter du på solide mellomklasse- hoteller og gjestehus med bad og toalett på rommet og med beliggenhet sentralt i byene eller landsbyene. Frokost er alltid inkludert, slik at du får en best mulig start på dagen.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | Hele året

 

Pris pr. person:

 • 5 450 kr i dobbeltrom | 7 400 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

Måltider

 • Pilegrimsmiddager 1 600 kr

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Sarria og Santiago de Compostela, på forespørsel
 • Sarria: 620 kr i dobbeltrom | 950 kr i enkeltrom
 • Santiago de Compostela: 650 kr i dobbeltrom | 970 kr i enkeltrom | komfort: standard (historisk/boutique-hotell)
 • Santiago de Compostela: 800 kr i dobbeltrom | 1 250 kr i enkeltrom | komfort: pluss
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 6 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel

 

 • 6 frokoster

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner. Kan ikke garanteres. 

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.
Det er tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 20 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Del 11 / Sarria – Santiago de Compostela»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • hotelliste
 • reiseskildring
 • kart over første overnattingssted

 

På første hotell:

 • bagasjelapper
 • veibeskrivelse på engelsk
 • pilegrimspass
 • kart over overnattingsstedene
 • bykart

Vår lokale samarbeidspartner er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Sarria og/eller Santiago de Compostela før og/eller etter turen.

  • Halvpensjon

Pilegrimsmiddager på overnattingsstedene eller en nærliggende restaurant. Det er også mulig å bestille matpakke på overnattingsstedene. 

Dag for dag
1. Ankomst Sarria: Elvelangs, antikviteter og drøye 100 km til Santiago de Compostela
Sarria ble grunnlagt på slutten av det 12. århundre og har alltid vært et viktig senter for handel og service for omlandets bønder. Det viktigste livet i denne byen ser du rundt hovedgata, Rua Calva Sotelo, som går fra jernbanestasjonen og over elven med samme navn som byen, Sarria.… mer

Sarria ble grunnlagt på slutten av det 12. århundre og har alltid vært et viktig senter for handel og service for omlandets bønder. Det viktigste livet i denne byen ser du rundt hovedgata, Rua Calva Sotelo, som går fra jernbanestasjonen og over elven med samme navn som byen, Sarria. Ankommer du med tog, ønskes du velkommen rett inn i hverdagen til 13.700 mennesker som lever sine verdslige og åndelige liv her. Byen er ellers kjent for sine mange antikvitetshandlere, så er du interessert i å få med deg en sjelden skatt eller to hjem, bør du komme tidlig, eller ta en ekstranatt i forkant av pilegrimsvandringen.

 lukk
Overnatting hotell
2. Caminoens vakreste eikeskog, romanske kirker og mange små landsbyer på vei til Portomarín
Den første vandringsdagen starter med veien ut av Sarria. Første landsby er Vilei, en husklynge med en liten butikk og noen barer. Ved landsbyen Ferreiros indikerer et skilt at du har 100 km igjen av ferden mot Santiago de Compostela – en stor milepæl for de som har gått… mer

Den første vandringsdagen starter med veien ut av Sarria. Første landsby er Vilei, en husklynge med en liten butikk og noen barer. Ved landsbyen Ferreiros indikerer et skilt at du har 100 km igjen av ferden mot Santiago de Compostela – en stor milepæl for de som har gått langt. For deg som har startet i Sarria, er det din garantist for at du får ditt pilegrimsbevis, compostelaen, ved ankomst til Santiago de Compostela. Underveis stopper du i landsbyer, barer, kirker og turistkontorer og sørger for at du får et stempel i pilegrimspasset ditt. Dagens vandring har mange variasjoner, alt fra små asfaltveier til skog, eng og sti med steinete underlag. I Portomarín, dagens mål, ble gamlebyen delvis flyttet og med vilje oversvømt i 1962 som følge av byggingen av et damanlegg. Ved lavvann i elva Miño kan man se rester av den gamle romanske broen. Ikke glem å smake på kaken “Tarta de Santiago”. Den selges på alle byens barer og er Portomaríns stolthet.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 6 timer 30 minutter / Km 22 / Høydemeter + 460 - 564
3. Gjennom grønne enger, eikeskoger og søvnige små landsbyer til Palas de Rei
Dagen som pilegrim starter tidlig, særlig om du vandrer her i varmen midt på sommeren. Til tross for at hovedgata ut av Portomarín er en langstrakt oppoverbakke, er dagens etappe stort sett en lett vandring gjennom et bølgende landskap. Framover på pilegrimsveien mot Santiago de Compostela går det, skritt… mer

Dagen som pilegrim starter tidlig, særlig om du vandrer her i varmen midt på sommeren. Til tross for at hovedgata ut av Portomarín er en langstrakt oppoverbakke, er dagens etappe stort sett en lett vandring gjennom et bølgende landskap. Framover på pilegrimsveien mot Santiago de Compostela går det, skritt for skritt. Sierra Ligonde er dagens høyeste punkt, og i landsbyen Ligonde bør du besøke den vakre kirken med en romansk overbygd inngang. Tenn et lys og føl deg fri fra hverdagens plikter. Pilegrimsvandring gir tid til tanker over ting du vanligvis ikke tenker på. Etter stillheten, ta staven fatt og trask videre mot dagens mål, forbi knudrete eiker og kastanjetrær. Fra Alto do Rosario går veien svakt nedover, og du ankommer Palas de Rei. Navnet betyr «kongeslott», og ifølge gamle sagn skal det stamme fra en gotisk konge som bygde et slott her på 700-tallet. Hvis du fremdeles har litt energi igjen til noen flere skritt, bør du rusle en tur rundt i denne byen med ca. 3400 innbyggere. Ta en titt på rådhuset med kunstneriske spor av forgangen storhet, det gamle bytårnet Filgueira og slottet Pambre. Du og dine vandrende pilegrimsvenner bidrar til å vitalisere denne lille byen.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 25 / Høydemeter + 630 - 418
4. Over gamle bruer og gjennom eukalyptusskog, blekksprut til lunsj i Melide og ost i Arzúa
I dag entrer du A Coruña, provinsen i Galicia der Santiago de Compostela ligger. Målet nærmer seg! Litt lenger vandring i dag, men nå er du kommet i siget som en riktig pilegrim på vei til ditt hellige mål, og ingenting kan stoppe deg. På den tredje vandringsdagen begynner… mer

I dag entrer du A Coruña, provinsen i Galicia der Santiago de Compostela ligger. Målet nærmer seg! Litt lenger vandring i dag, men nå er du kommet i siget som en riktig pilegrim på vei til ditt hellige mål, og ingenting kan stoppe deg. På den tredje vandringsdagen begynner du kanskje å gjenkjenne dine medvandrere og utveksle små hilsener og praktiske råd på ulike språk. Lokalbefolkningen smiler og heier deg fram, og møtet med de vennlige menneskene langs veien vil nok stå igjen som et viktig minne etter denne vandringen. Midtveis i dag passerer du byen Melide. Byen er kjent for sine mange restauranter som serverer blekksprut, pulpo. Men fortvil ikke, hvis blekksprut ikke står øverst på lunsj-ønskelisten, så finnes det heldigvis godt med alternativer! Pilegrimsveien Camino Primitivo kommer inn nordfra og slår seg sammen med din pilegrimsvei, Camino Francés, så herfra blir dere enda flere pilegrimer som følger samme vei mot Santiago. Overnatting i Arzúa, som med sine ca. 6.000 innbyggere er noe større enn de andre byene på denne delen av pilegrimsveien. Ikke forlat Arzúa uten å smake på byens stolthet, en lokal, rundt, myk ost basert på kumelk og med en egen opprinnelsesmerking, D.O. Arzúa-Ulloa. Kommer du forbi her første helgen i mars, kan du delta på byens festival til ære for denne osten.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 6 timer 30 minutter / Km 30 / Høydemeter + 404 - 448
5. Flat og lettgått dag med besøk i landsbyer, kirker, barer og det barokke kapellet Santa Irene
Du forlater Arzúa, og skritt for skritt nærmer du deg ditt pilegrimsmål, Santiago de Compostela. Nå har du sannsynligvis vent deg til å hilse dine medpilegrimer ¡Buen Camino! Etappens nest siste vandringsdag er flat, lettgått og litt kortere enn de tidligere dagene. Ta gjerne dagens lunsj på en bar… mer

