Å vite

Hvorfor hit?

Frankrikes mest populære pilegrimsvei “Via Podiensis”, starter i Le Puy, går gjennom midtre del av Frankrike og fortsetter som “franskeveien” i Spania. Byen har et fascinerende middelalderpreg og er omgitt av vulkanske fjelltopper og en dominerende katedral. Over fjellkjeden Le Massif Central er landskapet preget av både granitt og vulkanstein. Senere vandrer du gjennom skog og over sletter med spredt bebyggelse før du ankommer Aubrac-platået og Nasbinals.

 

Høydepunkter

 • Middelalderbyen Le Puy
 • Vandring over øde og åpne høyfjellsplatåer
 • Tempelriddernes hospital i Saint Rochs

Hva venter deg?

Drøye 100 km med stier og landevei venter på deg gjennom noen av de mest øde delene av midtre Frankrike, i retning Santiago og den legendariske pilegrims-katedralen. Du vandrer gjennom tidvis kuperte landskaper over høyfjellsplatå, gjennom skoger og landsbyer, og de få menneskene som bor her heier deg og de andre pilegrimene fram mot målet. Ruten er skiltet med røde og hvite merker og sammen med veibeskrivelse på engelsk, kart og gpx-spor finner du enkelt veien. Alt du trenger er godt utstyr, en klype eventyrlyst og å være vant til å gå.

Overnatting

Turen inkluderer overnatting i hoteller med 1-3*, pensjonater og B&B i de historiske sentrene, eller på landsbygda og nær pilegrimsveien. Dette er enkle, men autentiske overnattingssteder, ofte familiedrevne. De fleste rommene har eget bad, men det kan forekomme at noen overnattinger har toalett og/eller bad på gangen. Frokost og middag er inkludert hver dag.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | 15. april - 31. okt. 2022

 

Pris pr. person:

 • 7 700 kr i dobbeltrom | 9 850 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Le Puy og Nasbinals, på forespørsel
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 6 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel
 • Turistskatt

 

 • 6 frokoster
 • 6 middager, drikke er ikke inkludert. 

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner. Kan ikke garanteres. 

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.
Det er kun tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 13 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Del 1 / Le Puy – Nasbinals»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • GPS-spor

 

Før avreise i posten:

 • hotelliste
 • bok med veibeskrivelse på engelsk
 • kart
 • bagasjelapper
 • reiseskildring

 

 

Vår samarbeidspartner er på stedet og er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Le Puy og/eller Nasbinals før og/eller etter turen.

 • Returtransfer

Det er mulig å bestille transfer tilbake til Le Puy etter turen. Kontakt oss. 

 

Dag for dag
1. Ankomst Le Puy, byen med et sterkt preg av middelalderen
Le Puy ligger på drøye 600 meters høyde, ganske midt i Frankrike og med gode togforbindelser fra Lyon. Katedralen i Le Puy er først og fremst kjent for sin mozarabiske stil, for sin sorte madonna og som et viktig startsted for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. Le… mer

Le Puy ligger på drøye 600 meters høyde, ganske midt i Frankrike og med gode togforbindelser fra Lyon. Katedralen i Le Puy er først og fremst kjent for sin mozarabiske stil, for sin sorte madonna og som et viktig startsted for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. Le Puy har beholdt mye av sitt middelalderpreg, er lite turistifisert og har en viss «mystisk» atmosfære. Mikaelskirken fra 800-tallet, som ligger på en av de vulkanske fjelltoppene nær sentrum, er absolutt verdt et besøk.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider middag
2. Ut av Le Puy, oppover mot høylandet og de vide sletter til St. Privat d'Allier
Dette er din første dag som pilegrim. En tidlig morgenmesse i katedralen er spesielt tilpasset pilegrimene som skal starte sin første etappe mot Santiago de Compostela, og her treffer du mange som skal samme vei som deg. Dagens etappe gir fin utsikt over Le Puy i det du legger… mer

Dette er din første dag som pilegrim. En tidlig morgenmesse i katedralen er spesielt tilpasset pilegrimene som skal starte sin første etappe mot Santiago de Compostela, og her treffer du mange som skal samme vei som deg. Dagens etappe gir fin utsikt over Le Puy i det du legger byen bak deg. Le Puy kjent for sine mørkegrønne linser, med egen AOC opprinnelsesmerking, som dyrkes på mange av jordene du passerer på vei ut av byen. Du går en del oppover i begynnelsen, men etter hvert flater landskapet ut. Du passerer flere landsbyer og gårder, og på ettermiddagen er du framme i landsbyen St. Privat d’Allier, ev. Dallas.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 23 / Høydemeter + 660 - 460
3. Fra St. Privat d'Allier ned i dal langs elva Allier og opp på slettene til Saugues
I dag passerer du elven Allier, som går nede i en dyp dalbunn. Første del av dagen går nedover mot landsbyen Monistrol, med fin utsikt over dalen. Deretter starter en oppstigning på den andre siden, og etter hvert flater landskapet ut. Her vandrer du gjennom et åpent og øde… mer

I dag passerer du elven Allier, som går nede i en dyp dalbunn. Første del av dagen går nedover mot landsbyen Monistrol, med fin utsikt over dalen. Deretter starter en oppstigning på den andre siden, og etter hvert flater landskapet ut. Her vandrer du gjennom et åpent og øde landskap hvor det er langt mellom gårdene og mye sauehold. Til den lille byen Saugues ankommer du tidsnok til å kunne se deg litt omkring i de hyggelige smågatene.

 lukk
Overnatting b&b / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 18 / Høydemeter + 660 - 460
4. Fra Saugues over stille og fredelige landskaper til Les Faux eller Lajo
Dagens etappe går i lett terreng i et øde landskap, hvor myter og sagn om troll lever videre på folkemunne, men heldigvis ikke i realiteten. Det er mye granitt her, og samme stein brukes på husene i landsbyene. I landsbyen La Clauze ser du rester av en borg fra… mer

Dagens etappe går i lett terreng i et øde landskap, hvor myter og sagn om troll lever videre på folkemunne, men heldigvis ikke i realiteten. Det er mye granitt her, og samme stein brukes på husene i landsbyene. I landsbyen La Clauze ser du rester av en borg fra 1100-tallet. Du passerer landsbyen Le Fazet, hvor en hellig kilde er kjent for å kunne helbrede sykdommer. I landsbyen St. Roch bygget medlemmer av Tempelridderordenen i 1198 et hospital og et kapell for pilegrimer. Du har nå kommet inn i Lozère, Frankrikes minst befolkede fylke. Du overnatter i en av landsbyene Les Faux eller Lajo, som begge ligger 1-2 kilometer fra pilegrimsveien. Uansett hvor du havner, får du mest sannsynlig en meget stille og rolig natt.

 lukk
Overnatting b&b / Måltider frokost og middag / Vandring 6 timer 30 minutter / Km 26 / Høydemeter + 660 - 560
5. Nyt stillheten på landsbygda frem til Aumont-Aubrac
Etappen går på grusveier og smale skogsstier. Landskapet blir mykere, med mer skog og daler. Du passerer landsbyer med slott fra middelalderen og gamle tradisjonsrike gårder, hvor bøndene driver jordbruk på den gamle måten. Bøndene her omkring lager en rustikk ost av kumelk, Tomme de Velay, de produserer honning… mer

Etappen går på grusveier og smale skogsstier. Landskapet blir mykere, med mer skog og daler. Du passerer landsbyer med slott fra middelalderen og gamle tradisjonsrike gårder, hvor bøndene driver jordbruk på den gamle måten. Bøndene her omkring lager en rustikk ost av kumelk, Tomme de Velay, de produserer honning og de dyrker verveine, jernurt, som brukes til te og til destillasjon av likør. Landbruket her omkring har aldri kastet mye av seg, men de få som har bodd i dette karrige landskapet har hatt stor grad av frihet til å leve sitt eget stille liv.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 21 / Høydemeter + 400 - 500
6. Fra Aumont-Aubrac over høyfjellsslette med kvegdrift til granittlandsbyen Nasbinals
Du har kommet inn på en slette på det øde høyfjellet, kjent for sin blomsterrikdom. Det er nesten som en vandring på Jæren med milelange steingjerder og store flokker med kuer. Aubrac-landskapet forbindes med kvegdrift og en storferase med samme navn. Brukene er som små landsbyer spredt utover med… mer

Du har kommet inn på en slette på det øde høyfjellet, kjent for sin blomsterrikdom. Det er nesten som en vandring på Jæren med milelange steingjerder og store flokker med kuer. Aubrac-landskapet forbindes med kvegdrift og en storferase med samme navn. Brukene er som små landsbyer spredt utover med beitende flokker. Vakre Nasbinals har hus i rustikk granitt og skifer. Her kan du feire at den første uka med pilegrimsvandring er vel overstått.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 7 timer 30 minutter / Km 26 / Høydemeter + 400 - 500
7. Eventyret slutter i Nasbinals
Turen er slutt etter frokost dersom du ikke har bestilt videre vandring mot Conques i retning det endelige målet Santiago de Compostela. mer

Turen er slutt etter frokost dersom du ikke har bestilt videre vandring mot Conques i retning det endelige målet Santiago de Compostela.

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: middels
 • Etappelengde:  18 – 26 km
 • Varighet: 4 t – 7 t 30 min
 • Høydemeter totalt: fra +400 m til +660 m, fra -460 m til -560 m
 • Terreng: asfalterte partier, bankede og steinete stier, landlige veier til tider parallelt med travle veier. 

Turen finner sted i en høyde mellom 625 og 1180 moh.

Individuell ankomst til startstedet Le Puy-en-Velay.

 

Med fly
Lyon (LYS) er nærmeste flyplass. Det er også mulig å fly til Paris Charles de Gaulle (CDG).

 

Fra Lyon flyplass:

 • Flytog «Rhônexpress» fra flyplassen Lyon Saint Exupéry til togstasjonen Lyon Part Dieu, 30 min.
  Tog videre herfra til Le Puy-en-Velay (Gare SNCF), ca. 2 t 30 min.

 

Fra Paris Charles de Gaulle flyplass:

 • Alt. 1: Tog fra terminal 2 til Le Puy-en-Velay (Gare SNCF) med 2 togbytter. Ca. 5 t 30 min. Få avganger.
 • Alt. 2: Taxi, ca. eller RER (forstadstog, 1 bytte) til togstasjonen Gare de Lyon, ca. 60 min.
  Tog videre herfra til Le Puy-en-Velay (Gare SNCF), med 2 togbytter, ca. 4 t 30 min – 6 t.

Hvordan komme seg hjem

Nasbinals er fotturens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly
Lyon (LYS) og Paris (CDG) er nærmeste flyplasser med internasjonale flyvninger.

 

Til Lyon Satolas flyplass:

 • Taxi (bør forhåndsbestilles, spør på hotellet) fra Nasbinals til togsasjonen i Aumont Aubrac, ca. 25 min.
  Buss fra togstasjonen i Aumont Aubrac til Clermont Ferrand, ca. 2 t. Tog videre herfra til Lyon Part-Dieu, 2 t 30 min. Flytog «Rhônexpress» herfra til flyplassen Lyon Saint Exupéry, 30 min.

 

Til Paris Charles de Gaulle flyplass:

 • Taxi (bør forhåndsbestilles, spør på hotellet) fra Nasbinals til togstasjonen i Aumont Aubrac, ca. 25 min.
  Buss fra togselskapet SNCF fra togstasjonen i Aumont Aubrac til Clermont Ferrand, ca. 2 t. Tog videre herfra til Paris Gare de Lyon / Bercy, ca. 3 t 30 min. RER eller taxi til fra Gare de Lyon til flyplassen, ca. 1 t.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg: pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med “souvenirer” fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene : ikke forstyrr dyrene og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk