Skip to main content

Via Spluga - på tur i romernes fotefar fra Sveits til Italia

Via Spluga – På tur i romernes fotefar fra Sveits til Italia


Dette er turen for deg som liker å kombinere fottur med kulturelle og historiske opplevelser. Her får du kirkekunst, små lokale museer og hager i skjønn forening med fossefall og mektig natur. Fotturen går langs godt bevarte og merkede stier i et variert landskap. I kulturlandskapet mellom Sveits og Italia føler du nærheten til fjell, dal, elv og bebyggelse. Disse veiene er noen av de eldste i Europa og har vært brukt helt siden romertiden, men det bodde folk her allerede i steinalderen, så her kan du føle historiens sus!
Turen starter i alpelandskapet i Sveits. Du går sørover inn i Lombardia, som anses som et av de rikeste distriktene i Italia. Via Spluga, som betyr veien gjennom Splügenpasset, er kjent fra tidligere tider som en mye brukt rute og var en av de viktigste passasjene over Alpene. Turen er omgitt av høye fjell som rager opp som mektige voktere av Splügen-passet; høyeste punkt er 2113 moh. Dit kommer du etter flere dagers jevn oppstigning fra utgangspunktet i Thusis. Dette var tidligere en viktig passasje for handel mellom Sveits og Italia. Flere av hotellene i området ble bygget i siste halvdel av 1800-tallet for å tiltrekke seg helseturister. Her ble man tilbudt termiske bad med vann fra varme kilder som sies å ha helsebringende effekt. Dette kan du prøve i Andeer. 

 

Avgang hver dag fra 13. juni til 19. oktober.
 

NB!

 • Sender du inn en «bestilling på forespørsel» går denne automatisk videre som en bindende bestilling. Dersom du ikke har bestemt deg for én konkret dato eller fortsatt har spørsmål om turen, vennligst ring eller send en epost i stedet for å bruke bestillingsskjemaet.
 • Vi har ikke forhåndsbookede avganger eller oversikt over ledige plasser på denne turen. Etter at vi har mottatt din bestilling må vi kontakte leverandøren(e) for å sjekke om det er ledig plass på valgte dato. Bestill derfor ikke en ev. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, dette kan fra noen timer opptil 7 virkedager, avhengig av tur/leverandør(er).

Søk reise

Priser

Pris uten fly: kr 8 200

Tillegg for flyreise (fra Sør-Norge)*: fra 5 500 kr t/r
Tillegg enkeltrom: fra 1 900 kr
Tillegg lunsjpakke (5 stk.): 650 kr
Ekstranetter: Se "Overnatting/måltider"

*Oslo Gardermoen, Torp, Kjevik, Sola og Flesland. Fra andre flyplasser kommer det et tillegg. Vi tar forbehold om ledige billetter.


Inkludert:

 • 6 netter på hoteller m/frokost (ett gjestehus fra 20. sept)
 • 2 middager (drikke ikke inkl.)
 • Bagasjetransport
 • Merlot Reisers GPS-app
 • Infomateriell (veibeskrivelser på norsk)
 • Inngangsbillett til 7 ulike opplevelser (museum, bad, kirke etc.)

Dag for dag

Dag 1 Norge - Thusis
Ankomstdag. Fly til Zürich og tog videre til Thusis (ca. 2 timer med togbytte). Middag er inkludert i kveld.

Dag 2 Thusis – Andeer    20 km     7 t     + 1240 m /- 880 m
Dette er første vandredag. Vi starter like gjerne med turens lengste etappe. Den er lang, men variert pga. muligheten for en omvisning, samt inngangen til et termisk bad, som en fin avslutning på dagen.
Etappen starter med god stigning opp mot toppen og borganlegget Hohen Rätien, som du kan velge å besøke. Etter hvert passerer du en flott hengebro over en fjellkløft – her finnes et alternativ for deg som ikke er glad i høyder. Videre går veien til de dype og mektige fjellsluktene Via Mala Gorge, hvor vi anbefaler å gå innom besøkssenteret. Turen fortsetter i variert kulturlandskap gjennom små og mellomstore alpelandsbyer til den koselige lille byen Andeer med sine brosteinsbelagte gater. I Andeer er det mulig å ta et varmt bad i det lokale termiske badet, som ligger kun et steinkast fra hotellet. En herlig avslutning etter en lang vandredag! Både inngangen til badet og til besøkssenteret Via Mala Gorge er inkludert.

Dag 3 Andeer – Splügen     18 km     6 t     + 1080 m /- 480 m
På dagens etappe fortsetter du å gå med jevn stigning og kommer stadig høyere og nærmere Italia. Du følger gode stier gjennom skogsområder, langs elver og veier og forbi de flotte fossefallene i fjellsluktene Roffla Gorge. Inngangsbillett til området er inkludert. Videre passerer du et gammelt forsvarsverk, før du mot slutten av dagen tar deg ned gjennom koselige, frodige alpedaler med kyr og geiter. Du kan skue mot bittesmå hytter langt oppe i dalen. Dagens tur ender i nydelige Splügen, som er selve bildet på en klassisk sveitsisk alpelandsby. Her møtes du av blomster og koselige hus i sveitserstil.

Dag 4 Splügen – Montespluga     11 km     4 t     + 660 m /- 250 m
I dag er etappen ganske kort, og du når turens høyeste punkt der du krysser grensen til Italia: Splügenpasset på 2113 moh. Her får man virkelig følelsen av å være på høyfjellet! Stien følger den gamle romerske ferdselsveien. Etter en kort nedstigning når du Montespluga, som er et bittelite sted i fjellheimen, ikke langt fra grensen. Plassen har i alle tider huset turister både sommer- og vinterstid. Nå kan du nyte utsikten og roen i fjellet, samt utsikten over det store Montesplugavannet.

Dag 5 Montespluga – Campodolcino     13 km     5 t     + 115 m /- 1005 m
Du starter nå nedstigningen fra fjellene, først på en fin trasé langs Montesplugavannet. Veien går videre nedover i den ville kløften Cardinello Gorge, hvor du kan se tydelige spor etter veibygging fra gammel tid. Du går langs hyller i landskapet og grønne, stupbratte fjellsider, på gode stier med fantastisk utsikt over dalen. Har du flaks, får du øye på et av de mange murmeldyrene som gjemmer seg mellom steinene i fjellsiden, eller du hører deres plystrende varslelyd. Du passerer den hyggelige landsbyen Isola - hva med lunsjpause her? Videre følger du en sti i dalen sørover til dagens mål, Campodolcino. Her kan du besøke det spennende, historiske Via Spluga-museet. Middag er inkludert i kveld.

Dag 6 Campodolcino – Chiavenna     15 km     6 t     + 85 m /- 780 m
Dette er siste vandredag. Etappen går i bratt terreng, men det er noe flatere enn gårsdagens etappe. Du følger pilegrimsveien, som etter Chiavenna går videre langs Comosjøen i retning Roma. Ruta går sakte nedover i skog og åpent lende langs elva. Dalen åpner seg mot Chiavenna, som du får et godt skue av på vei nedover i dalen. Byen har gammel bebyggelse, butikker, kafeer og restauranter. Du ‘lander’ i sentrum av byen, i kort avstand fra jernbanestasjonen og hotellet ditt. Du kan besøke et gammelt herskapshus utenfor sentrum (det forutsetter at du tar en drosje som ikke er inkludert). Du kan også velge å besøke enten en botanisk hage eller en gammel mølle. Besøkene er inkludert.

Dag 7 Chiavenna - Norge
Hjemreisedag. Etter frokost er det tid for avreise. Fly fra Milano (ca. 3 timer med tog til Malpensa flyplass, togbytte i Milano sentrum). Dersom du ikke fikk tid til alle de inkluderte besøkene i går, kan du kombinere dem med noen ekstranetter i denne hyggelige byen.

Reisen til og fra

Oppmøtested: Hotellet i Thusis.

Fly:
Zürich flyplass (ZRH) Nettside

Bestiller du flyreisen via Merlot Reiser flyr vi deg til Zürich og hjem fra Milano (fra kr 5 500 t/r). Vi tar forbehold om ledige billetter.

Tips til rimelige flybilletter på egen hånd:
Momondo
Finn.no
Skyscanner
Norwegian


Obs! Pass på at du rekker å komme frem til første overnattingssted på ankomstdagen. Hvis flyreisen blir lang kan det lønne seg med ankomst dagen i forveien med en ekstra overnatting.

Fra flyplassen til Thusis: 
Tog fra Zürich flyplass - Thusis  ca. 2 t
Togtider

Det er også mulig å fly til Milano, tog videre til Chiavenna, og Postbussen til Thusis. Det er lengre og mer tidkrevende.

Bussider Postbussen


Hjemreise:
Tog fra Chiavenna til Milano Centrale, ca 2 t. Deretter tog til Milano flyplass, ca. 1 t.
Togtider

Det er også mulig å fly fra Zürich: Postbussen fra Chiavenna til Thusis, deretter tog til Zürich. Det er lengre og mer tidkrevende.
 

Overnatting/måltider

Hotellene
Overnattingsstedene er mellomklassehotell (avganger fom 16. sept: ett vertshus ila uken). Alle rom har eget bad.
Hotellisten mottar du på e-post senest ti dager før avreise.
Dobbeltrom: dobbeltseng. Twinrom: to separate senger. Vennligst presiser romtype i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

Halvpensjon
Det er 2 middager inkludert (drikke ikke inkl.)
Det er mulig å bestille lunsjpakke (5 stk.), dette gjøres ved bestilling av selve turen. Kr 650 / person.

Ekstranetter
For ekstranetter før/etter turen, oppgi dette i "informasjon til hotellet" i bestillingsskjemaet.

I Sveits
Pris per person per natt, inkl. frokost:
Dobbeltrom: 815 kr
Enkeltrom: 1 090 kr

I Italia
Pris per person per natt, inkl. frokost:
Dobbeltrom: 610 kr
Enkeltrom: 890 kr

Ruteprofil

Vanskelighetsgrad: 3 av 5

Ruteprofil: Du bør ha god kondisjon, og være vant til å bevege deg.

Infomateriell

Tilsendt på e-post etter bestilling:
 • Informasjonsskriv
   
Tilsendt på e-post senest 10 dager før avreise:
 • Siste informasjon, inkl. passord til GPS-app
 • Hotelliste
 • Veibeskrivelser på norsk (sist oppdatert sept. 2019)
 • Ev. flybilletter
 
Ved ankomst på det første hotellet:
 • Vouchere (hotell, museum etc.)
 • Informasjonsbrosjyre om Via Spluga
 • Kart (1:50 000)
 • Bagasjelapper til bagasjetransporten

Kart

 • NRF Logo
 • RGF Logo