Skip to main content

Sør-Bourgogne

Sykkeltur på egen hånd fra nord til sør i Bourgogne

Regionen Bourgogne har en så rik historie at den fortjener en sykkeltur. Typisk fransk, tenker du kanskje, men Bourgogne var faktisk et selvstendig hertugdømme inntil det ble innlemmet i Frankrike i 1477. Her er bølgende marker, vakre byer med bindingsverkshus fra middelalderen og vingårder med stor prestisje. De velbeslåtte vinlandsbyene har nok av midler til å vedlikeholde ærverdige bygninger, minnesmerker og gamle småveier, og det siste nyter vi syklister godt av. Der det ikke er anlagt sykkelvei følger du velholdte, landsens småveier med lite trafikk gjennom det frodige jordbrukslandskapet. Regionen er viden kjent for sin vin, men også for sitt gode kjøkken, og på restaurantene serveres solid, gammel bondekost som varmer som en god klem etter endt etappe.

 • Verdenskjente vinmarker som Meursault og Vosne-Romanée
 • Klosterkirken i Cluny
 • Museet Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune
Fulltekstsøk

Dagsprogram

 • DAG 1: Beaune, Bourgognes vinhovedstad

  Beaunes sjarmerende middelalderstemning med bindingsverkshus, parker, plasser og brosteinsgater virker som magnet på såvel Bourgognes egen befolkning som på oss besøkende utenfra. Et absolutt must er et besøk til det arkitektonisk imponerende og fargerike middelaldersykehuset «Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune», nå museum. Tredje søndag i november avholdes det her hvert år en berømt vinauksjon til inntekt for veldedighet.

 • DAG 2: Rundtur gjennom verdenskjente vinmarker

  Turens første sykkeldag bringer deg på småveier mellom landsbyer og vinmarker. Du kan imidlertid ikke regne med å komme over garasjesalg av billig «husets vin» under dagens sykkeltur. I dag handler det om navn som virkelig betyr noe i vinens verden; Romanée-Conti, Clos Vougeot, etc. Ikke vininteressert? Det gjør ingenting. Du kan glede deg over det vakre landskapet og landsbyene som de rike, lokale bøndene har god råd til å bevare så vel. Lunsjen kan du f.eks. innta i landsbyen Nuits-Saint-Georges, som har rikelig med muligheter. Mot slutten av dagen anbefaler vi en omvei innom Château Savigny-lès-Beaune, som produserer vin og har et vinmuseum. Er du ikke så vininteressert, så finnes det noe å fordype seg i for nærmest enhver på dette slottet. Her er nemlig totalt ni museer samlet på samme sted: Jagerfly, motorsykler, Abarth-racerbil, satellitten Ariane, brannbiler osv. Du er tilbake i Beaune på ettermiddagen, tidsnok til å rusle litt mer rundt og virkelig suge inn middelalderstemningen i Bourgognes vinhovedstads trange gater. Besøke gjerne sennepsprodusent Edmond Fallots utstilling som viser historien bak dette produktet med sterk tilknytning til regionen. Rikelig med smaksprøver for de som tåler sterke smaker fås i deres «senneps-bar». Når kvelden kommer har du her i Beaune mulighet til å kose deg på restauranter med solide franske håndverkstradisjoner.

  Rundtur Beaune | 58 km | Frokost

 • DAG 3: Sørover langs vinmarker for hvitvin til Chassey-Le-Camp

  Takstein i gylne farger skinner i sola i det du sykler videre. Dagens etappe går på en sykkelvei med nye, gode vinnavn på landsbyer du passerer: Meursault, Puligny-Montrachet og Pommard hører alle til på den øverste hylla av vin herfra. Sykkelen bringer deg gjennom Santenay, som med sine ca. 1000 innbyggere nesten for en by er å regne. Dette er et eget AOC-område som hovedsakelig produserer rødvin med Burgunds mest kjente vindrue, pinot noir. I byen Nolay kan du besøke den imponerende markedsbygningen ved siden av kirken. Herfra sykler du videre på en nedlagt jernbanelinje gjort om til sykkelvei. Etappen avsluttes i den lille landsbyen Chassey-Le-Camp, hvor ditt hotell for natten og et godt måltid venter på deg.

  Beaune - Chassey-le-Camp | 44 km | Frokost og middag

 • DAG 4: Videre på sykkelvei til Saint-Boil

  Etter en god frokost saler du på og fortsetter ferden på den rolige sykkelveien langs en tidligere jernbanelinje. Nå kommer du inn i vinområdet «Côte Chalonnaise», som prismessig tilhører de mer «folkelige» burgundervinene. Du kan besøke Château de Rully, et vakkert middelalderslott som troner over de omliggende vinmarkene. Den lille byen Givry kan kanskje være et passende sted for lunsj. I restaurant La Cadole får du lokal tradisjonsmat i et lokale som ifølge eierne er arkitektonisk typisk for regionen. Neste lille by på sykkelveien er Buxy, hvor det lokale vin-kooperativet har et stort utvalg av viner fra hele vinområdet «Côte Chalonnaise». Natten tilbringer du i den søvnige, lille landsbyen Saint-Boil. Når det er middagstid, ta motet til deg og smak på en av Bourgognes spesialiteter, snegler i hvitløksmør, som forrett. Velger du i tillegg coq-au-vin til hovedrett, nærmer du deg hovedfag i lokale spesialiteter. Coq-au-vin lages på en hane som kokes leeeenge i rødvin sammen med noen tjukke, deilige baconbiter. Bon appétit!

  Chassey-le-Camp – Saint-Boil | 43 km | Frokost

 • DAG 5: Mot benediktinernes maktsentrum, klosterbyen Cluny

  Du tråkker videre gjennom det vakre landskapet av Bourgogne og dagens mål er klosterbyen Cluny. Før du kommer så langt bør du besøke dagens høydepunkt, Château de Cormatin. Under den franske revolusjonen i 1789 var det amper stemning og hertugen i slottet følte seg utrygg på hva de revolusjonære kunne finne på. Men han var en smarting. Når rebellene stod på døra med høygafler, åpnet han vinkjelleren og sa, «Velkommen! Forsyn dere!» Dermed fikk de et helt annet fokus og slottet forble uskadd. Dagen avsluttes i den lille byen Cluny, som domineres av et benediktiner-kloster grunnlagt i år 910. Klosterkirken i Cluny var i sin tid den største i den kristne verden og mellom det 10. og det 12. århundre var dette et kraftsentrum som styrket den katolske kirkens makt i Europa. Byens storhetstid er over, men de mange historiske bygninger og kirker ligger her som en påminnelse om denne lille byens stolte historie.

  Saint-Boil – Cluny | 27 km | Frokost

 • DAG 6: Via Mâcon og langs elva Saône til Tournus

  Du fortsetter på sykkelvei langs en nedlagt jernbanelinje og dagens første attraksjon er landsbyen Berzé-le-Châtel med et slott fra føydal tid. På din videre sykkelferd ruller du gjennom landskapet med vinmarker som avler hvitvin med opprinnelsesbetegnelsen AOC Mâcon. En god hvitvin til en langt mer folkelig pris enn det vinmarkene du syklet gjennom i starten kan tilby. Lunsjen passer det kanskje å ta i byen Mâcon, beliggende inntil elva Saône. Deretter følger du elva nordover på en sykkelvei forbi landsbyer med mange gamle kirker i romansk stil, før du til slutt ender opp i middelalderbyen Tournus. Du som har syklet langt for å komme hit, må ta deg tid til å besøke et av Frankrikes beste sykkelmuseum. Musée du Vélo Michel Grézaud ligger sentralt til og her ser du gamle sykler i alle størrelser og fasonger.

  Cluny – Tournus | 59 km | Frokost

 • DAG 7: Turslutt i Tournus

  Frokost

Kart

Avganger og priser 2024

Avganger:
Hver dag | 01. april - 31. okt. 2024


Pris pr. person: (min. 2 personer)
Sesong styres av ankomstdato 

15 950 kr i dobbeltrom | 16 610 kr i twinrom | 21 200 kr i enkeltrom | komfort: standard

Tillegg:
El-sykkel kr 2 100
1 person som reiser alene, kr 1 450

Inkludert:
6 overnattinger, 6 frokoster, 1 middag, sykkelleie, bagasjetransport, informasjonsmateriale, servicetelefon.

Overnattinger og måltider

Overnatting
Komfort: Standard

På denne turen overnatter du på nøye utvalgte 3- og 4*-hoteller og B&B. Alle ligger sentralt til i forhold til sykkelløypa. To av hotellene har svømmebasseng, og ett av disse har også SPA-avdeling. 

Måltider
Frokost er inkludert på denne turen. På dag 3 får du også middag. 

På forespørsel: spesialmeny ved allergi, intoleranse og andre spisevaner.

Ruteprofil

 • Vanskelighetsgrad: ganske enkel ●●○○○ / middels ●●●○○
 • Totalt antall kilometer: 231 km 
 • Terreng: 

Reisen til og fra

Utreise
Individuell ankomst til startstedet Beaune. 
Lyon (LYS) er nærmeste flyplass. Det er også mulig å fly til Paris (CDG).

Fra Lyon flyplass:
Flytog «Rhônexpress» til togstasjonen Lyon Part Dieu, 30 min. 
Tog videre til Beaune, ca. 1 t 45 min. 

Fra Paris CDG flyplass: 
Alt. 1: Tog til Beaune med 1 togbytte, ca. 4 t. 
Alt. 2: Taxi eller RER (forstadstog, 1 bytte) til togstasjonen Paris Gare de Lyon, ca. 1 t. Tog videre med 1 togbytte til Beaune, ca. 2 t 30 min.
Alt. 3: Buss fra Flixbus direkte til Beaune, 4 t 55 min. Få avganger. 
Alt: 4: Taxi eller RER (forstadstog, 1 bytte) til Paris Bercy, ca. 1 t. Herfra buss fra Flixbus direkte til Beaune, ca. 4 t. Få avganger. 


Tournus er sykkelturens siste by, individuell hjemreise herfra.
Nærmeste flyplass er Lyon (LYS).

Til Lyon flyplass: 
Tog til togstasjonen Lyon Part Dieu, ca. 1 t 5 min. Herfra flytog «Rhônexpress» til flyplassen, 30 min. 

Infomateriale

Etter bestilling på e-post:
- bestillingsbekreftelse
- informasjonsskriv «Sør-Bourgogne»

Før avreise på e-post:
- informasjonsskriv «Før avreise»
- hotelliste
- GPS-spor

På første hotell:
- veibeskrivelse på engelsk (1 sett per bestilling)
- kart
- bagasjelapper

Sykler

21-girs hybridsykkel er inkludert:

El-sykkel kan bestilles mot tillegg i pris:

 

 

 

 

 

 

 

Betaling

Vi har ikke forhåndsreserverte avganger eller oversikt over ledige plasser. 
Etter å ha mottatt din bestilling kontakter vi lokale samarbeidspartnere vedrørende kapasitet på valgte dato. Er det ledig plass, vil du få en endelig bestillingsbekreftelse med faktura på e-post fra oss. Dette kan ta fra noen timer til opptil 10 virkedager. 

Fakturaen inneholder to betalingsdatoer. Et depositum på kr 3 000 per person skal betales 5 dager etter at turen er bekreftet fra vår side, mens sluttbeløpet forfaller 35 dager før avreise. 

Ønsker du å betale med kort, kan du gå inn på «Min side» på www.merlot.no. Du logger deg på med e-postadressen du brukte under bestillingen, samt passordet som står øverst på fakturaen din. Herfra kan du betale med ønsket kredittkort (kun Visa/Mastercard).   

Reisekalender

Bestill reise

Velg først dato. Datoen du velger er ankomstdag, første etappe starter påfølgende dag.
Snakk med en reiseekspert