Å vite

Hvorfor hit?

Turen starter på den italienske rivieraen, i kystbyen Ventimiglia som er grenseby til Frankrike. Skritt for skritt opplever du sjarmen av Liguria, Italias kystnære region i nordvest. Her er gamle broer, slott, skog og olivenlunder. God sjømat, friske hvitviner, livlige landsbyer med en vennlig befolkning, og solnedganger over Liguriakysten og Middelhavet. Men vær på vakt – en vandringstur i Liguria kan medføre en tilstand av fortapt forelskelse, som visstnok bare kan kureres med et nytt besøk.

 

Høydepunkter

 • Landsbyen Apricale
 • Utsiktspunktene over Middelhavet
 • San Remo og den italienske rivieraen

Hva venter deg?

Vandring i Ligurias vestre del, nær grensen til Frankrike. I baklandet finner du landsbyer der gamle tradisjoner blandes med det 21. århundrets dagligliv, og stiene du går på har blitt tråkket på i tusenvis av år. Til tross for variabel skilting og stimerking er det lett å finne veien med våre veibeskrivelser og GPS-spor. Starten i Ventimiglia og slutten i San Remo gir deg en smak av den mondene italienske rivieraen, og står i sterk kontrast til fotturens skog, fjell og rustikke landsbyer.

Overnatting

På denne fotturen i Italia overnatter du på mellomklassehoteller og gjestehus. De ligger enten sentralt plassert i byene/landsbyene eller i gangavstand fra sentrum. Alle rom har private fasiliteter. Frokost er alltid inkludert, slik at du får en god start på dagen.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | 13. mars - 18. mai og 6. juni - 15. okt. 2022

 

Pris pr. person:

Sesong styres av ankomstdato.

 

Sesong 1

13. mars - 11. april | 19. april - 23. mai | 6. juni - 24. juni | 1. sept. - 15. okt.

 • 8 100 kr i dobbeltrom | 11 100 kr i enkeltrom | komfort: standard

 

Sesong 2

12. april - 18. april | 25. juni - 31. aug.

 • 8 650 kr i dobbeltrom | 11 650 kr i enkeltrom | komfort: standard

 

Tillegg:

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i  Ventimiglia, San Remo og Nice, på forespørsel
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 6 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: standard

 

 • 6 frokoster

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner. Kan ikke garanteres. 

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.
Det er tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 15 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Ligurias landsbyer»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • GPS-spor

 

Før avreise i posten:

 • hotelliste
 • veibeskrivelse på norsk
 • kart med markerte løyper

 

På første hotell:

 • bagasjelapper

 

Vår lokale samarbeidspartner er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise. 

 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Transfer med buss, tog eller taxi Ventimiglia – Airole (dag 2), ca. 1,5 – 2,5 € per person for buss eller tog
 • Transfer med buss eller taxi Dolceaqua – Pigna (dag 4), ca. 1,5 – 2,5 € per person for buss, 12-15 € per person for taxi (søndager, helligdager)
 • Transfer med buss San Romolo – San Remo (dag 6), ca. 1,5 – 2,5 € per person
 • Turistskatt, ca. 9 € per person for hele oppholdet. Betales direkte til hotellene. 
 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Ventimiglia, San Remo og Nice før og/eller etter turen.

Dag for dag
1. Ankomst Ventimiglia, grenseby mellom Italia og Frankrike
Du ankommer sannsynligvis med toget fra Nice. Dette lokaltoget går svært ofte, og ved endestasjonen er du brått og plutselig i Italia. Ventimiglia er en autentisk og ujålete by på den italienske riveria. Den er delt i to av elva Roya, og du finner den moderne delen på samme… mer

Du ankommer sannsynligvis med toget fra Nice. Dette lokaltoget går svært ofte, og ved endestasjonen er du brått og plutselig i Italia. Ventimiglia er en autentisk og ujålete by på den italienske riveria. Den er delt i to av elva Roya, og du finner den moderne delen på samme side som jernbanestasjonen. På den andre siden av elva ligger gamlebyen med katedralen oppe på en høyde. Kommer du fram tidlig, kan du utforske Ventimiglias gamleby eller flanere på strandpromenaden. Dersom sesongen skulle tillate det, ta et bad i Middelhavet! Er du så heldig å komme hit på en fredag, kan du oppleve det ukentlige markedet. Gled deg til starten på din italienske vandretur i morgen.

 lukk
Overnatting hotell
2. Du er i gang! Fra landsbyen Airole til Rocchetta Nervina
Første vandringsdag starter med en kort tur med lokalbuss eller tog (ikke inkl.) oppover Royadalen til landsbyen Airole. Etter de første kilometerne forandrer atmosfæren seg, og du befinner deg i en helt annen verden, midt blant olivenlunder og i en storslagen og meget malerisk landsby. Men dessverre må du… mer

Første vandringsdag starter med en kort tur med lokalbuss eller tog (ikke inkl.) oppover Royadalen til landsbyen Airole. Etter de første kilometerne forandrer atmosfæren seg, og du befinner deg i en helt annen verden, midt blant olivenlunder og i en storslagen og meget malerisk landsby. Men dessverre må du forlate Airole og begi deg ut på dagens etappe. Du kommer opp til dagens høyeste punkt (885 moh.) på en fin og vill sti og kan nyte et fantastisk utsiktspunkt. Nedstigningen går delvis på en gammel grusvei, og deretter følger du en bratt sti nedover. Du kommer ned til landsbyen Rocchetta Nervina med gamle hus tett inntil en elv. Hotellet finner du i kort gangavstand fra sentrum.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 13.8 / Høydemeter + 700 - 600
3. Fra Rocchetta Nervina via landsbyen Isolabona til Apricale
Lett oppstigning til åskammen som ligger over Nervinadalen. Nedstigning til Isolabona, en vakker landsby som ligger midt i dalen. Her møtes veiene som fører oppover i dalen til Pigna og Triora, eller til landsbyene Apricale og Perinaldo, som begge henger i fjellsiden og vil vokte over deg under hele… mer

Lett oppstigning til åskammen som ligger over Nervinadalen. Nedstigning til Isolabona, en vakker landsby som ligger midt i dalen. Her møtes veiene som fører oppover i dalen til Pigna og Triora, eller til landsbyene Apricale og Perinaldo, som begge henger i fjellsiden og vil vokte over deg under hele oppstigningen. Apricale (273 moh.) er virkelig pittoresk, og regnes for å være en av de vakreste landsbyene i Italia. Rommene på hotellet du bor på, er egentlig autentiske hus og leiligheter i landsbyen, kunstferdig og fargerikt dekorert. Apricale har ellers ca. 600 fastboende, flere kirker, en barneskole og diverse serveringssteder. Middag finner du enkelt på en av landsbyens restauranter.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 12.5 / Høydemeter + 750 - 635
4. Fra Apricale til Cassinis fødeby Perinaldo, Dolceacqua med borg og overnatting i Pigna
På dagens løype får du oppleve de karakteristiske landsbyene i Liguras innland. Først går du ned til Merdanzodalen til du når elven. En praktfull bro fører deg over til den andre siden, slik at du kan starte oppstigningen til Perinaldo (572 moh.) på en kløvsti. Perinaldo er fødebyen til… mer

På dagens løype får du oppleve de karakteristiske landsbyene i Liguras innland. Først går du ned til Merdanzodalen til du når elven. En praktfull bro fører deg over til den andre siden, slik at du kan starte oppstigningen til Perinaldo (572 moh.) på en kløvsti. Perinaldo er fødebyen til Giovanni Domenico Cassini, kjent astronom og kartograf fra 1600-tallet. Du får en god utsikt utover havet etter at du har passert byens torg. Deretter blir det nedstigning til Dolceacqua på en pilegrimssti som fører til «La Vièrge des Douleurs» og byens gamle borg. Fra borgen tar du den gamle middelalderbroen over elva Nirva og går inn til byens torg. Herfra tar du lokalbuss til Pigna (ca. 20 min, ikke inkl.).

