Å vite

Hvorfor hit?

Denne etappen av Den portugisiske veien begynner ved bredden av elven Miño, på grensen mellom Portugal og Spania. Hvis du stempler ditt pilegrimspass underveis, vil du få ditt «compostela» ved ankomst Santiago de Compostela. Galicia er en spennende og annerledes region i det nordvestre hjørnet av Spania, med mye fisk og rike sjøfartstradisjoner. Underveis opplever du det vennlige galisiske folket, natur og kultur, sjømat og bacalao kombinert med hvitvin på albariño-druen.

 

Høydepunkter

 • Kulturbyen Pontevedra med papegøyen Ravacho
 • Middelalderbyen Tui og den befestede katedral
 • Vandre i en tusenårig tradisjon til Santiago de Compostela

Hva venter deg?

108 km med stier og landevei venter på deg på denne vandringen mot Santiago og den legendariske pilegrimskatedralen. Noen opp- og nedstigninger, gjennom landsbyer og skoger, og galiserne heier deg og de andre pilegrimene fram mot målet. Ruten er skiltet med gule piler – og med veibeskrivelse, kart og gpx-spor i tillegg, finner du enkelt veien. Alt du trenger er godt utstyr, en klype eventyrlyst og å være vant til å gå.

Overnatting

Turen inkluderer overnattinger på 2-3*-hoteller og gjestegårder som ligger sentralt til i byer og landsbyer underveis. Mange av overnattingsstedene er sjarmerende og familiedrevne, og alle rommene har eget bad. Frokost er alltid inkludert, slik at du får en god start på dagen.

Avganger og priser

Avganger:

Hver dag | Hele året

 

Pris pr. person:

 • 9 100 kr i dobbeltrom | 11 500 kr i enkeltrom | komfort: enkel

 

Tillegg:

 

Ekstranetter inkl. frokost, pr. person

 • Ekstranetter i Tui og Santiago de Compostela, på forespørsel
 • Tui: 630 kr i dobbeltrom | 920 kr i enkeltom
 • Santiago de Compostela: 650 kr i dobbeltrom | 970 kr i enkeltrom | komfort: standard (historisk/boutique-hotell)
 • Santiago de Compostela: 800 kr i dobbeltrom | 1 250 kr i enkeltrom | komfort: pluss
Inkludertvis alt
vis altskjul alt
 • 7 overnattinger i dobbeltrom
 • Tilgjengelig komfort: enkel

 

 • 7 frokoster
 • 7 middager, drikke er ikke inkludert. Middagene er vanligvis 3-retters med en fast meny (noen ganger kan man velge mellom en eller to varianter) eller en buffet. 

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner. Kan ikke garanteres. 

Bagasjen din blir fraktet fra hotell til hotell.

Det er tillatt med 1 kolli pr. person, maks. 20 kg.

Før du reiser vil du motta detaljert informasjon om tillatt bagasje, hvordan du fyller ut bagasjelappene, og tidspunkt for henting/levering.

Etter bestilling på e-post:

 • bestillingsbekreftelse
 • informasjonsskriv «Tui – Santiago de Compostela»

 

Før avreise på e-post:

 • informasjonsskriv «Før avreise»
 • hotelliste
 • kart over første overnattingssted

 

På første hotell:

 • bagasjelapper
 • veibeskrivelse på engelsk
 • pilegrimspass
 • kart over overnattingsstedene
 • bykart

Vår lokale samarbeidspartner er tilgjengelig for assistanse dersom uhellet skulle være ute. Du vil motta et telefonnummer før avreise.

 • Transfer fra O Porriño til Tui (dag 2)
 • Transfer fra Tui til O Porriño (dag 3)
 • Avbestilling av reisen

Du kan avbestille reisen og eventuelle ekstranetter etter følgende regler:
Ved avbestilling 60 dager eller mer før avreise betaler du et administrasjonsgebyr på kr 500 per person.
Ved avbestilling mellom 59 og 35 dager før avreise beholder Merlot Reiser (heretter MR) det innbetalte depositum.
Ved avbestilling mellom 34 og 15 dager før avreise beholder MR 50 % av reisens pris. 
Ved avbestilling 14 dager eller mindre før avreise, eller hvis du ikke møter ved avgang eller ikke har de nødvendige papirer (pass, flybillett, ev. helseattester e.l.), beholder MR hele reisens pris.

 

 • Endring av reisen

Dersom du etter at en reise er bekreftet fra MR ønsker å endre din bestilling (reisedag, reisemål, hotell etc.), vil du bli belastet med et endringsgebyr på kr 200 per person, dersom MR har mulighet til å etterkomme de nye ønsker. Dette gjelder ikke tilleggsbestillinger av ekstranetter.

 

 • Omgjøring til enkeltrom

Har du bestilt en reise i delt dobbelt-/twinrom sammen med et reisefølge og sistnevnte avbestiller slik at du må over i enkeltrom, gjelder følgende regler:
Hvis reisefølget avbestiller 35 dager eller mer før avreise, må du betale gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller mellom 34 og 15 dager før avreise, deler du og MR gjeldende enkeltromstillegg.
Hvis reisefølget avbestiller 14 dager eller mindre før avreise, vil MR ikke belaste deg for gjeldende enkeltromstillegg.

 

 • Retten til å overdra reisen

Du har rett til å overdra reisen til en person som oppfyller alle nødvendige betingelser for å delta, dersom du underretter MR om dette innen rimelig tid før avreise.

Reisen til og fra turens start- og sluttpunkt er ikke inkludert. Se PRAKTISK INFO for tips til utreise og hjemreise.

 • Overnatting i enkeltrom
 • Ekstranetter

Det er mulig å bestille ekstranetter i Tui og/eller Santiago de Compostela før og/eller etter turen.

 

  • Helpensjon

Det er mulig å bestille lunsjpakker fra overnattingsstedene. 

Dag for dag
1. Ankomst Tui
Ankomst Tui og innsjekking på hotellet som ligger sentralt plassert i byen. Kommer du tidlig, kan du besøke gamlebyen og katedralen Santa Maria de Tui, liggende befestet opp på en høyde med utsikt over grenseelva Miño. Middag og overnatting i to netter her. mer

Ankomst Tui og innsjekking på hotellet som ligger sentralt plassert i byen. Kommer du tidlig, kan du besøke gamlebyen og katedralen Santa Maria de Tui, liggende befestet opp på en høyde med utsikt over grenseelva Miño. Middag og overnatting i to netter her.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider middag
2. Over jorder og gjennom skog til den lille landsbyen O Porriño, og transfer tilbake til Tui
Vandringen starter langs bredden av elven Miño og gjennom det historiske sentrum av Tui. På vei ut av byen passerer du kirkene Santo Domingo og San Bartolomeu. Gå inn og tenn et lys – om ikke for annet, så for å feire starten på din pilegrimsvandring til Santiago de… mer

Vandringen starter langs bredden av elven Miño og gjennom det historiske sentrum av Tui. På vei ut av byen passerer du kirkene Santo Domingo og San Bartolomeu. Gå inn og tenn et lys – om ikke for annet, så for å feire starten på din pilegrimsvandring til Santiago de Compostela! Etter kirkene følger du stier og veier langs Louro-dalen og elva med samme navn til Ribadelouro. Følg de gule pilene til du kommer til den lille landsbyen O Porriño, med sin herlige, bilfrie gamleby og kirken Santa Maria da Concepción. Ettersom landsbyen og området rundt ikke tilbyr overnattingssteder med akseptabel standard, venter en privat transfer klokken 15:00 for å ta deg tilbake til Tui for overnatting.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 17 / Høydemeter + 80 - 50 / Transfer bil 25 minutter
3. Transfer fra Tui til O Porriño, deretter til fots til kystbyen Arcade
Kl. 09 venter en privat transfer på deg for å kjøre deg fra Tui tilbake til O Porriño, slik at du gjenopptar pilegrimsvandringen der du slapp i går. O Porriño er kjent for sin rosa granitt, og gikk du glipp av gamlebyen i går, bør du absolutt ta en… mer

Kl. 09 venter en privat transfer på deg for å kjøre deg fra Tui tilbake til O Porriño, slik at du gjenopptar pilegrimsvandringen der du slapp i går. O Porriño er kjent for sin rosa granitt, og gikk du glipp av gamlebyen i går, bør du absolutt ta en titt i dag. Dagens vandring har litt mer kupert terreng enn gårsdagens, og du ender opp ute ved havet. Ut av O Porriño passerer du kapellet Nuestra Señora das Angustias før en kort strekning gjennom et industriområde. Tilbake på landsbygda går du blant furu- og eukalyptustrær og klatrer opp til furuskogen i Chan das Pipas.  Her begynner en bratt nedstigning som tar deg til Vilavella-klosteret og sentrum av Redondela. Byen er kjent for sin viadukt fra 1800-tallet, og den kulinariske spesialiteten er blekksprut. Sjøen kalles her for «rias», elver, men egentlig er det her snakk om det vi på norsk kaller fjorder. Fortsett i oppoverbakke gjennom skogen og bakveiene for igjen å nå fjorden ved byen Arcade. Du har nådd målet ditt i dag – en liten elveby som er kjent for sine velsmakende østers. Herfra har du bare 77 km igjen av pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela. Tåler bena flere skritt, så ta en spasertur langs strandpromenaden og over den middelalderske broa til Ponte Sampaio.

 lukk
Overnatting Gjestehus / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 23 / Høydemeter + 350 - 300 / Transfer bil 20 minutter
4. Fra Arcade til Pontevedra: På steinene langs den gamle Via Romana XIX - og en papegøye ved navn Ravachol
Dagens vandring er ukas korteste strekning. Du tar den vakre middelalderske broen Puente Sampaio over Verdugo-elven. Deretter starter oppstigningen langs den romerske veien Via Romana XIX, med gammelt steinbelegg. Nyt duften av skogen, omgitt av trær og fuglekvitter. Dagens endestasjon, Pontevedra, er den største byen underveis på denne pilegrimsvandringen,… mer

Dagens vandring er ukas korteste strekning. Du tar den vakre middelalderske broen Puente Sampaio over Verdugo-elven. Deretter starter oppstigningen langs den romerske veien Via Romana XIX, med gammelt steinbelegg. Nyt duften av skogen, omgitt av trær og fuglekvitter. Dagens endestasjon, Pontevedra, er den største byen underveis på denne pilegrimsvandringen, bare litt mindre enn Santiago de Compostela, så her er det bare en fordel å komme tidlig. Byen har vært viktig for Galicias språklige og kulturelle selvstendighet. Med en distinkt maritim atmosfære og sine mange bilfrie gater har den bevart en rik arv av galisisk arkitektur og tilbyr et godt kveldsliv med tapasbarer. Den særdeles intelligente, snakkende papegøyen Ravachol var eid av apoteker Don Perfecto Feijoo på slutten av 1800-tallet. Den sto ofte utenfor og passet blant annet på at ingen kunder gikk fra apoteket uten å betale. Byens kjæledegge døde i 1913, og det ble arrangert en stor begravelse. Papegøyens statue står på Plaza de la Peregrina, og begravelsen hans gjentas hvert år under byens karneval.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 3 timer 30 minutter / Km 12 / Høydemeter + 180 - 220
5. Fra Pontevedra til Caldas de Reis: Elvedaler, Rías Baixas og spa
Pilegrimsvandringen mot Santiago de Compostela fortsetter fra det historiske sentrum av Pontevedra, og du krysser broen til O Burgo over elven Lérez. Dagens etappe går gjennom skoger, over bekker, forbi små landsbyer, og med slake opp- og nedstigninger i et terreng som er lettere enn på de foregående etappene.… mer

Pilegrimsvandringen mot Santiago de Compostela fortsetter fra det historiske sentrum av Pontevedra, og du krysser broen til O Burgo over elven Lérez. Dagens etappe går gjennom skoger, over bekker, forbi små landsbyer, og med slake opp- og nedstigninger i et terreng som er lettere enn på de foregående etappene. Underveis er det muligheter for en kort avstikker til fossefallene Cascadas del Río Barosa – en spektakulær kombinasjon av vann, natur og menneskelig oppfinnsomhet. Denne pilegrimsvandringen går gjennom kjerneområdet til vinområdet Rías Baixas, hvor de lager hvitvin av druen albariño. Vinen har en lett syrlig smak av eple og passer perfekt til sjømat og skalldyr, som du ofte finner på menyen i denne delen av Spania. Byen Caldas de Reis ligger ved utløpet av elvene Umia og Bermana, og i Galicia er den kjent som et av de viktigste spa-feriestedene. Hvis spa ikke frister, kan du besøke det historiske sentrum, eller bare finne deg en uteservering og se på dagliglivet i denne lille byen i det nordvestlige hjørnet av Spania.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 21 / Høydemeter + 180 - 120
6. Fra Caldas de Reis til Padrón; byen for paprika og berømte forfattere
Dagen begynner med en svak oppoverbakke gjennom frodige daler og jordbrukslandskap. Landsbyen Carracedo har enkle spisesteder, et apotek og et bakeri, så her kan du ta den første pausen og tenne et lys for fortsatt god vandring i kirken Santa Marina. Videre følger du elva Valga helt til landsbyen… mer

Dagen begynner med en svak oppoverbakke gjennom frodige daler og jordbrukslandskap. Landsbyen Carracedo har enkle spisesteder, et apotek og et bakeri, så her kan du ta den første pausen og tenne et lys for fortsatt god vandring i kirken Santa Marina. Videre følger du elva Valga helt til landsbyen San Miguel de Valga. I landsbyen Infesta driver venneforeningen for pilegrimer til Santiago de Compostela en restaurant med navnet A Mesa de Pedra. Restauranten har ingen faste priser. Du betaler det du føler for, og de som ikke har penger, kan betale med å bidra med litt arbeid i hagen eller på kjøkkenet. Padrón er en liten by i Galicia, men den er viden kjent for en rett blant alle som frekventerer tapas-restauranter i Spania, og i verden for øvrig – Pimientos de Padrón, «paprika fra Padrón», er små, grønne paprikaer stekt i olje og litt havsalt. Nydelig! Om ikke det skulle være nok, så er byen dessuten fødestedet til to kjente forfattere, nemlig den galisiske poeten Rosalía de Castro og nobelprisvinner i litteratur 1989 Camilo José Cela. I kveld finner du sikkert en restaurant med pimientos de Padrón og andre tapasretter som du kan nyte, med visshet om at det i morgen kun gjenstår sjarmøretappen av din pilegrimsvandring til Santiago de Compostela.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 4 timer 30 minutter / Km 17 / Høydemeter + 170 - 170
7. Sjarmøretappen inn til katedralen i Santiago de Compostela
Mobiliser dine siste krefter. I dag skal du vandre inn til selveste Santiago de Compostela. Siste etappen byr på flere landsbyer og litt bakker, men når målet er i sikte, er det bare å vandre i festrus. På vei ut av Padrón går du forbi kirken Santa Maria Iria… mer

Mobiliser dine siste krefter. I dag skal du vandre inn til selveste Santiago de Compostela. Siste etappen byr på flere landsbyer og litt bakker, men når målet er i sikte, er det bare å vandre i festrus. På vei ut av Padrón går du forbi kirken Santa Maria Iria Flavia. Dette er den eldste kirken i Galicia, og ifølge historien viste Jomfru Maria seg på dette stedet for apostelen Sankt Jakob for å oppmuntre ham til å forkynne sin tro over hele den iberiske halvøya. Ruten fortsetter gjennom kulturlandskap og småbyer til du endelig ser de majestetiske tårnene til katedralen i Santiago de Compostela. Faxeira-porten markerer inngangen til byen, og sammen med de mange pilegrimene går du gjennom labyrinten av gamlebyens smug til du endelig når Praça do Obradoiro, plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. Målet er nådd! Har du stemplet ditt pilegrimspass underveis fra Tui, vil du her få din «compostela» som et bevis på at du er en ekte pilegrim.

 lukk
Overnatting hotell / Måltider frokost og middag / Vandring 5 timer 30 minutter / Km 22 / Høydemeter + 270 - 50
8. Turslutt i Santiago de Compostela
Etter frokost er denne pilegrimsvandringen slutt, men Santiago de Compostela har for mye å oppleve til at du kan reise hjem nå. Vi anbefaler en ekstranatt her! Kanskje har du møtt noen underveis som du fortsetter festen med? Det historiske sentrum i Santiago de Compostela er ikke veldig stort.… mer

Etter frokost er denne pilegrimsvandringen slutt, men Santiago de Compostela har for mye å oppleve til at du kan reise hjem nå. Vi anbefaler en ekstranatt her! Kanskje har du møtt noen underveis som du fortsetter festen med? Det historiske sentrum i Santiago de Compostela er ikke veldig stort. La deg inspirere og følg instinktene dine. Her er mange plasser og smågater, og ved Praza das Prateiras ligger de mest klassiske palassene, en stor sentral fontene og klokketårnet – et møtepunkt for mange mennesker. For deg som fortsatt har dager til overs og vil fortsette å gå videre fra Santiago, kan du gjøre som pilegrimene gjorde i middelalderen. De fortsatte videre ut til Fisterra, verdens ende, og havet, for å plukke kamskjell.

 lukk
Måltider frokost
Praktisk info
 • Vanskelighetsgrad: ganske enkel
 • Etappelengde: 12 – 23 km
 • Varighet: 3 t 30 min – 5 t 30 min
 • Høydemeter totalt: fra +80 m til +350 m, fra -50 m til -300 m
 • Terreng: gode, nedtråkkede, tidvis steinete stier, landlige veier til tider parallelt med travle veier, noen få strekninger med asfalt. 

Individuell ankomst til startstedet Tui.

 

Med fly

Porto (OPO) er nærmeste flyplass.

 

Fra Porto flyplass:

 • Buss med selskapene Autna eller Alsa (Movelia) direkte til Tui, 1 t 5 min – 1 t 45 min

Hvordan komme seg hjem

Santiago de Compostela er fotturens siste by, individuell hjemreise herfra.

 

Med fly

Santiago de Compostela (SCQ) er nærmeste flyplass, men har svært få avganger til Norge. Porto (OPO) eller Madrid (MAD) kan være gode alternativer.

 

Til Porto flyplass:

 • Buss med selskapene Alsa, FlixBus eller Rede Expressos til flyplassen, min 3 t 20 min

 

Til Madrid flyplass:

 • Alt. 1: Tog til Madrid Chamartín-Clara Ca. stasjon, 4 t 30 min. Taxi videre til flyplassen, ca. 15 min.
 • Alt. 2: Taxi til flyplassen, ca. 15 min, og innenriksfly videre til Madrid, 1 t 15 min.
 • Alt. 3: Buss med selskapet Monbus til Lugo, ca. 40 min. Buss videre direkte til flyplassen med selskapet Alsa, min. 7 t 5 min.

Klær

 • behagelige og lette å ta av og på, avhengig av sesong
 • noe litt tykkere til kveldsbruk og til bruk i rom med klimaanlegg
 • regntøy (jakke, bukse, evt. poncho, skoovertrekk)
 • skjerf eller buff
 • hodeplagg
 • badetøy
 • sandaler

 

Reiseapotek

 • generelle legemidler (smertestillende, betennelsesdempende, febernedsettende)
 • personlige medisiner
 • insektsmiddel
 • solkrem og leppepomade med solfaktor
 • sjampo og dusjsåpe
 • ørepropper
 • førstehjelpssett

 

Tilbehør

 • solbriller, også nyttig mot insekter
 • kamera
 • telefonlader
 • strømadapter
 • vannflaske

Reis med respekt for miljøet, stedene og menneskene som ønsker oss velkommen:

 • lær deg litt om skikker og tradisjoner i landet du besøker
 • vær oppmerksom på at noen uttrykk og bevegelser kan ha en mer støtende betydning i andre land
 • spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre mennesker
 • pass på å dekke skuldrene i kirker og andre religiøse steder
 • ikke legg igjen spor etter deg: pass på å ta med deg det du har av søppel
 • ikke ta med «souvenirer» fra beskyttede naturmiljøer og arkeologiske steder
 • i beskyttede områder, prøv alltid å følge stiene : ikke forstyrr dyrene og ikke skad plantene
 • ikke sløs med vann og energi, dette er dyrebare ressurser for hele planeten
 • respekter reglene fastsatt av eierne på overnattingsstedene

  Bestill

  Fyll ut skjemaet, så undersøker vi tilgjengelighet og bekrefter bestillingen så snart som mulig. Dette kan ta fra noen timer til flere virkedager.  Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


  Jeg vil gjerne motta nyhetsbrevet med reisetips og inspirasjon


  Takk

   TRENGER DU HJELP?

   For spørsmål om turene våre, legg igjen kontaktinformasjonen din så vil vi svare deg så raskt som mulig.   Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser


   Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


   Takk

    Su misura
    per gruppi

    Sei un capogruppo alla ricerca di nuove mete e esperienze interessanti, compila il form per ricevere un preventivo personalizzato.


    Ho letto l'informativa sulla privacy di Girolibero srl


    Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon


    Takk

     Nyhetsbrev

     Motta nyhetsbrev med reisetips og inspirasjon.
     Jeg har lest personvernerklæringen til Merlot Reiser

     Takk