Å vite

Hvorfor hit?

Første del av den portugisiske pilegrimsveien tar deg fra Porto i Portugal til Tui i den spanske regionen Galicia. Den spennende storbyen Porto fortjener en ekstranatt eller to i forkant. Siden blir du kjent med den portugisiske landsbygda, hvor du kan smake på bacalhau, lokale fiskeretter og regionens gode viner. Gule piler og kamskjell leder deg gjennom dette – for mange – ukjente landskapet, med en blanding av historiske monumenter og portugisisk hverdagssjarm.

 

Høydepunkter

 • Opplev Porto, hovedstaden i Nord-Portugal
 • Landsbygd med bondegårder, elver, vingårder og kirken San Pedro de Rates
 • Festningsbyene Valença og Tui

Hva venter deg?

Lett vandring uten de altfor store høydeforskjellene. Riktig fottøy er viktig, og bruk gjerne staver underveis. Sørg for å gå regelmessig i forkant, og du vil kunne gjennomføre dette uten store problemer. Du går bare med en dagstursekk, mens bagasjetransporten frakter kofferten din fra sted til sted. Pilegrimsleden er merket med gule piler.

Overnatting

Turen inkluderer overnattinger på 2-3*-hoteller og gjestegårder, som ligger sentralt til i byer og landsbyer underveis. Mange av overnattingsstedene er sjarmerende og familiedrevne, og alle rommene har eget bad. Frokost er alltid inkludert, slik at du får en god start på dagen.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | Hele året

 

Pris pr. person:

 • 9 600 kr i dobbeltrom | 12 650 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Porto og Tui, på forespørsel
 • Porto: 950 kr i dobbeltrom | 1 670 kr i enkeltrom
 • Tui: 630 kr i dobbeltrom | 920 kr i enkeltom
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 7 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel

 

 • 7 frokoster
 • 6 middager (ikke middag i Porto), drikke er ikke inkludert. Middagene er vanligvis 3-retters med en fast meny (noen ganger kan man velge mellom en eller to varianter) eller en buffet. 

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner. Kan ikke garanteres.

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.

Det er tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 20 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Porto – Tui»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • hotelliste
 • kart over første overnattingssted

 

På første hotell:

 • bagasjelapper
 • veibeskrivelse på engelsk
 • pilegrimspass
 • kart over overnattingsstedene
 • bykart

Vår lokale samarbeidspartner er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Transfer fra Porto til Vilar do Pinheiro (dag 2)
 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Porto og/eller Tui før og/eller etter turen.

 • Helpensjon

Det er mulig å bestille lunsjpakker fra overnattingsstedene. 

 • Returtransfer

Det er mulig å bestille transfer tilbake til Porto etter turen.

 

Dag for dag
1. Ankomst Porto
Velkommen til Porto, Portugals nest største by. Kommer du med toget, så stopp litt opp inne i sentralstasjonsbygningen og ta en ekstra titt på de 20 000 keramiske flisene som forteller Portugals historie. Etter å ha sjekket inn på hotellet bør du komme deg ut i gatene for å… mer

Velkommen til Porto, Portugals nest største by. Kommer du med toget, så stopp litt opp inne i sentralstasjonsbygningen og ta en ekstra titt på de 20 000 keramiske flisene som forteller Portugals historie. Etter å ha sjekket inn på hotellet bør du komme deg ut i gatene for å føle på den vibrerende stemningen. Du kan utforske sentrum med det karakteristiske Ribeira-distriktet, dets kirker, historiske bygninger og smale gater i et terreng som heller ned mot Douro-elva.  Kryss deretter Douro mot Vila Nova de Gaia for å nyte en vakker utsikt over elva og byen. Her finner du et godt utvalg av restauranter hvor du kan spise godt og oppdage at Porto ikke bare har god portvin, men et godt utvalg av all slags drikke.

 lukk
Overnatting hotell
2. Transfer til Vilar do Pinheiro, deretter vandring langs caminoen til landsbyen Arcos
Porto er en stor by, og vi ønsker å spare deg og de så langt urutinerte pilegrimsføttene dine for den lite interessante transportetappen ut gjennom forstedene. Kl 09.00 bringer derfor en bil deg og bagasjen din ca. 20 km ut av sentrum. Du blir satt av i landsbyen Vilar… mer

Porto er en stor by, og vi ønsker å spare deg og de så langt urutinerte pilegrimsføttene dine for den lite interessante transportetappen ut gjennom forstedene. Kl 09.00 bringer derfor en bil deg og bagasjen din ca. 20 km ut av sentrum. Du blir satt av i landsbyen Vilar do Pinheiro, mens bagasjen din fortsetter til Arcos. På torget i Vilar do Pinheiro starter du den portugisiske caminoen til Santiago de Compostela og kommer inn i et landskap med jordbruksland og småskog. Du passerer Ponte D. Zameiro over elva Ave og landsbyen São Mamede. Nå er du virkelig på bygda, og langs veien kan du besøke et museum som forteller historien om regionens landbruksaktivitet. Til slutt markerer to romanske broer inngangen til landsbyen Arcos, og her avslutter du din første dagsmarsj.

 

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 19 / Høydemeter + 165 - 165 / Transfer taxi 25 minutter
3. Vandring forbi romansk kirke i Rates til hanen og det barokke i Barcelos
Pilegrimsvandringen mot Santiago de Compostela fortsetter, og i formiddag kan du besøke byen São Pedro de Rates. Kirken fra 1200-tallet anses som et av de viktigste monumentene i portugisisk romansk arkitektur, og den har en historie knyttet til San Pedro, helgenen som brakte kristendommen til Portugal i det første… mer

Pilegrimsvandringen mot Santiago de Compostela fortsetter, og i formiddag kan du besøke byen São Pedro de Rates. Kirken fra 1200-tallet anses som et av de viktigste monumentene i portugisisk romansk arkitektur, og den har en historie knyttet til San Pedro, helgenen som brakte kristendommen til Portugal i det første århundre. Pilegrimsleden fortsetter mellom små landsbyer og noen skoger, krysser den gamle riksveien og til slutt den gamle broen over elven Cávado til den gamle byen Barcelos. Dette er en middels stor by i Portugal med et godt utvalg av severdige monumenter, trivelige torg og serveringssteder.  Her kan du besøke den vakre kirken Igreja do Senhor Bom Jesus da Cruz, som er et godt eksempel på at barokken også fant veien hit. Kanskje blir det en by du lengter tilbake til, selv om du ikke har hørt om den på forhånd? Kommer du forbi her 3. mai, kan du være med på den årlige feiringen av kirkens skytshelgen. En historie om en hane eid av en adelsmann i Barcelos har skapt en viktig plass i portugisisk mytologi, og gjør at Portugal ofte bruker hanen som et symbol. Uansett hva du bruker ettermiddag og kvelden til, så tror vi du ikke kommer til å kjede deg i Barcelos.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 20 / Høydemeter + 125 - 185
4. Mellom små landsbyer og barokke kapeller til Balugães
Du legger Barcelos bak deg, og herfra blir landskapet mer landlig og pittoresk. Du passerer gjennom små grender og landsbyer som vitner om et dagligliv som er typisk for portugisiske jordbruksområder. Rett før du kommer fram til Balugães, krysser du den gamle Ponte das Tábuas, steinbrua over elva Rio… mer

Du legger Barcelos bak deg, og herfra blir landskapet mer landlig og pittoresk. Du passerer gjennom små grender og landsbyer som vitner om et dagligliv som er typisk for portugisiske jordbruksområder. Rett før du kommer fram til Balugães, krysser du den gamle Ponte das Tábuas, steinbrua over elva Rio Neiva – tråkket på siden 1100-tallet av de mange pilegrimene på samme vei som deg, til Santiago de Compostela. Dagens pilegrimsvandring ender i Balugães, en stille landsby langs den portugisiske caminoen. I denne landsbyen ligger helligdommen og klosteret Nossa Senhora da Aparecida de Balugães, i seg selv et populært lokalt pilegrimsmål for innbyggerne i den øvre Minho-regionen.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 16 / Høydemeter + 280 - 190
5 Utreia! Vi vandrer videre til vingårder og den gamle byen Ponte de Lima
Vandringen i dag går langs stille bygdeveier gjennom landsbyene Anta, Silveiro, Pedrosa og Barros. Dette er nok den mest panoramiske strekningen på denne turen, og tar deg gjennom vingårdene og landskapet i Minho-regionen, som er rik på avlinger, og deretter videre inn i dalen som flankerer Lima-elven. Du er… mer

Vandringen i dag går langs stille bygdeveier gjennom landsbyene Anta, Silveiro, Pedrosa og Barros. Dette er nok den mest panoramiske strekningen på denne turen, og tar deg gjennom vingårdene og landskapet i Minho-regionen, som er rik på avlinger, og deretter videre inn i dalen som flankerer Lima-elven. Du er nå i kjerneområdet til rød Vinho Verde-vin, og ingen andre regioner i Portugal har tettere med barokke herregårder enn denne. Du avslutter med stil ved å nå herlige Ponte de Lima, Portugals eldste by. Navnet kommer av den lange middelalderbroa som her krysser elva Lima. Etter å ha ankommet overnattingsstedet bør du gå en rundtur og la deg fascinere av et perfekt bevart historisk sentrum.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 18 / Høydemeter + 90 - 180
6. Fra Ponte de Lima opp til Serra da Labruja og ankomst landsbyen Pecene
Dagen gryr, og frokosten er pilegrimens beste venn. Hiv innpå og gjør deg klar til dagens vandring, som går over fjellområdet Serra da Labruja. På vei ut av Ponte de Lima krysser du den vakre gamle romerske broen og fortsetter videre nordover på pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Etter… mer

Dagen gryr, og frokosten er pilegrimens beste venn. Hiv innpå og gjør deg klar til dagens vandring, som går over fjellområdet Serra da Labruja. På vei ut av Ponte de Lima krysser du den vakre gamle romerske broen og fortsetter videre nordover på pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Etter hvert forlater du vinområdet, og landskapet blir mer kupert enn du til nå er blitt vant til. Nesten oppe på fjellet finner du Cruz dos Mortos, eller det franske korset, som hedrer lokale styrker som i 1809 klarte å stoppe invasjonsforsøket til selveste Napoleon. Den vanskeligste delen av oppstigningen er nå fullført, og resten av turen går på lette stier til Rio Coura-dalen og landsbyen Pecene, hvor det blir middag og overnatting. Før du kommer så langt, bør du stoppe for å beundre den vakre romanske kirken San Pedro de Rubiães, klassifisert som et nasjonalt monument.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 22 / Høydemeter + 480 - 250
7. Passasjen i Galicia: Fra Rubiães over grensen til Spania og historiske Tui
Et kupert landskap mellom åkre og skog fører deg forsiktig opp til festningsbyen Valença, den siste byen på portugisisk side av grenseelva Minho. Det var Kong Sancho den 1. som startet byggingen av festningen og befolket denne siden av Minho for å forsvare Portugal mot Spania. Valença har historisk… mer

Et kupert landskap mellom åkre og skog fører deg forsiktig opp til festningsbyen Valença, den siste byen på portugisisk side av grenseelva Minho. Det var Kong Sancho den 1. som startet byggingen av festningen og befolket denne siden av Minho for å forsvare Portugal mot Spania. Valença har historisk vært viktig for å forsvare Portugal mot den store naboen i nord, men i dag er Portugal og Spania heldigvis stort sett vel forlikte, så det tidligere forsvarsverket er omgjort til en sjarmerende gamleby med koselige småbutikker og kafeer. Fra Valença krysser du så over den gamle brua til Tui på spansk side av Minho. Metallbroen fra 1879 har to etasjer, én for tog og en annen for biler og gående. Resten av ettermiddagen får du tid til å rusle rundt i Tuis gater og gamlebyen rundt den imponerende katedralen. Regionen du nå befinner deg i, heter Galicia. Santiago de Compostela ligger også i denne regionen, men dit har du fremdeles 116 km igjen til.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 16 / Høydemeter + 180 - 330
8. Turslutt i Tui
Etter frokost er turen slutt for denne gang dersom du ikke har bestilt ekstranetter i sjarmerende Tui, eller kanskje en ukes vandring til, med slutt i Santiago de Compostela? mer

Etter frokost er turen slutt for denne gang dersom du ikke har bestilt ekstranetter i sjarmerende Tui, eller kanskje en ukes vandring til, med slutt i Santiago de Compostela?

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: ganske enkel
 • Etappelengde: 15 – 20 km
 • Varighet: 3 t 30 min – 4 t 30 min
 • Høydemeter totalt: fra +90 m til +480 m, fra -165 m til -330 m
 • Terreng: grus, jord eller steinete stier, noen asfalterte seksjoner og lite krevende opp- og nedstigninger. 

Individuell ankomst til startstedet Porto.

 

Med fly

Porto (OPO) er nærmeste flyplass.

 

Fra Porto flyplass:

 • Taxi til sentrum ca. 20 min, ev. metro ca. 35 min.

Hvordan komme seg hjem

Tui er fotturens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly

Porto (OPO) er nærmeste flyplass.

 • Buss med selskapene Autna eller Alsa (Movelia) fra Tui til Porto flyplass, 1 t 5 min – 1 t 45 min.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg: pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med «souvenirer» fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene : ikke forstyrr dyrene og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk