Dagsprogram

  • DAG 1: Ankomst Leeuwarden i Friesland

    Ditt frisiske eventyr starter i Leeuwarden, den pulserende provinshovedstaden i Friesland. Hvis du synes at talespråket høres annerledes ut enn normal nederlandsk, så er det faktisk det. Det frisiske språket er offisielt definert som et minoritetsspråk i Nederland og er et viktig aspekt av den lokale kulturen.

  • DAG 2: På startstreken i Leeuwarden og skøyteløp på sykkel mot Sneek

    I dag stiller du på startstreken til verdens lengste skøyteløp. Ikke på skøyter, men på sykkel. En annen årstid til tross, sykkelen gir deg litt av den samme følelsen når du glir langs kanalene gjennom landskapet med fredelige gårder og husklynger. Lunsj passer det best å ta i Bolsward, en by med sjarm og hanseatiske aner. Finn en restaurant i nærheten av rådhuset fra 1617 – et landemerke verdt et besøk, og avslutt gjerne med byens egen bitter-snaps, "Sonnema Berenburg" som er basert på lokale urter og hjelper deg på ferden videre. På slutten av dagen kommer du fram til den livlige byen Sneek, populær blant vannsportentusiaster. Waterpoort fra 1613 er byporten for de som kommer langs kanalen, enten i båt eller på sykkel. Her må du smake på byen spesialitet "drabbelkoek", en sprø kake laget av bokhvete. Når kvelder «sneeker» seg på Sneek, kroner du dagen i en av de mange barene og kafeene som holder liv i byen.

    Leeuwarden – Sneek | 53 km | Frokost

  • DAG 3: Fra Sneek og gjennom landskapet med innsjøer til Stavoren

    Du forlater det livlige bylivet i Sneek og beveger deg inn i det frisiske innsjødistriktet. Her finnes 30 innsjøer hvorav mange med bademuligheter, og sammen med alle kanalene gir de deg en følelse av ro og tid som står stille for en stund. Videre kommer du til et geologisk interessant skogsområde kalt Gaasterland med buktende bekker, lett bølgende terreng og løvskog, noe som ikke er så typisk for Nederland. Ved Oudemirdum kommer du til kysten av det som før var Zuiderzee. Den er nå demmet opp for å unngå flom og har blitt til innsjøen IJsselmeer. I byen Stavoren finner du bagasjen din på hotellet for natten. Dette er en av de eldste byene i regionen Friesland. Det kunne blitt en stor sjøfartsby, men en voksende sandbank på slutten av middelalderen gjorde navigeringen inn til byen vanskeligere. Stavoren er i dag stor nok for en rusletur rundt i havna og kan skilte med et knippe serveringssteder for kveldens måltid.

    Sneek – Stavoren/Rijs/Oudemirdum | 58 km | Frokost

  • DAG 4: Fra Stavoren via skøytemuseum og kunstmuseum til keramikkbyen Makkum

    Heldigvis har dagens sykling relativt få kilometre, for i dag har du mye frisisk kultur på agendaen. Hindeloopen har trebroer, hus med karakteristiske fasader, trange gater og et skøytemuseum. Museet forteller historien om ellevebyersløpet du følger, Elfstedentocht. I tillegg er landsbyen er kjent for sine karakterisktiske malte møbler og tradisjonelle stoffer som brukes til den lokale folkedrakten, påvirket av handelsforbindelser med Skandinavia og Østersjøen. Dette kan du finne ut mer om på Atelier Glashouwer eller Museum Hindeloopen. Neste stopp er Workum som en gang var en pottemakerby, kjent for sin riflede keramikk laget av leiren du finner her. På Kochs verksted kan du se dem i arbeid. På rådhuset får du et glimt av byens rike historie, og du kan besøke museet til regionens mest kjente kunstmaler, Jopie Huisman (1922 – 2000). Han var skraphandler av yrke, malingen var en hobby. Jopie fikk inspirasjon til å lage stilleben av velbrukte gjenstander som dukket opp i butikken hans, og denne uvanlige kombinasjonen gjorde ham til en nasjonal kuriositet. Ettersom han aldri solgte et eneste bilde, finner du verkene i hans museum her i hjembyen Workum. Du runder av dagen i historiske Makkum, kjent for å produsere frisisk keramikk, hvor Tichelaar-fabrikken har holdt stand siden 1594.

    Stavoren/Rijs/Oudemirdum – Makkum | 32 km | Frokost

  • DAG 5: Fra Makkum ut mot havet til Harlingen

    Du ruller videre igjen på vei til den neste av våre elleve byer, Franeker. Den er liten, men har likevel en imponerende historie. Den huser Nederlands nest eldste universitet, den eldste studentbaren "De Bogt fen Guné", og Eisinga Planetarium, landets eldste fungerende planetarium. Fra Franeker er det en kort sykkeltur til Harlingen hvor du skal tilbringe natten, og du kjenner sjølufta når du nærmer deg denne havnebyen. Under en spasertur gjennom sentrum finner du bygninger av arkitektonisk eller historisk interesse og pittoreske kanaler. Utenfor byen ligger Vadehavet som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Dette havområdet er ekstremt grunt og ved lavvann avsløres mudderflater og tidevannsbekker, et rikt matfat som tiltrekker seg tusenvis av fugler.

    Hvis du ønsker å tilbringe en dag med å sykle på Vadeøya Vlieland eller Terschelling, er det mulig å bestille en ekstra overnatting i Harlingen med båtbillett inkludert.

    Makkum – Harlingen | 48 km | Frokost

  • DAG 6: Fra Harlingen gjennom historisk landskap til St. Bonifatius og Dokkum

    Tråkk i vei langs kysten forbi polderområder og tenk på hvordan folket i Friesland kan ha holdt føttene tørre i en flom før drenering og diker ble oppfunnet. Da bygde de terper, eller bolighauger, med kirker og gårdshus på toppen for å unngå vannet. I landsbyen Hegebeintum, kan du se en terp som er delvis bevart og som med sine ni meter er den høyeste i Friesland. Dagens reise ender i Dokkum. En gang i tiden lå landsbyen ved havet. Den var strategisk viktig og ble i 1592 befestet med jordvoller og vollgraver, noe du ser konturene av den dag i dag. Senere ble havet presset ut og byen ble liggende landlig igjen. Pilegrimer ferdes hit for å hylle St. Bonifatius, en misjonær fra England som kom for å konvertere hedenske frisere til kristendommen. Han ble myrdet her i Dokkum i år 754. Utenfor kapellet er det en brønn som Bonifatius skal ha oppdaget og velsignet. Er du litt øm her og der etter all syklingen? Ta deg til denne brønnen, som etter sigende skal ha helbredende egenskaper.

    Franeker/Harlingen – Dokkum | 60 km | Frokost

  • DAG 7: Sluttspurt på valgfri rute fra Dokkum tilbake til Leeuwarden

    I dag har du valget mellom en kort sykkelrute for deg som ønsker å komme deg raskest mulig til Leeuwander, eller en lengre variant for deg som vil følge løypa for innspurten til skøyteløpet. Dagens landskap er typisk frisisk; åpent og grønt, med vann, enger og kyr. Velger du den korte varianten, kan du vandre langs Kleine Kerkstraat, handlegaten i Leeuwarden. Byen har over 600 monumenter og flere sjarmerende havneområder. Hvis du vil ha litt utsikt, kan du klatre opp i det frisiske tårnet kalt Oldenhove. Bronsestatuen "Us Mem" ("Vår Mor") er et godt sted å begynne å utforske.
    Følger du skøyteløpet, sykler du langs Dokkumer Ee-kanalen. Den beskjedne broen i det flate landskapet ved landsbyen Bartleheim ville normalt sett vært ganske anonym, men har blitt en nederlandsk «kjendis-bro», og er samlingspunktet for de ivrigste i heiagjengen i sluttspurten av Elfstedentocht. Mange mener at det er et under at denne broen har klart å tåle den enorme folkemengden som hopper opp og ned og heier når skøyteløperne kommer.

    Dokkum – Leeuwarden | 45/27 km | Frokost

  • DAG 8: Turslutt i Leeuwarden

    Sykkelferien er slutt. Etter å ha nytt en solid hotellfrokost, er det på tide å pakke kofferten for siste gang.