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 10 / Høydemeter + 450 - 630
5. Fra Pigna via Castel Vittorio til Baiardo
Allerede fra starten i Pigna stiger løypa raskt opp gjennom skogen til Castel Vittorio (412 moh.), nok en landsby som ser ut som om den er hugget ut av fjellsiden. Deretter fortsetter du opp til kapellet San Sebastio (700 moh.), litt nedover igjen mot broen Bonda (500 moh.) før… mer

Allerede fra starten i Pigna stiger løypa raskt opp gjennom skogen til Castel Vittorio (412 moh.), nok en landsby som ser ut som om den er hugget ut av fjellsiden. Deretter fortsetter du opp til kapellet San Sebastio (700 moh.), litt nedover igjen mot broen Bonda (500 moh.) før du igjen får en siste, god stigning opp til Baiardo. Denne flotte landsbyen er «hugget» inn i støttepilarene til fjellet Mont Ceppo (1627 moh.), som virkelig er et smykke for denne fredelige middelalderlandsbyen over Nerviadalen. Baiardo ligger på rundt 900 moh. og er et ordentlig sjarmerende hvilested i fri natur. Her tilbringer du natten.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost / Vandring 5 timer / Km 10 / Høydemeter + 850 - 200
6. Frokost i Baiardo, vandring i Monte Bignone og avslutning i San Remo
Etter frokost kan du glede deg over din siste dag til fots på din italienske vandringstur. Fra Baiardo er stien lett å gå langs åskammen fram til Monte Bignone (1299 moh.). Her får du storslagen utsikt over Liguriakysten og Middelhavet. En sti gjennom en skog fører deg ned til… mer

Etter frokost kan du glede deg over din siste dag til fots på din italienske vandringstur. Fra Baiardo er stien lett å gå langs åskammen fram til Monte Bignone (1299 moh.). Her får du storslagen utsikt over Liguriakysten og Middelhavet. En sti gjennom en skog fører deg ned til San Romolo, og derfra tar du tar lokalbuss (ikke inkl.) videre til den italienske Rivieraens vakreste by, San Remo, for turens siste overnatting.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 4 timer / Km 8.3 / Høydemeter + 450 - 540
7. Turslutt i San Remo
Turen er slutt etter frokost, men vi anbefaler vi noen ekstra dager her for litt strandliv og for å bli litt bedre kjent. Du kan for eksempel gå på oppdagelsesferd blant de gamle husene i jugendstil fra forrige århundreskifte. Et av dem tilhørte selveste Alfred Nobel! Han døde her… mer

Turen er slutt etter frokost, men vi anbefaler vi noen ekstra dager her for litt strandliv og for å bli litt bedre kjent. Du kan for eksempel gå på oppdagelsesferd blant de gamle husene i jugendstil fra forrige århundreskifte. Et av dem tilhørte selveste Alfred Nobel! Han døde her i San Remo den 10. desember 1896, og dermed ble den årlige datoen for prisutdelingen satt. Neste oppgave blir å lete etter den glade bakeren, som ifølge Evert Taubes vise skal befinne seg her. Mulighetene er mange her i San Remo, Italia.

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: noe utfordrende
 • Etappelengde: 8 – 12,5 km
 • Varighet: 4 t – 5 t 30 min
 • Høydemeter totalt: fra +450 m til +850 m, fra -200 m til -635 m
 • Terreng: grusveier, skogsveier, fjellstier og noen få strekninger med asfalt. 

 

Individuell ankomst til startstedet Ventimiglia.

 

Med fly
Nice (NCE) er nærmeste flyplass.

 

Fra Nice flyplass:

 • Trikk nr. 2 fra flyplassen til Grand Arénas, ca. 8 min. Gå derfra til togstasjonen Nice Saint-Augustin, ca. 8 min. Tog videre til Ventimiglia, ca. 1 t. Total reisetid ca. 1 t 30 min.

Hvordan komme seg hjem

San Remo er fotturens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly
Nice (NCE) er nærmeste flyplass.

 

Fra Nice flyplass:

 • Tog fra San Remo til Nice St. Augustin. Herfra ca. 8 min å gå til trikkestoppet Grand Arénas, trikk nr. 2 videre til flyplassen. Regn med togbytte i Ventimiglia. Togstasjonen i San Remo ligger i 15-20 min. gange fra hotellet, så det kan være greit å ta en taxi.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg: pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med «souvenirer» fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene : ikke forstyrr dyrene og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk