Å vite

Hvorfor hit?

Pilegrimsvandringen starter i Saint-Jean-Pied-de-Port, som er siste by i Frankrike på pilegrimsveien til Santiago de Compostela. De mektige Pyreneene forseres, og via Roncesvalles fortsetter du vandringen i Spania til historiske Pamplona og de vakre landsbyene Estella og Puente La Reina. Fjell og daler erstattes gradvis av åpnere landskap med vinranker, mandeltrær, kornåkre og krattskog. Du avslutter i Logroño, hovedstaden i det kjente jordbruksområdet og vinregionen Rioja.

 

Høydepunkter

 • Kilden til Irache-vin – Skål for god tur sammen med de andre pilegrimene
 • Napoleons vei over Pyreneene
 • Navarra og Rioja er et mekka for mat- og vininteresserte

 

Hva venter deg?

Turen går i et relativt kupert område, hovedsakelig bestående av milde bakker, men også noen bratte stigninger. Starten over Pyreneene utgjør en tøff start på pilegrimsruta, men belønningen er fantastiske naturopplevelser og ditto utsikt. Du bør være vant til å gå tur over flere timer i flere dager i kupert terreng.

Overnatting

Turen inkluderer til dels svært forskjellige overnattingssteder i nærheten av løypa, både i by og på landsbygda: 2*/3*-hoteller, pensjonater, gjestehus og B&B. Det er enkle, men autentiske overnattingssteder, ofte familiedrevne. Rommene har alltid eget bad.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | Hele året

 

Pris pr. person:

 • 8 500 kr i dobbeltrom | 11 950 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

Måltider

 • Pilegrimsmiddager 2 400 kr

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Saint-Jean-Pied-de-Port og Logroño, på forespørsel
 • Saint-Jean-Pied-de-Port: 960 kr i dobbeltrom | 1 480 kr i enkeltrom
 • Logroño: 670 kr i dobbeltrom | 1 070 kr i enkeltrom
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 8 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel

 

 • 8 frokoster

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner. Kan ikke garanteres. 

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.
Det er tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 20 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Del 7 / Saint-Jean-Pied-de-Port – Logroño»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • hotelliste
 • reiseskildring
 • kart over første overnattingssted

 

På første hotell:

 • bagasjelapper
 • veibeskrivelse på engelsk
 • pilegrimspass
 • kart over overnattingsstedene
 • bykart

 

Vår lokale samarbeidspartner er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Saint-Jean-Pied-de-Port og/eller Logroño før og/eller etter turen.

 • Halvpensjon 

Pilegrimsmiddager på overnattingsstedene eller en nærliggende restaurant. Det er også mulig å bestille matpakke på overnattingsstedene. 

 

Dag for dag
1. Ankomst Saint-Jean-Pied-de-Port
Saint-Jean-Pied-de-Port er siste by i Frankrike på pilegrimsveien fra Le Puy til Santiago de Compostela, og startsted for den spanske delen, som noe forvirrende kalles Camino Francés – den franske veien. Denne hyggelige byen, med 1800 innbyggere, ligger vakkert til ved foten av Pyreneene. Biskopsfengselet fra 1200-tallet i øvre… mer

Saint-Jean-Pied-de-Port er siste by i Frankrike på pilegrimsveien fra Le Puy til Santiago de Compostela, og startsted for den spanske delen, som noe forvirrende kalles Camino Francés – den franske veien. Denne hyggelige byen, med 1800 innbyggere, ligger vakkert til ved foten av Pyreneene. Biskopsfengselet fra 1200-tallet i øvre del av byen er i dag museum og vel verdt et besøk. I den nedre bydelen kan du beskue bymurene og byporten «Porte d’Espagne» samt det mektige citadellet med flott utsikt over byen.