Du forlater Arzúa, og skritt for skritt nærmer du deg ditt pilegrimsmål, Santiago de Compostela. Nå har du sannsynligvis vent deg til å hilse dine medpilegrimer ¡Buen Camino! Etappens nest siste vandringsdag er flat, lettgått og litt kortere enn de tidligere dagene. Ta gjerne dagens lunsj på en bar hvor de samme eldre herremenn møtes over et glass hver dag. Praten går nok om litt fotball, litt politikk og litt sladder om nabolaget, her som de fleste andre steder. Her på bygda snakker de mest det lokale språket galisisk, som er nært beslektet med portugisisk, men de behersker også kastiljansk, standardspråket i Spania. Ved Santa Irene kan du besøke kapellet i barokk stil med en fontene utenfor. Vannet her er hellig, det skal være helbredende og kanskje fungere mot gnagsår. Dagens etappe avsluttes enten i Rúa eller i Pedrouzo, men forskjellen i avstand er ikke stor. Overnatter du i Rúa, har du 1,5 km mer å gå neste dag. Pedrouzo er den største landsbyen av disse to.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 20 / Høydemeter + 460 - 560
6. Santiago de Compostela: Pilegrimsbevis og avslutningsmesse i katedralen
På denne siste vandringsdagen går du gjennom Lavacolla, hvor pilegrimene vasket seg i elven for å være rene når de ankom apostelen Jakobs by. Fra toppen av Monte del Gozo kan du endelig se spirene til katedralen i Santiago de Compostela. Fra lett kaotiske forsteder leder gule piler deg… mer

På denne siste vandringsdagen går du gjennom Lavacolla, hvor pilegrimene vasket seg i elven for å være rene når de ankom apostelen Jakobs by. Fra toppen av Monte del Gozo kan du endelig se spirene til katedralen i Santiago de Compostela. Fra lett kaotiske forsteder leder gule piler deg inn mot byen, videre inn i Santiagos smågater, og endelig frem til porten til den sagnomsuste katedralen. Du har nådd målet! Compostelet, beviset på at du har gjennomført pilegrimsvandringen, får du på pilegrimskontoret ved katedralen. Det er lett å bli euforisk av å ha nådd målet. En naturlig avslutning for de fleste er pilegrimsmessen som holdes i katedralen hver dag.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 20 / Høydemeter + 524 - 533
7. Turslutt i Santiago de Compostela
Turen er slutt etter frokost. Vårt råd er imidlertid å legge til en dag for å få tid til å virkelig oppleve Santiago. Det historiske sentrum er ikke veldig stort, du kan enkelt besøke det på én dag. Du trenger ikke noe kart, bare la deg inspirere og følg… mer

Turen er slutt etter frokost. Vårt råd er imidlertid å legge til en dag for å få tid til å virkelig oppleve Santiago. Det historiske sentrum er ikke veldig stort, du kan enkelt besøke det på én dag. Du trenger ikke noe kart, bare la deg inspirere og følg instinktene dine. For de som fortsatt har dager til overs og ønsker å fortsette å gå, kan du fortsette langs caminoen som fører til havet, innom Muxía og til slutt Fisterra, verdens ende, hvor pilegrimene brukte å kaste de utgåtte vandringsklærne i havet. Kanskje har du allerede begynt å lengte tilbake til engene, åskammene, vannpausene, gnagsårene, samtalene, mystikken, vinrankene, svingene, slettene, støvet og landsbyene? For når du nå endelig er fremme, kanskje var det selve veien som var målet? 

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: ganske enkel
 • Etappelengde: 20 – 30 km
 • Varighet: 4 – 7 timer
 • Høydemeter totalt: fra +400 m til +630 m, fra -420 m til -560 m
 • Terreng: godt opparbeidede vandringsveier med skogsti, grus og asfalt

Turen finner sted i en høyde mellom ca. 250 og 750 moh.

Individuell ankomst til startstedet Sarria.

 

Med fly

Madrid (MAD) er nærmeste flyplass.

 

Fra Madrid flyplass:

 • Alt. 1: Taxi til Madrid Chamartín-Clara Ca. stasjon, ca. 15 min. Herfra tog videre til Sarria, ca. 5 t 20 min.
 • Alt. 2: Buss direkte fra flyplassen til Lugo med selskapet Alsa, min. 7 t 5 min. Buss videre med selskapet Monbus til Sarria, ca. 40 min.

Hvordan komme seg hjem

Santiago de Compostela er fotturens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly

Santiago de Compostela (SCQ) er nærmeste flyplass, men har svært få avganger til Norge. Porto (OPO) eller Madrid (MAD) kan være gode alternativer.

 

Til Porto flyplass:

 • Buss med selskapene Alsa, FlixBus eller Rede Expressos til flyplassen, min 3 t 20 min

 

Til Madrid flyplass:

 • Alt. 1: Tog til Madrid Chamartín-Clara Ca. stasjon, 4 t 30 min. Taxi videre til flyplassen, ca. 15 min.
 • Alt. 2: Taxi til flyplassen, ca. 15 min, og innenriksfly videre til Madrid, 1 t 15 min.
 • Alt. 3: Buss med selskapet Monbus til Lugo, ca. 40 min. Buss videre direkte til flyplassen med selskapet Alsa, min. 7 t 5 min.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg – pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med «souvenirer» fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene – ikke forstyrr dyrene, og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, da dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk