Å vite

Hvorfor hit?

Den siste uka i Frankrike går først gjennom landskapet Béarn, som er hjemtraktene til Jean-Baptiste Bernadotte, bedre kjent som kong Karl Johan. Befolkningen i Béarn er kulturelt franske, mens naboene i det franske Baskerland deler språk og kultur med baskerne på spansk side av grensen. Disse to folkegruppene har stort sett levd fredelig side om side i hundrevis av år.

 

Høydepunkter

 • Besøk Karl Johans hjemtrakter
 • Bymuseet i Saint Palais
 • Gjennom byporten i Saint-Jean-Pied-de-Port

Hva venter deg?

På denne pilegrimsveien i retning Santiago de Compostela kommer fjellene i Pyrenéene og grensen til Spania stadig nærmere. Du følger stier og grusveier hvor pilegrimer har vandret i over tusen år, over enger og daler, gjennom landsbyer og forbi gårder. I dette landskapet er er en vandrende pilegrim alltid velkommen og respektert.

Overnatting

Turen inkluderer overnatting i hoteller og gjestehus i de historiske sentrene, eller på landsbygda og nær pilegrimsveien: 1*-/2*-hoteller, pensjonater, landlige hus og utleiere. Dette er enkle, men autentiske overnattingssteder, ofte familiedrevne. De fleste rommene har eget bad, men det kan forekomme at noen overnattinger har toalett og/eller bad på gangen. Frokost og middag er inkludert.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | 1. april - 31. okt. 2022

 

Pris pr. person:

 • 11 600 kr i dobbeltrom | 14 650 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Aire-sur-l'Adour og Saint-Jean-Pied-de-Port, på forespørsel
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 9 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel
 • Turistskatt

 

 • 9 frokoster
 • 9 middager, drikke er ikke inkludert. 

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.
Det er kun tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 13 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Del 6 / Aire-sur-l’Adour – Saint-Jean-Pied-de-Port»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • GPS-spor

 

Før avreise i posten:

 • hotelliste
 • bok med veibeskrivelse på engelsk
 • kart
 • bagasjelapper

 

Vår samarbeidspartner er på stedet og er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Aire-sur-l’Adour og/eller St. Jean-Pied-de-Port før og/eller etter turen.

 

Dag for dag
1. Ankomst Aire-sur-l'Adour
Velkommen til Aire-sur-l’Adour. Byen ligger i fylket Landes i Sørvest-Frankrike og har et stabilt innbyggertall på rundt 6000 innbyggere. Gjennom denne byen har pilegrimer vandret i over 1000 år i retning Santiago de Compostela, og her starter den siste ukesvandringen på pilegrimsveien i Frankrike. mer

Velkommen til Aire-sur-l’Adour. Byen ligger i fylket Landes i Sørvest-Frankrike og har et stabilt innbyggertall på rundt 6000 innbyggere. Gjennom denne byen har pilegrimer vandret i over 1000 år i retning Santiago de Compostela, og her starter den siste ukesvandringen på pilegrimsveien i Frankrike.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider middag
2. Fra Aire-sur-l'Adour over viddene til Miramont Sensacq
Dagen starter med en bratt kneik ut av byen, opp til en liten innsjø som du følger noen hundre meter. Resten av dagen består av lett vandring i et landskap med flate bygder, mye åkermark og skog. Du nærmer deg Pyrenéene, og fjellene synes nå langt borte i horisonten.… mer

Dagen starter med en bratt kneik ut av byen, opp til en liten innsjø som du følger noen hundre meter. Resten av dagen består av lett vandring i et landskap med flate bygder, mye åkermark og skog. Du nærmer deg Pyrenéene, og fjellene synes nå langt borte i horisonten. Området tilhører det relativt ukjente vinområdet Tursan, og denne vinen får du god anledning til å bli kjent med under middagen i kveld.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 20
3. Fra Miramont Sensacq forbi mange små landsbyer og krusifiks til Larreule og Casteide-Candau
Dagens landskap er noe mer småkupert enn gårsdagen. I landsbyen Pimbo kan du se inn i den vakre kirken Saint Barthélemy. Landsbyens borg ble grunnlagt i 1268 og står den dag i dag. Passerer du her den tredje helgen i august, kan du bli med på den årlige landsbyfesten.… mer

Dagens landskap er noe mer småkupert enn gårsdagen. I landsbyen Pimbo kan du se inn i den vakre kirken Saint Barthélemy. Landsbyens borg ble grunnlagt i 1268 og står den dag i dag. Passerer du her den tredje helgen i august, kan du bli med på den årlige landsbyfesten. I landsbyen Arzacq-Arraziquet kan du besøke kirken St. Pierre og se treskulpturen av jomfru Maria fra 1638. Mange veikryss med krusifiks og små veikapeller tyder på at dette er et gudfryktig sted på jorden. Ved ankomst landsbyen Larreule ringer du hotellet, og innehaverne kommer og henter deg i bil for overnatting i Casteide-Candau.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 7 timer 30 minutter / Km 27 / Transfer bil 15 minutter
4. Fra Casteide-Candau gjennom Karl Johans hjemtrakter til Maslacq
Hotelleieren hjelper deg å finne tilbake til vandringsruta GR65. Du passerer flere landsbyer med interessante kirker som kan besøkes, og i Arthez-de-Béarn finner du barer og butikker. Pyrenéene nærmer seg, du ser dem tydeligere og tydeligere, mens landskapet blir gradvis mer kupert. Landskapet du går i heter Béarn, og… mer

Hotelleieren hjelper deg å finne tilbake til vandringsruta GR65. Du passerer flere landsbyer med interessante kirker som kan besøkes, og i Arthez-de-Béarn finner du barer og butikker. Pyrenéene nærmer seg, du ser dem tydeligere og tydeligere, mens landskapet blir gradvis mer kupert. Landskapet du går i heter Béarn, og dette var Karl Johans hjemtrakter da han vokste opp her som Jean-Baptist Bernadotte. På slutten av dagen passerer du elven Gave de Pau, og du ankommer landsbyen Maslacq. Nå har du bare 877 kilometer igjen til Santiago de Compostela.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 23
5. Pilegrimskirken Saint-Jacques-Le-Majeur på vei til Navarrenx
Dagens etappe starter i lavlandet, men etter en times vandring følger du merkingen oppover over en åskam. Ta gjerne dagens rast i landsbyen Sauvelade, og titt inn i den vakre pilegrimskirken Saint-Jacques-Le-Majeur, som i gamle dager var en del av et kloster. På slutten av dagens etappe kommer du… mer

Dagens etappe starter i lavlandet, men etter en times vandring følger du merkingen oppover over en åskam. Ta gjerne dagens rast i landsbyen Sauvelade, og titt inn i den vakre pilegrimskirken Saint-Jacques-Le-Majeur, som i gamle dager var en del av et kloster. På slutten av dagens etappe kommer du til landsbyen Navarrenx, og det er her du tilbringer natten. Landsbyen ble anlagt på 1300-tallet, og bymuren fra 1500-tallet står der fortsatt.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 23
6. Slottsetappe fra Navarrenx til Aroue
Fra den befestede byen Navarrenx tar du over elven Gave d’Oloron i retning landsbyen Castelnau-Camblong. Du har nå entret det franske Baskerland. Vel ute av landsbyen kan man se Montgaston og Joantho slott. I natt kan det være at du får en smak på det virkelige pilegrimslivet. Alt etter… mer

Fra den befestede byen Navarrenx tar du over elven Gave d’Oloron i retning landsbyen Castelnau-Camblong. Du har nå entret det franske Baskerland. Vel ute av landsbyen kan man se Montgaston og Joantho slott. I natt kan det være at du får en smak på det virkelige pilegrimslivet. Alt etter hva som er ledig ved bestilling, kan det bli overnatting med felles dusj og WC på gangen, og et hyggelig fellesmåltid med andre pilegrimer.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer / Km 20
7. Fra Aroue til Saint Palais, den gamle hovedstaden i nedre Navarra
Man kan se på byggestilen om en landsby er baskisk eller béarnesisk. Begge folkegruppene lever i dag side om side i respekt og fordragelighet, og språket som snakkes her er hovedsakelig fransk. Mange snakker i tillegg baskisk, men dette merkelige språket av ikke indo-europeisk avstamning er mer levende på… mer

Man kan se på byggestilen om en landsby er baskisk eller béarnesisk. Begge folkegruppene lever i dag side om side i respekt og fordragelighet, og språket som snakkes her er hovedsakelig fransk. Mange snakker i tillegg baskisk, men dette merkelige språket av ikke indo-europeisk avstamning er mer levende på den spanske siden av grensen. Den første halvdelen av dagens etappe følger den offisielle pilegrimsveien, mens den andre halvdelen tar av på en variant mot den lille byen Saint Palais, eller Donapaleu på baskisk. Dette er den gamle hovedstaden i landskapet nedre Navarra, og her finner du vakre, gamle brosteinsgater og hus.   

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer / Km 21
8. Fra Saint Palais over åpent landskap til Larceveau
Før du forlater Saint Palais, sørg for å besøke byens museum, Le musée de la Basse-Navarre. Her finnes det meste om byens historie, og dessuten mye informasjon om pilegrimsveien til Santiago de Compostela. I dag får du oppleve et åpent landskap med mange små landsbyer underveis. Den mest interessante… mer

Før du forlater Saint Palais, sørg for å besøke byens museum, Le musée de la Basse-Navarre. Her finnes det meste om byens historie, og dessuten mye informasjon om pilegrimsveien til Santiago de Compostela. I dag får du oppleve et åpent landskap med mange små landsbyer underveis. Den mest interessante av dem er Ostabat-Asme som har bevart sin middelalderske stil og flere av de gamle hospitsene hvor pilegrimene kunne hvile på veien. Overnatting i Larceveau.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 17
9. Fra Larceveau omkranset av høye fjell til St. Jean-Pied-de-Port
Den siste dagsetappen i Frankrike følger en dal omkranset av høye fjell. Veien går via flere baskiske landsbyer, og derimellom ligger velholdte gårder. I St. Jean-le-Vieux finnes det en vakker kirke og rester av romerske bad. Når du går inn i St. Jean-Pied-de-Port, må du passe på å komme… mer

Den siste dagsetappen i Frankrike følger en dal omkranset av høye fjell. Veien går via flere baskiske landsbyer, og derimellom ligger velholdte gårder. I St. Jean-le-Vieux finnes det en vakker kirke og rester av romerske bad. Når du går inn i St. Jean-Pied-de-Port, må du passe på å komme inn byporten fra øst slik pilegrimer har gjort i over tusen år. I denne byen blir pilegrimer ofte møtt av folk fra pilegrimsforeningen for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. De har som hovedoppgave å hjelpe pilegrimene med praktiske råd og hjelp. Velkommen til St. Jean, vakkert beliggende ved foten av Pyrenéene! Du er ved veis ende på den franske delen av Camino de Santiago.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 17
10. Turslutt i Saint-Jean-Pied-de-Port
Dersom du ikke skal fortsette videre inn i Spania, er denne pilegrimsvandringen slutt etter frokost. Ekstranetter er mulig, og skal du hjem, kommer du vel tilbake for pilegrimsvandring over Pyrenéene og videre inn i Spania?   mer

Dersom du ikke skal fortsette videre inn i Spania, er denne pilegrimsvandringen slutt etter frokost. Ekstranetter er mulig, og skal du hjem, kommer du vel tilbake for pilegrimsvandring over Pyrenéene og videre inn i Spania?  

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: middels
 • Etappelengde: 17 – 27 km
 • Terreng: asfalterte partier, skogsstier, veier med hard grus og steiner, landlige veier til tider nærheten av travle veier.

 

Individuell ankomst til startstedet Aire-sur-l’Adour.

 

Med fly
Bordeaux (BOD) og Toulouse (TLS) er nærmeste flyplasser.

 

Fra Bordeaux flyplass:

Flybuss fra selskapet 30’direct til togstasjonen Bordeaux Saint-Jean, ca. 30 min.

 • Alt. 1: Tog videre herfra til Pau, 2 t, og så buss fra selskapet Citram til Aire-sur-l’Adour, 1 t 35 min.
 • Alt. 2: Tog med ett bytte videre herfra til Auch, 3 t 15 min, og så buss 934 fra selskapet Rivières til Aire-sur-l’Adour, 1 t 40 min.

 

Fra Toulouse flyplass:

Flybuss fra selskapet Tisséo til togstasjonen Toulouse Matabiau, 20-45 min.

 • Alt. 1: Tog videre herfra til Auch, 1 t 30 min, og så buss 934 fra selskapet Rivières til Aire-sur-l’Adour, 1 t 40 min.
 • Alt. 2: Tog videre herfra til Pau, 2 t 30 min, og så buss fra selskapet Citram til Aire-sur-l’Adour, 1 t 35 min.

 

Hvordan komme seg hjem

Saint-Jean-Pied-de-Port er turens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly

Bordeaux (BOD) er nærmeste flyplass.

 

Til Bordeaux flyplass:

 • Buss og tog fra selskapet SNCF med to bytter til Bordeaux St. Jean stasjon, totalt ca. 3 t 20 min. Flybuss videre fra selskapet 30’direct til flyplassen, ca. 30 min.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg: pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med “souvenirer” fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene : ikke forstyrr dyrene og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk