Skip to main content

Hansabyer langs Østersjøen | Komfort: standard

Sykkeltur på egen hånd langs Østersjøen i Tyskland

En forfriskende sykkeltur langs Østersjøen, fra Lübeck til Stralsund langs rivieraen mellom de gamle hansa- og badebyene i det tidligere Øst-Tyskland. Hansabyene har virkelig funnet tilbake til førkrigstidens prakt, og langs sykkelveiene blir du møtt av eviglange strender med områdets ikoniske strandkurver, asurblått hav og til dels urørt natur.

Fulltekstsøk

Dagsprogram

 • DAG 1: Ankomst Lübeck

  Ankomst til Nord-Tysklands vakreste by, byen med de sju tårn hvis gamleby er oppført på UNESCOs verdensarvliste. De fleste assosierer Lübeck med byporten Holstentor, marsipan og kanskje Thomas Mann, men det knutepunktet i det tidligere så mektige Hansaforbundet er så mye mer! Selv om mye av bygningsmassen fra middelalderen gikk tapt under krigens bombeangrep, har man etter omhyggelig restaurering langt på vei lyktes med å gjenskape byens gamle skjønnhet. Ta en rusletur gjennom gamlebyen med sine skjeve mursteinshus, trange gater og smug for å oppleve den gamle atmosfæren. Avslutt så kvelden med en velsmakende fiskesandwich ved solnedgang langs Traves elvebredd, før du får deg en god natts søvn. I morgen setter du kursen mot Travemünde og Boltenhagen.

 • DAG 2: Auf wiedersehen Lübeck! Badebyene Travemünde og Boltenhagen neste

  Wir fahren los! Første pust i bakken etter en noe urban start, er kurbyen Travemünde. Sug inn sjølufta og den avslappende atmosfæren som råder her, gå en tur langs den flotte strandpromenaden og ta en titt på de mange ikoniske og fargerike strandkurvene. Deretter tar du med sykkelen på den lille ferga (ikke inkl.) over elva Trave til halvøya Priwall. Her slutter du deg til den svært godt merkede sykkelruten Ostseeküstenradweg som kommer inn fra Flensburg, og følger Østersjøens kyst videre østover langt inn i Polen, nesten helt til Gdansk. Så langt øst skal ikke du i denne omgang, men du passerer etterhvert den gamle grensen over til det tidligere DDR. Herfra er det svært landlig med gårder og små landsbyer frem til den tradisjonsrike og populære feriebyen Boltenhagen, ev. inn i landet til Hohen Schönberg. Ønsker du å forkorte dagens etappe med ca. 20 km tar du med sykkelen på toget fra Lübeck til Travemünde.

  40/45 km | Frokost

 • DAG 3: Langs Østersjøen til hansabyen Wismar

  Fra Boltenhagen fortsetter du på den rolige sykkelstien, som under DDR-perioden ble anlagt og brukt av de øst-tyske grensevaktene til å kontrollere kysten. Løypa er litt mer kupert i dag, men skulle du bli litt svett i trøya er det heldigvis flere fristende bademuligheter underveis, spesielt i langgrunne Wohlenberger Wiek. Dagens mål er den flotte, gamle hansabyen Wismar, som etter tredveårskrigen i en 150 års tid faktisk lå under svensk overherredømme. Wismar ble som mange av de velstående hansabyene sterkt bombet under krigen, men gamlebyen er flott gjenoppbygget og ble tidlig på 2000-tallet oppført på UNESCOs verdensarvliste.

  45/30 km | Frokost

 • DAG 4: Videre langs kysten til Bad Doberan

  Etter frokost, anbefaler vi en båttur over til øya Poel, med langstrakte sandstrender og bygninger med historisk sus (ikke inkl.).
  Videre setter du kursen mot den tradisjonsrike kur- og badebyen Kühlungsborn, med en langstrakt strand og promenade. Fra Kühlungsborn går turen videre innover i landet til Bad Doberanog du kan fortkorte dagens etappe ved å ta med sykkelen på det historiske, smalsporede damplokomotivet Molli (ikke inkl.).

  60 km | Frokost

 • DAG 5: Elegante kurbyer, klipper, strender og en og annen spøkelsesskog

  Dagens løype er flat og spektakulært vakker. Du sykler gjennom Osteebad-Nienhagen, forbi klipper og vakre strender med mange bademuligheter. Du tar deg så gjennom den kjølige spøkelsesskogen hvor kystvindene har formet trærne til merkelige og flotte skulpturer. I Warnemünde ligger fargerike fiskebåter og Østersjøkystens lengste sandstrand, så kanskje passer det godt å ta et lite badestopp her før du går ombord på den lille fergen som tar deg over til Hohe Düne (ikke inkl.). På ettermiddagen ankommer du halvøya Fischland, og overnatter i Ribnitz-Damgarten eller den yndige kunstnerlandsbyen Ahrenshoop.

  30-60 km | Frokost

 • DAG 6: Over den grønne Darss-halvøya til Zingst eller Barth

  Dagens etappe er behagelig lettsyklet og svært variert. Du krysser den vakre Darss-halvøya, delvis i skogen, delvis langs breddene av brakkvannsinnsjøene som utgjør nasjonalparken Western-Pomeranian Boddenlandschaft. Her er det åkrer, våtmark, badestrender og fuglereservater, bl. a. for traner og grågås. Du passerer den yndige landsbyen Born med fargerike småhus og vakre hager før du når Prerow, med Østersjøkystens kanskje flotteste strender. Herfra har du igjen Østersjøen som følgesvenn på venstre hånd til du når Zingst. Overnatting i badebyen Zingst eller Barth, en tidligere svensk by som ligger langs bredden av Bodden-innsjøen.

  25-60 km | Frokost

 • DAG 7: Siste etappe inn til UNESCO-bevarte Stralsund

  Turens siste sykkeldag leder deg langs landeveier mellom landsbyer og gårder, før du utpå ettermiddagen etterhvert skimter de tre kirketårnene i mursteinsgotikk som dominerer silhuetten i den gamle handels- og hansabyen Stralsund. Den velholdte gamlebyen her ble, i likhet med Wismars, tidlig på 2000-tallet oppført på UNESCOs verdensarvliste, og her finner du bl.a. en hyggelig gågate, den gamle St. Nicolai-kirken fra det 13. århundre, og det gotiske rådhuset. Parkere sykkelen din for godt på hotellet og klapp deg selv på skulderen for vel gjennomført sykkeltur, før du nyter den siste kvelden – kanskje på en av de livlige restaurantene på brygga ved havnen?

  60/45 km | Frokost

 • DAG 8: Turslutt i Stralsund

  Du bør ikke forlate byen før du har fått besøkt havnen og det hypermoderne og arkitektonisk imponerende havmuseet og akvariet Ozeaneum (ikke inkl.), som i hovedsak viser livet i Østersjøen og Nordsjøen. Har du ikke bestilt ekstranetter i hyggelige Stralsund, tar du enkelt toget til Hamburg eller Kiel, ev. transfer (må forhåndsbestilles) lørdag eller søndag tilbake til Lübeck.

  | Frokost |

Kart

Avganger og priser

Avganger:
Hver dag | 30. april - 7. okt. 2023

OBS!
7.-9. aug. | Stengt for bestillinger pga. arrangementet «Hanse Sail»


Pris pr. person: 
Sesong styres av ankomstdato.

Sesong 1
30. april - 10. mai | 24. sept. - 7. okt.
12 100 kr i dobbeltrom | 15 350 kr i enkeltrom | komfort: standard

Sesong 2
11. mai - 16. mai | 11. juni - 30. juni | 10. sept. - 23. sept.
13 520 kr i dobbeltrom | 16 770 kr i enkeltrom | komfort: standard

Sesong 3
17. mai - 26. mai | 1. juni - 10. juni | 20. aug. - 9. sept.
14 930 kr i dobbeltrom | 18 180 kr i enkeltrom | komfort: standard

Sesong 4
27. mai - 31. mai | 1. juli - 19. aug.
16 350 kr i dobbeltrom | 19 600 kr i enkeltrom | komfort: standard

Inkludert:
7 overnattinger, 7 frokoster, sykkelleie, bagasjetransport, informasjonsmateriale, servicetelefon.


Å betale på stedet: 
Ev. turistskatt på hotellene
Fergebillett Travemünde – Priwall (dag 2)
Fergebillett Warnemünde – Hohe Düne (dag 5)
Alt som ikke er nevnt under «Inkludert».

Tillegg:
El-sykkel 1 890 kr

Ekstranetter i Lübeck, pris per person m/frokost: 
800 kr i dobbeltrom | 1 330 kr i enkeltrom

Ekstranetter i Stralsund, pris per person m/frokost: 
930 kr i dobbeltrom | 1 330 kr i enkeltrom

Ruteprofil

 • Vanskelighetsgrad: ganske enkel ●●○○○
 • Totalt antall kilometer: 280/300 km
 • Etappelengde: 30 - 65 km  
 • Terreng: 90% asfalt, 10% grus eller annet underlag

  Ruten går for det meste helt ute ved Østersjøkysten, langs sykkelveien Ostseeküstenradweg, som er en del av EuroVelo 10, samt noen rolige småveier på landet. Det er kun inn og ut av byene du skal overnatte i at du kommer noe i kontakt med trafikk, ellers er sykkelveiene helt adskilte. Du sykler med flott utsikt over havet og de lange sandstrendene, og bademulighetene byr seg flere ganger om dagen. Sykkelturen går i et relativt flatt terreng, med noen uungåelige bakker de første dagene. Etter dette er ruten nokså lettsyklet, og god skilting kombinert med våre veibeskrivelser og GPS-spor gjør det svært enkelt for deg å finne frem, helt frem til hotellet ditt. Denne turen kan gjennomføres av alle som er i vanlig god form.

Overnattinger og måltider

Overnatting
Komfort: Standard

På denne turen overnatter du på gode 2*-/3*-hoteller som ligger sentralt til i forhold til sykkelruten og severdighetene i byene du besøker.

Måltider
Frokost er inkludert, slik at du får en god start på dagen.

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner

Reisen til og fra

Utreise
Individuell ankomst til startstedet Lübeck. 
Foruten Lübeck (LBC) (direktefly fra Bergen med Lübeck Air) er Hamburg (HAM) nærmeste flyplass.

Fra Hamburg flyplass:
S-bahn (S1) til Hamburg Hauptbahnhof, ca. 25 min.
Tog videre til Lübeck, ca. 35 min.

Med ferge og tog:
Ferge Oslo – Kiel. Tog herfra til Lübeck, ca. 1 t 30 min – 2 t.

Med ferge og bil:
Oslo – Kiel, Malmø – Warnemünde, Trelleborg – Warnemünde og Gedser – Rostock.
Parkeringshus i Lübeck. Betaling skjer på stedet. Det kan også være mulig å forhåndsbestille parkering ved noen av hotellene i Lübeck.


Hjemreise
Stralsund er sykkelturens siste by, individuell hjemreise herfra.
Berlin (BER) og Hamburg (HAM) er nærmeste flyplasser.

Til Berlin flyplass:
Tog Stralsund – Berlin flyplass “Flughafen BER – Terminal 1-2”, ca. 3 t 40 min

Til Hamburg flyplass:
Tog Stralsund – Hamburg Hauptbahnhof, ca. 3 t. S-bahn (S1) videre til flyplassen, ca. 25 min

Til Lübeck:
Returtransfer fra Stralsund til Lübeck lørdager og søndager, ca. 2 t 30 min. Må forhåndsbestilles, kontakt oss.
Tog Stralsund – Lübeck Hauptbahnhof, 3 – 4 t.

Infomateriale

Etter bestilling på e-post: 
- bestillingsbekreftelse
- informasjonsskriv «Hansabyer langs Østersjøen»

Før avreise på e-post:
- informasjonsskriv «Før avreise»
- hotelliste
- GPS-spor
- informasjonsskriv «Preliminary information for your cycle trip»

På første hotell: 
- veibeskrivelse på engelsk
- karthefte
- bykart
- vouchere
- bagasjelapper

Sykler


Unisex-sykkel - 8 gir

 


Herresykkel - 8 gir

 


Unisex-sykkel - 27 gir

 


Herresykkel - 27 gir

 


El-sykkel

 


Barnesykkel 26"

Snakk med en reiseekspert