Å vite

Hvorfor hit?

Denne pilegrimsturen langs Den franske veien starter i Logroño, hovedstaden i det kjente vindistriktet Rioja. Her vandrer du i mykt bølget terreng med sirlige vinranker mot områdets karakteristiske leirholdige røde jorder. Over i regionen Castilla y Léon er landskapet mer åpent med store kornåkre. De varierte naturopplevelsene forsterkes av atskillige vitnesbyrd fra en rik fortid, med romersk historie, arabisk kultur og spor fra middelalderen. Kulturbyen Burgos er turens strålende sluttpunkt.

 

Høydepunkter

 • En kontrastfull vandring gjennom vinområder, vakre skoger og det åpne åkerlandskapet på mesetaen
 • Burgos, kanskje den vakreste byen langs hele pilegrimsleden
 • Imponerende kirker, klostre og katedraler

Hva venter deg?

Turen går i et relativt kupert område, hovedsakelig bestående av milde bakker. Noen av etappene er ganske lange, så du bør være vant til å gå tur over flere timer flere dager i strekk i småkupert terreng.

Overnatting

Turen inkluderer overnatting i hoteller med 2*-3* og gjestehus i de historiske sentrene, eller på landsbygda og nær pilegrimsveien. Dette er enkle, men autentiske overnattingssteder, ofte familiedrevne. Alle rommene har egne bad.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | Hele året

 

Pris pr. person:

 • 5 700 kr i dobbeltrom | 7 850 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

Måltider

 • Pilegrimsmiddager 1 550 kr

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Logroño og Burgos, på forespørsel
 • Logroño: 670 kr i dobbeltrom | 1 070 kr i enkeltrom
 • Burgos: 680 kr i dobbeltrom | 1 120 kr i enkeltrom
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 6 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel
 • 6 frokoster

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner. Kan ikke garanteres. 

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.
Det er tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 20 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Del 8 / Logroño – Burgos»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • hotelliste
 • reiseskildring 
 • kart over første overnattingssted

 

På første hotell:

 • bagasjelapper
 • veibeskrivelse på engelsk
 • pilegrimspass
 • kart over overnattingsstedene
 • bykart

Vår lokale samarbeidspartner er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Logroño og/eller Burgos før og/eller etter turen.

 • Halvpensjon 

Pilegrimsmiddager på overnattingsstedene eller en nærliggende restaurant.  Det er også mulig å bestille matpakke på overnattingsstedene. 

 

Dag for dag
1. Ankomst Logroño
Velkommen til pilegrimsvandring i Spania! Logroño er en livlig universitetsby med 190 000 innbyggere og hovedstaden i den kjente vinregionen Rioja. Ankommer du byen i slutten av september, kan du delta i innhøstingsfesten San Mateo, med druetråkking, parader og musikk i gatene! Logroño hadde sin storhetstid under romertiden, men… mer

Velkommen til pilegrimsvandring i Spania! Logroño er en livlig universitetsby med 190 000 innbyggere og hovedstaden i den kjente vinregionen Rioja. Ankommer du byen i slutten av september, kan du delta i innhøstingsfesten San Mateo, med druetråkking, parader og musikk i gatene! Logroño hadde sin storhetstid under romertiden, men grunnet sin gunstige plassering ble den utsatt for gjentatte erobringer, og mange av bygningene fra middelalderen er derfor dessverre ødelagt. Én av erobrerne var maurerne, og over inngangsportalen til den populære pilegrimskirken Santiago el Real henger to figurer av Jakob. Noen kilometer unna, i år 844, skal Jakob ha åpenbart seg på sin hvite hest for å hjelpe de kristne i slaget mot de fryktede maurerne, og en av figurene forestiller Santiago matamoros, Jakob maurerdreperen. Den andre figuren er av Santiago peregrino, Jakob pilegrimen. Fra i morgen tidlig følger du, som millioner av andre pilegrimer har gjort før deg, i hans fotspor i retning Santiago de Compostela.

 lukk
Overnatting hotell
2. Gjennom bølget terreng med vingårder og frukttrær fra Logroño til Nájera
På vei ut av Logroño, ledet av messingskjell i gaten, passerer du kirken Santiago el Real og den restaurerte pilegrimsfontenen Fuente del Peregrino. De første seks kilometerne ut av byen er en noe traurig transportetappe, men så åpenbarer endelig parken La Grajera og den kunstige innsjøen seg som en… mer

På vei ut av Logroño, ledet av messingskjell i gaten, passerer du kirken Santiago el Real og den restaurerte pilegrimsfontenen Fuente del Peregrino. De første seks kilometerne ut av byen er en noe traurig transportetappe, men så åpenbarer endelig parken La Grajera og den kunstige innsjøen seg som en oase, og leder oss videre ut i det berømte vindistriktet med lysegrønne vinranker på alle kanter, i vakker kontrast mot de lyserøde, leirholdige jordene. Fjellene rundt beskytter området mot kalde vinder og gir et mildt klima, og dermed god grobunn for de viktige druene. Et vindistrikt er sjelden veldig kupert, så dagens etappe går i deilig, mykt bølget terreng. Noen steder følger pilegrimsveien adskilt langs en hovedvei med trafikk, men det er mulig å finne alternativer for å gå på roligere stier. Landsbyen Navarrete er kjent for sine keramikkatelierer, men kan også skilte med en spektakulært vakker barokk altertavle i kirken La Asunción. Gå inn og ta en kikk! Den vakre byen langs elven, Nájera, er ditt overnattingssted, og her bør du legge inn et besøk hos munkene i fransiskanerklosteret Santa María la Real.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost / Vandring 7 timer 30 minutter / Km 29 / Høydemeter + 290 - 250
3. Klosteret Santa María la Real og en katedral med et berømt hønsebur
Når du forlater klosteret Santa María la Real kommer du etter en stigning til landsbyen Azofra, som ligger på en høyde midt i Cañas-dalen. Vel nede i dalen krysser du så elven Tuerto, og du bør også krysse fingre for at været holder seg fint i dag, for i… mer

Når du forlater klosteret Santa María la Real kommer du etter en stigning til landsbyen Azofra, som ligger på en høyde midt i Cañas-dalen. Vel nede i dalen krysser du så elven Tuerto, og du bør også krysse fingre for at været holder seg fint i dag, for i mye regn kan de røde, leirholdige landeveiene gjennom vidstrakte jorder inn mot Santo Domingo de la Calzada føles som lim for trøtte vandrerbein. Vel fremme ved dagens endestasjon kan du besøke den majestetiske katedralen, som foruten å kunne fremvise rett stilarter, også inneholder et famøst hønsebur knyttet til legenden om det store mirakelet som skal ha skjedd her. Og om en fjær fra hønseburet faller i din hånd, skal den videre vandringen mot Santiago de Compostela etter sigende bli vellykket. Tvi, tvi!

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost / Vandring 6 timer / Km 21 / Høydemeter + 260 - 100
4. Langs mesetaen fra Santo Domingo de la Calzada til Belorado
Domingo Garcia, som på 1000-tallet opprustet pilegrimsleden og fikk bygget broer i distriktet, har gitt navn til byen du nå er i ferd med å forlate. Og Helgenens bro, Puente del Santo, som tar deg over elven Oja, er ett av hans mange verk. Dagens etappe fører deg ut… mer

Domingo Garcia, som på 1000-tallet opprustet pilegrimsleden og fikk bygget broer i distriktet, har gitt navn til byen du nå er i ferd med å forlate. Og Helgenens bro, Puente del Santo, som tar deg over elven Oja, er ett av hans mange verk. Dagens etappe fører deg ut av Rioja og inn i den enorme regionen Castilla y Léon og provinsen Burgos. Den offisielle pilegrimsveien følger stort sett bilveien, men du står selvsagt fritt til å velge andre og roligere, men da umerkede stier. Landskapet er svært åpent og består hovedsakelig av store kornåkre, udyrket jord, enkle landsbyer og de skogkledte åsene i Sierra de la Demanda i bakgrunnen. Du er kommet til mesetaen, et høydeplatå som ligger rundt 800 moh. og strekker seg langs pilegrimsveien de neste 25 milene. Overnatting blir i den lille byen Belorado, med ruiner fra middelalderen og den fine kirken Santa María med storkereir i klokketårnet. På Plaza Mayor kan du leske strupen med noe godt og klappe deg selv på skulderen for nok en vel gjennomført etappe.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 6 timer / Km 22 / Høydemeter + 180 - 50
5. Fra den fredelige landsbygda til det skogkledte fjellandskapet i Montes de Oca
Etappen i dag kan deles i to hoveddeler. Den første delen minner mye om gårsdagen med små, enkle landsbyer på rekke og rad bundet sammen av pilegrimsveien som du følger i slak oppoverbakke. Når du ankommer landsbyen Villafranca Montes de Oca derimot, begynner den virkelige stigningen oppover åssiden av… mer

Etappen i dag kan deles i to hoveddeler. Den første delen minner mye om gårsdagen med små, enkle landsbyer på rekke og rad bundet sammen av pilegrimsveien som du følger i slak oppoverbakke. Når du ankommer landsbyen Villafranca Montes de Oca derimot, begynner den virkelige stigningen oppover åssiden av Montes de Oca, gjennom en vakker skog med bøk og eiketrær. På dagens høyeste punkt får du fantastisk utsikt! Herfra følger du den skogkledte stien videre ned til den bittelille, søvnige landsbyen San Juan de Ortega, hvor du overnatter. San Juan var en av Santo Domingos lærlinger, som etter en nær-døden-episode sverget å vie resten av livet sitt til å hjelpe pilegrimer. Veien du følger fra Villafranca og helt frem til Burgos er hans verk.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 8 timer / Km 24 / Høydemeter + 390 - 200
6. Fra San Juan de Ortega til den gotiske katedralen i Burgos
På denne turens siste vandredag vil du oppleve Atapuerca-massivet og de kjente kalksteinsgrottene som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her har arkeologer funnet de tidligste menneskelige spor som er oppdaget i Europa! På toppen av fjellet får du en uforglemmelig utsikt mot dagens mål, storbyen Burgos. Vel nede fra… mer

På denne turens siste vandredag vil du oppleve Atapuerca-massivet og de kjente kalksteinsgrottene som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her har arkeologer funnet de tidligste menneskelige spor som er oppdaget i Europa! På toppen av fjellet får du en uforglemmelig utsikt mot dagens mål, storbyen Burgos. Vel nede fra Sierra de Atapuerca vil det åpne landskapet føre deg helt inn gjennom byporten til Spanias gotiske hovedstad, med en enorm rikdom av kunst og arkitektoniske perler, ikke minst den imponerende gotiske katedralen og klosteret Las Huelgas. Det historiske sentrum er også en liten juvel – en labyrint av brosteinsbelagte gater og små og store torg. Du er ved veis ende! Sett deg ned, slapp av, og nyt stemningen mens du bestiller noen snabber med chorizo, embutidos (lufttørket pølse) og morcilla (blodpølse), fylt paprika, et stykke queso de Burgos (fersk geitost) og et velfortjent glass med noe kortreist og godt.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost / Vandring 6 timer / Km 23 / Høydemeter + 120 - 200
7. Turslutt i Burgos 
Etter frokost er turen slutt for denne gang. Hvis du har tid, anbefaler vi at du tar en ekstra dag til å besøke Burgos, kanskje den vakreste byen langs hele pilegrimsleden. Det rette stedet å begynne å oppdage sjelen til byen er Plaza Mayor – et sekskantet torg som… mer

Etter frokost er turen slutt for denne gang. Hvis du har tid, anbefaler vi at du tar en ekstra dag til å besøke Burgos, kanskje den vakreste byen langs hele pilegrimsleden. Det rette stedet å begynne å oppdage sjelen til byen er Plaza Mayor – et sekskantet torg som ligger i det historiske sentrum, og som strekker seg over seks kvadratkilometer. Hvis du derimot ønsker å fortsette vandringen, er det ti spennende dager igjen til León.

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: middels
 • Etappelengde: 21 – 26 km
 • Varighet: 5 – 8 timer
 • Høydemeter totalt: fra +120 m til +390 m, fra -50 m til -250 m
 • Terreng: gode, nedtråkkede stier, skogsveier, noen få strekninger med asfalt. Løypene er mildt kuperte, med unntak av oppstigning av Monti de Oca på dag 5, som er noe mer krevende. 

I sommermånedene kan temperaturen bli svært høy, og flere av områdene har lite mulighet for skygge. Det er imidlertid mange vannposter langs ruten. Pass på å beskytte hodet og å ha med nok drikke. 

 

Individuell ankomst til startstedet Logroño.

 

Med fly
Bilbao (BIO) er nærmeste flyplass. Det er også mulig å fly til Madrid (MAD).

 

Fra Bilbao flyplass:

 • Taxi eller buss nr. 3247 fra selskapet Bizkaibus til busstasjonen i Bilbao, ca. 30 min. Herfra buss fra selskapet Cuadrabus til Logroño, ca. 2 timer.

 

Fra Madrid flyplass:

 • Alt. 1: Buss fra selskapet Alsa med ett bytte til Logroño, ca. 3 t 45 min
 • Alt. 2: Taxi (25 min), tog C1 (fra terminal 4, 30 min) eller buss 203/Airport Express (30 min) til Madrid Puerta de Atocha stasjon. Herfra tog til Logroño, ca. 4 t.

Hvordan komme seg hjem

Burgos er fotturens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly

Bilbao (BIO) og Madrid (MAD) er de nærmeste flyplassene.

 

Til Bilbao flyplass:

 • Buss med selskapet Alsa til bussterminalen i Bilbao, 1 t 45 min. Herfra taxi eller buss nr. 3247 fra selskapet Bizkaibus til flyplassen, ca. 30 min.

 

Til Madrid flyplass:

 • Alt. 1: Buss direkte til flyplassen med selskapet Alsa, ca. 2 t 30 min
 • Alt. 2: Tog fra Burgos – Rosa de Lima stasjon til Madrid Chamartín-Clara Ca. stasjon, min. 2 t 30 min. Taxi videre til flyplassen, ca. 15 min.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg – pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med «souvenirer» fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene – ikke forstyrr dyrene, og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk