Skip to main content

Om oss

Den langsomme reisen for alle

Vi i Merlot Reiser har snart 30 års erfaring med å organisere sykkel- og fotturer. Våre turer går på stier og landeveier, i høyden og i lavlandet, langs kyst eller i fjell i de vakreste delene av Europa. Et bredt utvalg destinasjoner og ulike vanskelighetsgrader gjør det enkelt å finne en tur som er egnet for nettopp deg. Du reiser på egen hånd, velger selv din egen ankomstdato, ditt eventuelle turfølge og går eller sykler i ditt eget tempo – men du er allikevel ikke alene.

Vi hjelper deg

På en Merlot-tur er overnattingene bestilt og bagasjen din venter på deg etter endt dagsetappe. Kart, gode veibeskrivelser, GPS-spor og lokale merkinger hjelper deg med å finne veien. Du trenger bare å nyte landskapet, i trygg forvissning om at vi sørger for alt det praktiske. Ved eventuelle uforutsette hendelser har du alltid et telefonnummer du kan ringe.

Historie

Starten på eventyret

Erik Anderson startet selskapet i 1995 etter å ha vært medgründer og daglig leder i selskapet Erik & Reidar i 3 år. Første sykkeltur endte opp i Bordeaux i Vest-Frankrike, og navnet ble hentet fra vinmarkene her. På midten av nittitallet var det å sykle i utlandet uvanlig og spennende. Mange var skeptiske til biltrafikken i Frankrike, men det var nok av eventyrlystne som lot seg lokke med.

I vekst

1996 fikk vi den første vandreturen  i de franske Alpene, samtidig som flere sykkelturer kom til. Linda Meskestad og senere Marthe Bøhn tilkom som Eriks kollegaer. Selskapet vokste i takt med at flere og flere fornøyde deltakere kom hjem fra sykling og vandring i Frankrike. Alle sykkelturene ble organisert av oss, og sykler ble leid på stedet.

I 1997 hadde vi nok kunder til å kunne kjøpe våre egne sykler til lagring i Frankrike. I tillegg måtte de vedlikeholdes, vaskes og kontrolleres mellom hver bruker. Da engasjerte vi Marc Garnier, en av Eriks gamle venner.

Flere deltakere lot seg lokke med, og mange syntes at denne måten å besøke Frankrike på, ga en helt annen nærkontakt med lokale opplevelser enn å sitte i en bil eller buss. I 2002 tok vi steget over til Italia. Laura Azzarelli ble ansatt til å lage vår første sykkeltur ved Gardasjøen, og den rullet også i mange år.

Fra gruppeturer til reiser på egen hånd

Hittil hadde de fleste deltakerne på våre turer vært på en gruppetur med turleder, men etter hvert ble det flere og flere som fikk smaken på våre turer på egen hånd. Med hjelp av bestilte hoteller, sykler leid på stedet, veibeskrivelse og bagasjetransport forsto flere og flere at det gir ekstra frihet å kunne bestemme avgangsdato selv og ha mer frihet underveis.
Vi fikk flere og flere land på destinasjonslista, og med noen få unntak, har vi stort sett holdt oss i Europa. Omsetningen økte i rykk og napp, og i 2019 passerte vi 36 millioner med 10 ansatte.

Veien videre

Pandemien ga oss en pause i virksomheten, men i 2022 var vi tilbake igjen. Erik Anderson burde ha vært pensjonist, men han klarer ikke å la dette dø ut med et virus. Med på laget har han fire erfarne ansatte og en nyansatt. Anna Kjersti Frey, Marte Frostad, Laura Kolling og Siri Skjønhaug, er de erfarne, som alle er klare for å fortsette reisen. Sara Borgnes er ny i gjengen og vår spesialist på markedsføring og sosiale medier. Vi ønsker deg en god reise rundt på våre hjemmesider, og ta gjerne kontakt om du lurer på noe. 

Ansatte

Erik Anderson

Erik har jobbet med sykkel- og fotturer siden 1992. Hans store lidenskap er europeisk historie, samtidig som han har sett de fleste kriker og kroker av vårt kontinent fra sykkelsetet eller med fjellstøvler på føttene. Favoritten er sykkeltur Alsace Colmar, og der har han vært mange ganger.

Marte Frostad

Marte har jobbet med sykkel- og fotturer siden 2005. Hun har et godt grep på administrasjonsdelen av jobben, men trives nok aller best når hun kan snakke med kunder om de mange stedene hun har opplevd på sykkel og til fots opp gjennom årene. Hun er spesielt glad i kystvandringer, og den foreløpige favoritturen er Andalucía – Cabo de Gata.

Siri Skjønhaug

Siri har jobbet med sykkel- og fotturer siden 2015. Fritiden tilbringer hun gjerne i form av friluftsliv og annen fysisk aktivitet. Av alle turene hun har syklet og gått, så er favoritten fotturen Mont Blanc rundt med sitt spektakulære og frodige landskap. 

Laura Kolling 

Lauras første tur med Merlot Reiser var som kunde, før hun i 2013 begynte å jobbe med sykkel- og fotturer. Dansing er hennes store lidenskap, men pandemien gjorde at hun måtte finne nye fritidsinteresser som jogging, toppturer og langrenn. Hun har testet mange turer, og favoritten er fotturen langs Costa Brava i Spania. 
Laura er for tiden i permisjon. 

Sara Borgnes

Sara startet hos oss i 2022, og tar seg av sosiale medier og markedsføring. I tillegg svarer hun villig på kunders spørsmål. På privaten er hun en aktiv salsadanser og -instruktør, hun elsker også å reise, med en ekstra interesse for Spania og det spanske språk.  

Anna Kjersti Frey

Anna Kjersti har jobbet med sykkel – og fotturer siden 2011. Fritiden går mest til barn og litt turer og annen fysisk aktivitet. Som frankofil har hun studert fransk, og har mange turer i Frankrike på merittlisten. Høyt oppe står fotturen Fjellandsbyer i Provence med sin uimotståelige sjarme og gode klima.

Hilde Remvik Leirvik

Hilde startet som reiseleder på sykkeltur i gruppe i Spania og er nå ansatt i et vikariat på kontoret. Hun har tidligere jobbet som spansk- og tysklærer og har bodd i både Spania og Tyskland i perioder. Hun er veldig glad i å reise og å utforske nye steder, og er spesielt interessert i spansk språk og kultur. Favoritturen er Valencia.

Podcast

Vi har vært i studio og spilt inn podcast om noen av våre sykkel- og fotturer. Perfekt å lytte til mens du vasker gulvet, rører i grytene eller bare har en ledig stund. Her kan du lære mer om turene våre og bli inspirert!

Europa har mange godt merkede sykkel- og vandringsveier som ofte går gjennom regioner med mye kultur og historie. I disse podcastene forteller vi deg om hva du kan oppleve på noen utvalgte turer. Dessuten gir vi deg praktiske råd om hva du må tenke på før avreise, hvordan du tar deg dit og nyttige tips om hva som skjer underveis.

Sykkeltur fra Bordeaux til Toulouse Lytt på Spotify

Mellom fornemme Bordeaux og bohemske Toulouse kan du sykle gjennom et rolig landskap langs kanalen som følger elven Garonne. Du passerer småbyer og landsbyer du sannsynligvis aldri har hørt om, med landlig sjarm og gode måltider. Erik Anderson har syklet der, og forteller om sine opplevelser langs kanalen.

Les mer om turen

 

Merlot 2024 Lytt på Spotify

I denne episoden tar Erik og Anna Kjersti deg gjennom alle sykkel- og vandreturer som Merlot Reiser tilbyr i 2024. Mange favoritter fra forrige sesong er med, men vi har flere spennende nyheter det er verdt å kikke nærmere på. Det finns ingen bedre måte å utforske et annet land på enn til fots og på sykkelsetet. La deg friste!

Les mer om programmet vår

 

Sykkeltur i Puglia Lytt på Spotify

Erik og Anna Kjersti tar deg med til regionen i det sørøstlige Italia som inkluderer hælen på støvelen. Opplev et område med unike byer, sykling på kyststekninger med mange bademuligheter, god mat og utmerkede viner, før du ender i barokkhovedstaden Lecce. Vi tilbyr to varianter, med hhv. 5 og 7 overnattinger.

Les mer om turen

 

Sykkeltur i Alsace Lytt på Spotify

Drøm deg bort og tenk at du sykler forbi eventyrhus, kanaler og blomstrende landsbyer. Trillende gjennom en fredelig region, med en turbulent historie. Med utgangspunkt i vindbyen Colmar forteller Anna Kjersti Frey, Siri Skjønhaug og Erik Anderson om alt du behøver å vite for å reise til Alsace. 

Les mer om turen

 

Langs Donau Østerrike Lytt på Spotify

I denne episoden samtaler Erik Anderson og Anna Kjersti Frey om sykkelturen som gir nærkontakt med Donau gjennom Østerrike. Her sykler du bilfritt og tett inntil elva på slepeveier, som i gamle dager ble brukt av hester til å trekke lasteperammer på elva. Bli med og hør hva du kan oppleve i de små og store byene du passerer.
 
Les mer om turen

 

Vandring rundt Mont Blanc Lytt på Spotify

Bli med på en av Europas mest populære vandringsrute, Mont Blanc Rundt, eller Tour de Mont Blanc, som går gjennom 3 land, Frankrike, Italia og Sveits. Irene Asphaug, Anders Lund Eide og Erik Anderson forteller om denne rundturen med panoramautsikt til Alpenes høyeste topper.

Les mer om turen

 

Vandring i Baskerland Lytt på Spotify

Per Jørgensen har vært i Baskerland og vandret fra San Sebastian til Bilbao. I denne podcasten forteller han Erik Anderson om vakre strender, gourmetmat og overkommelige dagsetapper med bagasjetransport langs Biscayabukta og Atlanterhavet til Bilbao. Bli med og opplev en av Spanias ukjente regioner mot nord.

Les mer om turen

 

Sykkel- og fotturer i Europa med Erik Anderson Lytt på Spotify

I over 25 år har Erik Anderson jobbet med sykkel- og fotturer i Europa gjennom Merlot Reiser. I samtale med Irene Asphaug kan du høre alle hans tips om hva du bør tenke på før du kaster deg på sykkelen eller snører på deg vandringsstøvlene i en annen del av vårt vakre kontinent.

 

 

Pilegrimsvandring langs Den franske veien i Spania Lytt på Spotify

Camino francés er Spanias mest populære pilegrimsvei. Den er 750 km lang fra Roncesvalles i Pyreneene til katedralen i Santiago de Compostela. Hør Eivind Luthen, Irene Asphaug og Erik Anderson fortelle om gamle myter, hvordan du unngår gnagsår og praktiske tips langs en vandringsvei pilegrimer har gått i over 1000 år.

Les mer om turen

 

Vandring i Catalonia Lytt på Spotify

I denne episoden vandrer vi fra Collioure i Frankrike til Cadaqués i Spania i selskap med Erik Anderson og Christian Konglund. Langs kysten med mange bademuligheter, mye fisk på menyen og frisk vind i håret. I alle de små byene vi passerer gjemmer det seg spennende historier om tidligere tiders dramatiske hendelser.

Les mer om turen

 

Alle episoder på Spotify

Snakk med en reiseekspert