 lukk
Overnatting hotell
2. Napoleons vei over Pyreneene til Spania
Dette er første vandredag og en virkelig tøff start på pilegrimsruta, ettersom Pyreneene skal forseres. Velger du Napoleons vei over fjellene, kommer du etter 1250 høydemeter med flotte naturopplevelser opp til Collado Lepoeder på 1430 moh., hvor du belønnes med en fantastisk utsikt. Følger du Route Napoléon finnes det… mer

Dette er første vandredag og en virkelig tøff start på pilegrimsruta, ettersom Pyreneene skal forseres. Velger du Napoleons vei over fjellene, kommer du etter 1250 høydemeter med flotte naturopplevelser opp til Collado Lepoeder på 1430 moh., hvor du belønnes med en fantastisk utsikt. Følger du Route Napoléon finnes det imidlertid ingen juksemuligheter, så er været dårlig, er det dessverre lurest å følge den noe mindre hyggelige bilveien langs Valcarlos-passet. Velkommen til Spania og regionen Navarra! Uansett variant ender du i Roncesvalles, som ligger på cirka 960 meters høyde, omgitt av et typisk fjellmiljø mellom beiter full av kyr, villhester og bøkeskog. Her holdes det messe hver kveld kl. 20 som avsluttes med velsignelse på sju ulike språk for pilegrimene. Et must både for troende og ikke-troende vandrere!

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 7 timer / Km 28 / Høydemeter + 1250 - 630
3. Beitemark, bøketrær og bekker fra Roncesvalles til Akerreta
Sammenlignet med gårsdagen er dette en relativt lettgått etappe hvor fjellene Mezquiriz og Erro skal forseres. Veien er vakker og godt merket. Du passerer blant annet landsbyen Burguete, der Hemingway pleide å overnatte på hostal «Burguete» for å fiske i området, og deretter Espinal. Landsbyen Zubiri har et navn… mer

Sammenlignet med gårsdagen er dette en relativt lettgått etappe hvor fjellene Mezquiriz og Erro skal forseres. Veien er vakker og godt merket. Du passerer blant annet landsbyen Burguete, der Hemingway pleide å overnatte på hostal «Burguete» for å fiske i området, og deretter Espinal. Landsbyen Zubiri har et navn som klinger verken spansk eller fransk, men er derimot baskisk og betyr landsbyen ved broen. Broen fører over elven Arga som du mer eller mindre skal følge og passere over helt til Puente la Reina. Overnatting i Akerreta, 532 m over havet, kjent for sin fine middelalderkirke. Er det fullt i Akerreta under bestillingstidspunktet, får du litt kortere vandring og overnatting i Zubiri.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 7 timer / Km 28 / Høydemeter + 250 - 630
4. Arga-elven, skog og landsbyer til Hemingways og oksenes Pamplona
En av de letteste dagsetappene. Første del går i den grønne dalen langs elven Arga, med både vakker skog, små landsbyer, romanske kirker, gamle steinbroer og små kapeller. Etter hvert vider landskapet seg ut og blir stadig mer urbant, ettersom storbyen Pamplona, hovedstaden i den spanske provinsen og den… mer

En av de letteste dagsetappene. Første del går i den grønne dalen langs elven Arga, med både vakker skog, små landsbyer, romanske kirker, gamle steinbroer og små kapeller. Etter hvert vider landskapet seg ut og blir stadig mer urbant, ettersom storbyen Pamplona, hovedstaden i den spanske provinsen og den autonome regionen Navarra, nærmer seg. I byen blir du møtt av en harmonisk blanding av tradisjon og modernitet blant smug, historiske monumenter og små torg som den korte etappen innvilger deg godt med tid til å utforske. Det er ikke bare Hemingway som likte seg her! Er du her i juli, kan du løpe med oksene i gatene, eventuelt betrakte galskapen fra et trygt utsiktspunkt litt over gateplan. Litt fredeligere er et besøk i den gotiske katedralen, med en spesielt vakker søylegang. Og mens solen går sin gang, kan det være fint å avslutte en innholdsrik dag med baskiske småretter – pintxos – og et glass kortreist Navarra-vin på den store, åpne plassen Plaza del Castillo.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 5 timer / Km 18 / Høydemeter + 110 - 200
5. Tilgivelsens fjell, kornåkre og en vakker romersk dronningbro
Vel ute av Pamplona starter du dagen med en stigning. På toppen av det 750 m høye Perdón-fjellet, tilgivelsens fjell, anbefaler vi å ta et pust i bakken og se deg tilbake mot dalen som omgir Pamplona og lengst bak, Pyreneene – et fantastisk panorama! Fjell og daler i… mer

Vel ute av Pamplona starter du dagen med en stigning. På toppen av det 750 m høye Perdón-fjellet, tilgivelsens fjell, anbefaler vi å ta et pust i bakken og se deg tilbake mot dalen som omgir Pamplona og lengst bak, Pyreneene – et fantastisk panorama! Fjell og daler i Pyreneene er nå et tilbakelagt stadium og erstattes av åpnere og flatere landskap med vinranker, mandeltrær, kornåkre og krattskog. Du fortsetter gjennom landsbyene Uterga og Muruzábal med den vakre gotiske kirken San Esteban. I Obanos, like før byen Puente la Reina,dronningens bro, møtes de ulike pilegrimsveiene fra Frankrike, og herfra er det bare én vei som fører til Santiago. Overnatting i Puente la Reina, hvor de gamle husenes merkelige, lagdelte utforming stammer fra en enorm befolkningsvekst fra ca.1300-1800. For å få plass til alle måtte de lave husene bygges på i høyden både én og to ganger, selvsagt i forskjellig stil ut i fra den gjeldende mote. Men de har sin sjarm!

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 5 timer / Km 19 / Høydemeter + 200 - 400
6. Mot Estella blant oliventrær og vingårder, middelalderbyer og broer
Dagens etappe er ikke av de lengste, men den er desto mer variert. Rolige omgivelser langs bredden av Arga med broer fra middelalderen avløses av den imponerende kirkeporten i Cirauqui i mudéjar-arkitektur, altså maurisk stil brukt på kristne byggverk. Du overnatter i den vakre og velholdte byen Estella, som… mer

Dagens etappe er ikke av de lengste, men den er desto mer variert. Rolige omgivelser langs bredden av Arga med broer fra middelalderen avløses av den imponerende kirkeporten i Cirauqui i mudéjar-arkitektur, altså maurisk stil brukt på kristne byggverk. Du overnatter i den vakre og velholdte byen Estella, som ligger på begge sider av den store elven Ega, og hvor det finnes flere romanske kirker, slott og interessante museer. Kvelden kan med fordel tilbringes på  koselige Plaza de Santiago eller i smågatene rundt. Vil du smake noe skikkelig lokalt, ber du om fersk asparges og grillet spedgris. ¡Buen provecho!

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 22 / Høydemeter + 350 - 260
7. En drikkekran sendt fra himmelen, middelalderklosteret Irache og utsikt fra Villamayor de Monjardín
Du vinker adiós til stjernebyen Estella. Etter et par kilometers gange kommer du til landsbyen Ayegui, der du har muligheten til å fylle flasken din fra en kran montert på veggen hos en lokal bodega. Du kan velge mellom vann og vin (!), men selv om du befinner deg… mer

Du vinker adiós til stjernebyen Estella. Etter et par kilometers gange kommer du til landsbyen Ayegui, der du har muligheten til å fylle flasken din fra en kran montert på veggen hos en lokal bodega. Du kan velge mellom vann og vin (!), men selv om du befinner deg i vindistriktet Navarra, bør du ikke akkurat forvente deg noe årgangsvin her. Med forhåpentligvis støe skritt og nyvunnet pågangsmot passerer du det enorme middelalderklosteret Vår Frue av Irache, det første sykehuset for pilegrimer i Navarra, senere forvandlet til en religiøs bygning. Et variert landskap med bølgende fjelltopper og eikeskog erstattes etter hvert med lange, åpne sletter. Blant kornåkre og vingårder får du svettet ut formiddagens edle dråper i stigningen opp til toppen av fjellet Villamayor de Monjardín. Og hvilken utsikt! Veien fortsetter så nedover en bølgende sti til helt frem til ditt hvilested for kvelden, Los Arcos, hvor du finner både ruiner etter en middelalderkirke og kirken Santa María.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 6 timer / Km 21 / Høydemeter + 400 - 250
8. Festningsbyen Viana – Adiós, Navarra, og ¡buenas tardes La Rioja!
Dette er siste vandredag på din pilegrimstur i Spania. En lang og variert sisteetappe der du tar farvel med regionen Navarra, som du tålmodig har vandret gjennom siden du krysset grensen til Spania. En bratt stigning venter deg opp til den befestede byen Viana, som er siste by på… mer

Dette er siste vandredag på din pilegrimstur i Spania. En lang og variert sisteetappe der du tar farvel med regionen Navarra, som du tålmodig har vandret gjennom siden du krysset grensen til Spania. En bratt stigning venter deg opp til den befestede byen Viana, som er siste by på navarrisk jord. Her bør du rusle litt rundt i gamlebyen, på og rundt Plaza del Ayuntamiento, og også ta en titt på den imponerende, gotiske kirken Santa María. Og så – velkommen til Rioja! Merkingen av løypa endrer karakter når du entrer denne regionen. Nå følger du gule piler og det symbolske kamskjellet, og fra Viana går vandringen igjen som en lek i lette nedoverbakker blant vingårder, olivenlunder, mandeltrær og små forlatte landsbyer. Rioja er, som du vil merke, rik på jordbruk og kjent for sin gode vin, og hovedstaden Logroño er ditt avslutningsted for denne delen av pilegrimsturen.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 8 timer / Km 27 / Høydemeter + 390 - 300
9. Turslutt i Logroño
Målet er nådd, og tiden er kommet for å fordøye inntrykkene. Etter frokost er pilegrimsvandringen over for denne gang hvis du da ikke har bestilt en ukes vandring til, frem til Burgos? Takk for denne gang, og vel hjem. mer

Målet er nådd, og tiden er kommet for å fordøye inntrykkene. Etter frokost er pilegrimsvandringen over for denne gang hvis du da ikke har bestilt en ukes vandring til, frem til Burgos? Takk for denne gang, og vel hjem.

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: middels
 • Etappelengde: 19 – 28 km
 • Varighet: 5 – 8 timer
 • Høydemeter totalt: fra +110 m til +1250 m, fra -210 m til -630 m
 • Terreng: Noe kupert vandring på godt opptråkkede stier mellom dyrket mark; noen få partier er asfalterte.

 

Individuell ankomst til startstedet St. Jean-Pied-de-Port.

 

Med fly
Bordeaux (BOD) er nærmeste flyplass.

 

Fra Bordeaux flyplass:

 • Flybuss fra selskapet 30’direct til togstasjonen Bordeaux Saint-Jean, ca. 30 min. Tog videre herfra med ett bytte til St. Jean-Pied-de-Port, min. 3 t 10 min.

Hvordan komme seg hjem

Logroño er fotturens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Bilbao (BIO) er nærmeste flyplass. Det er også mulig å fly hjem fra Madrid (MAD).

 

Til Bilbao flyplass:

 • Buss fra selskapet Cuadrabus til bussterminalen i Bilbao, ca. 2 t. Herfra taxi eller buss nr. 3247 fra selskapet Bizkaibus til flyplassen, ca. 30 min.

 

Til Madrid flyplass:

 • Alt. 1: Buss fra selskapet Alsa med ett bytte til flyplassen, ca. 3 t. 45 min
 • Alt. 2: Tog til Madrid Puerta de Atocha stasjon, ca. 4 t. Taxi (25 min.), tog C1 (30 min) eller buss nr. 203/Airport express (30 min.) videre til flyplassen.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg – pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med «souvenirer» fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene – ikke forstyrr dyrene, og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk